Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ το ενδιαφέρον της Σοφοκλέους

Απαραίτητες oι διορθώσεις, όπως η χθεσινή, φαίνονται ικανές να προσελκύσουν νέο χρήμα, επενδυτές και να θερμάνουν περισσότερο το ενδιαφέρον. Αναμένεται μικρής διάρκειας συσσώρευση στις τράπεζες γύρω από την στήριξη των 3.500 μονάδων, γεγονός που ”ενεργοποιεί” τον ΟΤΕ. Εξάλλου, σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές του ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εμμονή του πληθωρισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα (3,8% για τον Ιούνιο) και μακράν του μέσου ευρωπαϊκού, αποτελεί, σε συνδυασμό με άλλες παθογένειες της οικονομίας (κυρίως ελλείμματα) τροχοπέδη για έναν μακροπρόθεσμο χρηματιστηριακό σχεδιασμό.

Θα πρέπει από καιρού εις καιρόν, πέραν της χρηματιστηριακής ”βιτρίνας” να συνεκτιμούμε και να μας ανησυχούν μακροοικονομικά στοιχεία.

Βραχυμεσοπρόθεσμα όμως, η δυναμική της Σοφοκλέους, που ελέω και των διεθνών χρηματιστηρίων παραμένει ενεργή και ζωντανή -προσελκύει και θα προσελκύει όλο και περισσότερα κεφάλαια και όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.

Η απόφαση του Εφετείου για τους όρους των στεγαστικών δανείων δεν φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των τραπεζών που ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο γράφουν σημαντικές υπεραξίες και αύξηση της λιανικής τους.

Όμως, ο τραπεζικός δείκτης μετά το ξέσπασμα της Δευτέρας φαίνεται πως θα οδηγηθεί σε ”συσσώρευση” μιας, το πολύ δύο, συνεδριάσεων, κάτι που εξηγεί και την από χθες ”μόχλευση” στη μετοχή του ΟΤΕ.

Η άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ θα αντισταθμίσει για δύο-τρεις συνεδριάσεις την απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί στις τράπεζες. Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως οι 3.500 μονάδες (τραπεζικός δείκτης) επιχειρείται να διαμορφωθούν σε μεσοπρόθεσμη ”στήριξη”.

Με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία των μετοχών της Eurobank, Εθνικής, Alpha, Εμπορικής, Πειραιώς αλλά και των μικρότερων. Βέβαια από την άλλη πλευρά, για τον κλάδο, εκφράζονται και κάποιες επιφυλάξεις όπως αυτές καταγράφονται στις εκθέσεις των Kappa, Εγνατία ΑΧΕΠΕΥ.

Αναμφίβολα, το γεγονός, που θα καθορίσει την τάση μέχρι και την Παρασκευή, είναι η διαδικασία εγγραφών του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για την ελκυστικότερη δημόσια εγγραφή του 2003, όπως σημείωναν Άγγλοι αναλυτές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τεχνικής πλευράς, η ”αντίσταση” των ημερών έχει διαμορφωθεί στις 2.040- 2.050 μονάδες, η ”στήριξη” μεταξύ 1.960-1.965 μονάδων, με πιθανή για σήμερα την υποχώρηση χαμηλότερα των 2.000 μονάδων.

Διορθώσεις πρόσκαιρες και απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ρευστότητα, η εμπορευσιμότητα και να προσελκυσθούν νέοι επενδυτές. Ούτως ή άλλως η ανοδική φορά της αγοράς δεν απειλείται από συνεδριάσεις όπως η χθεσινή.

Μετοχές σηματωροί πέραν των Eurobank, Εθνικής, η Alpha, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και η Intracom. Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση χρήζει προσοχής η απάντηση της Εθνικής για την πορεία της μετοχής της θυγατρικής της Γενικών Αποθηκών.

Κλάδος σηματωρός οι εκδόσεις-εκτυπώσεις, καθώς εκ περιτροπής αντιδρούν όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές. Επίσης οι Νάουσα, η νεοεισαχθείσα Έμφασης, Βάρδας, Ιντρακατ, Αεγέκ, και ΕΧΑΕ.

* Διαβάστε τα reports των ΑΧΕ στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v