Με ”συν” και ”πλην” προς τις 2.000 μονάδες

Θετικά μηνύματα στέλνουν οι ευρωαγορές στη Σοφοκλέους, η οποία μετά από τριες εβδομάδες συσσώρευσης στις 1.900 μονάδες καλείται να δοκιμάσει και το ”όνειρο” των 2.000 μονάδων. Θα πρέπει όμως να τιμολογήσει και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά αναδιέταξαν το πολιτικό σκηνικό.

Η αναρρίχηση και η διάσπαση των 2.000 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί τον αρχικό και συνάμα απόλυτα εφικτό στόχο.

Ωστόσο, οι έντονες διακυμάνσεις των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με την ολοένα εντεινόμενη (ίσως και επιτακτική) ανάγκη δημιουργίας ρευστότητας που προέρχεται πλέον μόνο από την κατοχύρωση των κερδών στον απόηχο της εφαρμογής του λεγόμενου ”σκληρού” Τ+3, οδηγούν στην ύπαρξη παραμέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διόρθωση όχι χαμηλότερα των 1.910 μονάδων.

Υπάρχει μια θεωρία που θέλει τον Γενικό Δείκτη να έχει ολοκληρώσει τη διόρθωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και αποκόπηκε το μέρισμα του ΟΤΕ.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια η Σοφοκλέους να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο βαθμό θετικής συσχέτισης με τις διεθνείς αγορές, και με δεδομένη τη θετική τάση που τις διέπει σήμερα στο άνοιγμα, προβλέπεται μια πρώτη απόπειρα ανοδικής διάσπασης των 2.000 μονάδων.

Από την άλλη, άκρως απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, προκειμένου να γίνει πασιφανής η κλιμακούμενη εμπλοκή κυρίως των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, αφού οι ξένοι λίγο έως πολύ επικεντρώνονται το πολύ σε 10– 12 τίτλους.

Εξίσου άξια αναφοράς και η επικείμενη διενέργεια δημοσίων εγγραφών στον ΟΠΑΠ, η οποία αποκτά ”προστιθέμενη αξία” και γιατί θα πρέπει να φανεί από πού θα έρθει η ρευστότητα για την κάλυψη της προσφοράς, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη μετοχοποίηση αποτελεί ενδεχομένως το εναρκτήριο λάκτισμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων του δημοσίου με ΟΛΠ, ΔΕΗ και ενδεχομένως ΕΥΔΑΠ να έπονται.

Τέλος μια πρώτη ματιά στην αγορά παραγώγων, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, καταδεικνύει την ολοκληρωτική απροθυμία των εμπλεκομένων να προχωρήσουν σε discounting.

Μια τάση που παραδοσιακά είθισται να συνοδεύεται και από τη σχετική αυτονόμηση τίτλων της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού ενδεχομένως τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα ”φοβούνται” λιγότερο τυχόν οπισθοδρόμηση του FTSE – 20.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v