Τόπο στην... ”περιφέρεια” δίνουν τα ”βαρειά”

Μικρή μεν η διακύμανση για το δείκτη, σημαντικές όμως οι αποδόσεις για πλειάδα μετοχών, κυρίως, της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου και παρατηρείται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Φυσιολογικές κρίνονται οι διορθωτικές τάσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους και ειδικότερα στις τράπεζες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικρή μεν η διακύμανση για το δείκτη, σημαντικές όμως οι αποδόσεις για πλειάδα μετοχών κυρίως της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η μέσω κυρίως των τραπεζών, επιχειρούμενη συντήρηση –συσσώρευση, στο εύρος των 1.965-2.040 μονάδων, δεν στέκεται εμπόδιο στις κινήσεις όσων δραστηριοποιούνται στο υπόλοιπο της αγοράς.

Λίγο χαμηλότερα η μετοχή της Alpha, οριακά η Εθνική, γύρω στα 10 ευρώ ο ΟΤΕ και ο δείκτης ”συντηρείται” οριακά υψηλότερα των 2.000 μονάδων. Με συναλλαγές 115 εκατ. ευρώ (15:04) που επιβεβαιώνουν το κλίμα συντήρησης κυρίως στα blue chips.

Σαφώς μειωμένες οι συναλλαγές, κυρίως, σε τραπεζικούς τίτλους σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά και αυξημένη συναλλακτικότητα σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ελάχιστοι από τους ενεργούς παίχτες δείχνουν να προβληματίζονται από τις όποιες διορθώσεις, καθώς η εκτίμηση περί ”ανοδικού μονόδρομου” κερδίζει έδαφος.

Όπως σημειώνει χρηματιστηριακό στέλεχος, οι ακραίες αποδόσεις ορισμένων τραπεζικών μετοχών, στην προχθεσινή συνεδρίαση, άφησε εκτός παιδιάς 4-5 ισχυρούς εγχώριους θεσμικούς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να τοποθετηθούν στην αγορά.

Άλλωστε η επόμενη κίνηση από τον τραπεζικό κλάδο θα προέλθει από διαρροές, φήμες και κινήσεις που θα αφορούν είτε στα αποτελέσματα εξαμήνου (βλέπε Alpha) είτε από ουσιαστικές εξελίξεις στο χώρο των μικρότερων ιδρυμάτων.

Μετοχές εταιριών από τους δείκτες MK40 και Small Cap -80 συνεχίζουν να προσελκύουν –κυκλικά- το ενδιαφέρον παραγόντων της αγοράς. Εκ περιτροπής κινούνται οι μετοχές εταιριών εκδόσεων-εκτύπωσης, με τον ίδιο ρυθμό τίτλοι επιχειρήσεων του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ενώ κάτι ανάλογο επιχειρείται να διαμορφωθεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ζητούμενο για ήμερα το ”κλείσιμο” του δείκτη υψηλότερα των 2.000 μονάδων, περισσότερο ψυχολογικής χροιάς, στην οποία όμως φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία οι ισχυροί ”παίκτες”.

Σε μια συνεδρίαση όπως η σημερινή, με το δείκτη να μην ξεπερνά το εύρος των 15 μονάδων, οι συναλλαγές δικαιολογημένα θα πρέπει να είναι σαφώς χαμηλότερες των τελευταίων δύο συνεδριάσεων και όχι περισσότερες των 150-160 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v