Διέσπασε τις 2.000 μονάδες η Σοφοκλέους!

Δυναμικά ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα η Σοφοκλέους, καθώς με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αγορών και με μοχλό τις τράπεζες διέσπασε τα επίπεδα των 2000 μονάδων, στα οποία βρισκόταν τον Οκτώβριο του 2002. Μόλις 18 τίτλοι κινούνται πτωτικά, 300 καταγράφουν κέρδη, ενώ ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση του Δείκτη πάνω από τις 2.000 μονάδες.

Όπερ και εγένετο. Στην ευρύτερη περιοχή των 2.000 μονάδων, στην οποία βρισκόταν τον Οκτώβριο του 2002, κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης με κάτι παραπάνω από προφανή την ολοσχερή έλλειψη πωλητών.

Οι τράπεζες με κέρδη 3,6% οδηγούν εκ του ασφαλούς τον Γενικό Δείκτη προς τη διάσπαση και κατοχύρωση των 2.000 μονάδων, με αρκούντως εντυπωσιακή την κίνηση των Alpha, Εμπορική και Eurobank που καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 4%, εν μέσω οξείας υιοθέτησης τακτικών stop loss, από όσους έχουν short θέσεις.

Παράλληλα, στην ευρύτερη αγορά μόλις 18 τίτλοι κινούνται πτωτικά, ενώ 300 καταγράφουν κέρδη, τα οποία σε 60 τίτλους υπερβαίνουν το 5%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η αγορά παραγώγων, όπου πλέον υπάρχει reverse arbitrage με πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια να αγοράζουν τόσο την αγορά, όσο και το συμβόλαιο επί του FTSE – 20.

Με αυτόν τον τρόπο οξύνεται η ανοδική κίνηση, εν μέσω ενός τζίρου στην υποκείμενη αγορά, ο οποίος δεν είναι υπερβολικός (32 εκατ. ευρώ).

Αυτό ακριβώς το γεγονός καταδεικνύει την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία πωλητών.

Ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση του Δείκτη πάνω από την περιοχή των 2.000 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα βάση αφού μέχρι στιγμής η ανοδική κίνηση έχει συντελεστεί χωρίς ούτε ένα down tick, εξέλιξη που θεωρητικά επιτάσσει έστω και κάποιας μορφής υποτυπώδους ενδοσυνεδριακής διόρθωσης.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί από τη στιγμή που και τα ΣΜΕ επί των αμερικανικών δεικτών καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ενώ και οι ευρωπαϊκοί βασικοί δείκτες καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v