Άνοδος χωρίς ”διόρθωση” γίνεται;

Η διόρθωση που ξεκίνησε διστακτικά στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ενδεχόμενο να έχει συνέχεια και σήμερα, εν απουσία του επενδυτικού ενθουσιασμού σε Ευρώπη και Αμερική, κάτι που ήταν εμφανές στα ”κλεισίματα” των διεθνών αγορών.

Άνοδος χωρίς ”διόρθωση” γίνεται;
Η διόρθωση που ξεκίνησε διστακτικά στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ενδεχόμενο να έχει συνέχεια και σήμερα, εν απουσία του επενδυτικού ενθουσιασμού σε Ευρώπη και Αμερική, κάτι που ήταν εμφανές στα ”κλεισίματα” των διεθνών αγορών.

Με την Σοφοκλέους σ’ αυτή τη φάση να παραμένει δέσμια των κινήσεων και κατευθύνσεων από τις μεγάλες ξένες αγορές είναι δύσκολη μια συμπεριφορά αυτονόμησης εκτός κι αν προκύψουν εσωτερικές ειδήσεις που θα ανέτρεπαν τη σχέση εξάρτησης.

Αν και η ”διόρθωση” σε Ευρώπη και Αμερική είναι μέσα στο ”παιχνίδι” μετά την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων εντούτοις τα σημάδια από τις ξένες αγορές δείχνουν μεν κόπωση αλλά όχι υποχώρηση στο βαθμό που θα ανέτρεπε βραχυπρόθεσμα το καλό ”κλίμα” κα θα αφυπνούσε τις αρκούδες από την θερινή τους νάρκη.

Από πλευράς ελληνικού χρηματιστηρίου η άνοδος συμπεριέλαβε, όπως ήταν άλλωστε φυσικό, στοιχεία υπερβολής και λογικό θα ήταν να αντιμετωπισθεί μια ενδεχόμενη εκτόνωση όχι ως αλλαγή τάσης (που παραμένει θετική) αλλά ως ”διορθωτική” κίνηση για αποκατάσταση ισορροπιών και επανασύνταξη των δυνάμεων.

Παρά τον ενθουσιασμό που είδαμε να αποτυπώνεται τελευταία στο χρηματιστηριακό χώρο, την επαναδραστηριοποίηση εν υπνώσει κωδικών και την προσφιλή στις ευρείες επενδυτικές μάζες στροφή στην ”περιφέρεια” τα μεγέθη και τα επιχειρηματικά στοιχεία δεν συνηγορούν σε μια άρδην αλλαγή στάσης, από την επιφύλαξη στην ”τυφλή” υιοθέτηση της θεωρίας ”η αγορά θα πάει πάνω, αγοράστε ο,τι βρείτε” που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί καταστροφική για τους μικροεπενδυτές.

Όσο οι ξένες αγορές συνεχίσουν να εκπέμπουν και ν’ αποτυπώνουν στα ταμπλό τους μηνύματα βελτίωσης των προοπτικών των οικονομιών τους η Σοφοκλέους θα εξακολουθήσει να βελτιώνει και το ”κλίμα” να παραμένει θετικό και ενδιαφέρον.

Εξαίρεση του παραπάνω θα ήταν η εσωτερική ειδησεογραφία να περιέχει αρνητικές αναφορές σε εισηγμένες ”σηματωρούς” της πορείας της αγοράς που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν (για λίγο) την επενδυτική διάθεση, όπως ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί σήμερα η υποβάθμιση από Moody’s και S&P της μετοχής του ΟΤΕ, αν και οι προοπτικές του Οργανισμού έχουν ήδη εκτιμηθεί (και προεξοφληθεί) από τους ’Έλληνες επενδυτές.

Πάντως, έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες συνιστούν συγκράτηση και επιφυλακτικότητα στις τοποθετήσεις αφού μια ”διόρθωση” αν και αναμενόμενη δεν έχει ακόμα δώσει το στίγμα της.

K.K.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v