Ανεβαίνει ο... πήχης προς τις 2.170 μονάδες

Επανέρχεται στα πρωτοσέλιδα και των πολιτικών εφημερίδων το χρηματιστήριο με όλο και περισσότερους κερδισμένους, ενώ η υπέρβαση των 2.015 μονάδων πιθανότατα ανοίγει νέο κύκλο ανόδου προς τις 2.150– 2.170 μονάδων, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική διόρθωση, υποχώρηση δηλαδή προς τις 1.965 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επανήλθε υψηλότερα των 2.000 μονάδων η αγορά. Επανέρχεται όμως και το χρηματιστήριο στα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων, αυτή τη φορά ως θετικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Καλώς ή κακώς η Σοφοκλέους, μέρος της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ ”όπλο” της κυβέρνησης. Με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Το σίγουρο είναι πως οι φίλιες ”πανίσχυρες”, για τα δεδομένα της Σοφοκλέους, δυνάμεις που- με τη συνδρομή λίγων ξένων πελατών τους- ”πόνταραν” από τις αρχές Απριλίου στις χαμηλές αποτιμήσεις - αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένες.

Θα ενθυμούνται οι τακτικοί επισκέπτες του euro2day.gr, πως αυτές οι συγκεκριμένες ”φίλιες δυνάμεις”, μας επισήμαιναν (με εύλογη την προτροπή να μεταφέρουμε σε εσάς τη βεβαιότητά τους), τη διάρκεια και, όχι το εφήμερο της προσπάθειάς τους.

Εμμένουμε, κατά συνέπεια, ανοδικά. Σε βάθος χρόνου και σχετίζοντας την τάση όχι τόσο με τον χρόνο διεξαγωγής των δικών μας εκλογών, όσο με την πανστρατιά δυνάμεων που συντάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης Μπους.

Ήδη οι ελάχιστοι αμερικανοί αναλυτές που προέβλεπαν καταγραφή υψηλής τιμής έτους στο δεύτερο εξάμηνο, δικαιώνονται...

Στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία την προηγούμενη αντίσταση των 3.500 μονάδων, με αγορές τόσο ξένων, όσο και ορισμένων εγχώριων θεσμικών.

Ένα γρήγορο ”παιχνίδι” στον Δείκτη, ειδικά μέσω τραπεζικών μετοχών, είναι προφανές πως μπορεί να δώσει για μια ακόμη φορά, με σχετικά χαμηλό ρίσκο υψηλότατες υπεραξίες.

Η τιμή– στόχος που έχει τεθεί εδώ και καιρό για τη μετοχή της Εθνικής φτάνει σε αυτή τη φάση τα 18 ευρώ. Όμως, η Eurobank τις επόμενες 10– 15 ημέρες σταδιακά θα διευρύνει τη διαφορά της κεφαλαιοποίησής της από τη δεύτερη Εθνική, και πάλι προς τα 300 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Alpha, επίσημα χαρακτηρισμένο ”ολυμπιακό” χαρτί, διαθέτει τεχνικά το καλύτερο ανοδικό διάγραμμα, ενώ εκ θέσεως ο όμιλος... ρέπει και πάλι προς φήμες και σενάρια.

Σήμερα θα οριστεί η τιμή του ΟΠΑΠ, ενώ η τιμή- στόχος των 12 ευρώ που τέθηκε από τη Morgan Stanley είναι εφικτή, τη στιγμή που τα ”κρατικά” χαρτιά (ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ), έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Ανοδικά τα διαγράμματα των Τρία Έψιλον προς τα 16 ευρώ, της Intracom προς τα 8 ευρώ, αλλά και των Βιοχάλκο, Αλουμινίου, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Τιτάν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και σήμερα η ανοδική αντίδραση;

Για τη στήλη κάτι τέτοιο δεν έχει και τόση σημασία, όσο η σταδιακή μετατροπή της αντίστασης της περιοχής των 1.965 μονάδων σε στήριξη. Σημείο αναφοράς του επόμενου ανοδικού κύκλου που μπορεί να φέρει τον Δείκτη προς τις 2.150 – 2.170 μονάδες.

Μετοχές σηματωροί, όλες ανεξαιρέτως οι θυγατρικές τραπεζικών αλλά και συμμετοχικών σχημάτων. Όλες οι μετοχές με ξεκάθαρη ανοδική τάση (Χατζηιωάννου, Autohellas, Φουρλής, Κορασίδης, ΑΕΓΕΚ, ΔΟΛ, και πλήθος άλλων), αλλά και τίτλων όπου υπάρχει ενεργή συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων.

Σε επίπεδο Δείκτη θα ήταν καλό η αντίδραση προς τις 2.150 – 2.170 μονάδες, αλλά και να μην ανακοπεί από διόρθωση που θα έφερνε την αγορά χαμηλότερα των 1.965 μονάδων.

Αν και εκτίμηση αυστηρά προσωπική του γράφοντος, ήταν και παραμένει πως ενδεχόμενη διάσπαση των 2.015 μονάδων με συναλλαγές 180 – 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φέρει την αγορά χωρίς ουσιαστική διόρθωση προς την επόμενη αντίσταση.

ΣΗΜ. Παρακολουθώντας τα χαρτοφυλάκια των εισηγμένων από την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα μέχρι την τελευταία προβληματική εταιρία διαπιστώνει κανείς το μέγεθος του οφέλους που έχει κατοχυρωθεί από την άνοδο των 650 μονάδων του τελευταίου τριμήνου.

Εταιρίες που ήταν έτοιμες να κλείσουν, επιχειρηματίες που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της απελπισίας και βεβαίως παράγοντες, χρηματιστές που ασφυκτιούσαν από τα χρέη και τους κόκκινους κωδικούς, παίρνουν τελευταία βαθύτατες ανάσες.

Και μπορεί η ανάκαμψη της αγοράς να στηρίχθηκε κυρίως στις χαμηλότατες κεφαλαιοποιήσεις του Μαρτίου, τη δραστηριοποίηση αρχικά των δυο ”λευκών ιπποτών” (Eurobank, Εθνική) που έπαιξαν και κερδίζουν, τους λίγους πελάτες τότε της UBS, πλην όμως οι ωφελημένοι είναι πολλοί με όλο και περισσότερα χαμόγελα να φτάνουν πλέον μέχρι και τα χείλη των κυβερνώντων.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ, η χαμηλή τιμή διάθεσης των 3,75 (και το discount 5% στους κατόχους προμετόχων) απλά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της στήλης πως οι ”ισχυροί” παίκτες αγοράζουν φτηνά, την κατάλληλη στιγμή μια εταιρία που σε λίγες εβδομάδες θα δικαιολογεί αποτίμηση τουλάχιστον 5 ευρώ ανά τίτλο, Με βάση τον ημερήσιο τζίρο συναλλαγών, τα έσοδα από ομόλογα και σύνθετα προϊόντα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v