Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS:Το ”φρένο” στο ράλι ομολόγων θα πιέσει το ευρώ

Βραχυχρόνιες πιέσεις θα δεχθεί το ευρώ έναντι των ασιατικών νομισμάτων, λόγω των ”κλυδωνισμών” στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων εκτιμά η UBS. Στα 1,16 δολ. ”βλέπει” την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου σε ένα μήνα από σήμερα, ενώ για το ίδιο διάστημα η ισοτιμία του ευρώ με το γεν εκτιμάται στα 133 γεν.

UBS:Το ”φρένο” στο ράλι ομολόγων θα πιέσει το ευρώ
Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά, και δη τα γερμανικά ομόλογα, λόγω και του επαπειλούμενου κινδύνου του αποπληθωρισμού, έχει ενισχύσει σημαντικά το ευρώ τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει σε ανάλυσή της με τίτλο FX Perspectives η UBS (4/7).

Ωστόσο, με την αγορά των ομολόγων να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, το ευρώ θα δεχτεί πιέσεις.

Αναλυτικότερα, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει το γεγονός ότι το ευρώ κατέγραψε υψηλά τετραετίας φέτος, τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του γεν.

Σημαντική ώθηση για το κοινό νόμισμα παρείχαν οι εισροές κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού, θεωρούν ότι οι ήδη καλές αποδόσεις των ευρωπαϊκών, και δη των γερμανικών, ομολόγων μπορεί να γίνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον.

Με την παγκόσμια όμως αγορά ομολόγων να βρίσκεται σε ”σημείο καμπής”, αυτή η ”πηγή ενίσχυσης” για το ευρώ ενδέχεται να εκλείψει, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα στην ανάλυσή της.

Παρά ταύτα, το δολάριο ενδέχεται να μην ωφεληθεί ιδιαίτερα από τις ενδεχόμενες πιέσεις στο ευρώ, αν η Fed προσπαθήσει να κρατήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, τα νομίσματα που θα ωφεληθούν από τις πιέσεις σε ευρώ θα είναι, κυρίως, τα ασιατικά, υποστηρίζει στην ανάλυσή της η UBS, κάτι που θα ισχύσει για χρονικό διάστημα 1- 3 μηνών.

Η UBS προέβη σε μείωση των προβλέψεών της για την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου σε ορίζοντα ενός μηνός στα 1,16 δολάρια από τα 1,18, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της στα 1,18 δολάρια, για χρονικό ορίζοντα τριών μηνών.

Ωστόσο, στο τέλος του 2003, η επενδυτική τράπεζα ”βλέπει” την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,25 δολ., ενώ σε δώδεκα μήνες προβλέπει ότι ένα ευρώ θα αγοράζει 1,30 δολάρια.

Έναντι του γεν, η UBS εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει εντός του επόμενου μήνα στα 133 γεν (από 135 γεν, όπου βρίσκεται σήμερα), ωστόσο θα διαμορφωθεί περίπου στα 140 γεν σε διάστημα 12 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v