”Oλα... άσπρα”!!!

Το... σύμπαν φαίνεται τώρα να συνωμοτεί υπέρ της ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών. Κι αυτοί που μιλούν για πενιχρή αύξηση των κερδών, για αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη, για διάφορους κινδύνους, είναι... σάκοι του μποξ στο έλεος των ”ταύρων”.

”Oλα... άσπρα”!!!
Κι όμως είναι αλήθεια. Τόσο στo εξωτερικό όσο και στη μικρή Σοφοκλέους, εκείνοι που ”κάνουν το παιχνίδι”, δείχνουν διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία στο έπακρο.

Ας φωνάζουν όσο θέλουν οι ”συντηρητικοί” για τα P/E που διαμορφώνονται και θυμίζουν άλλες περιόδους, ειδικά στη βασίλισσα των αγορών, τη Wall Street. Aς φωνάζουν και οι οικονομολόγοι για τα μακροοικονομικά.

Οι ”ταύροι” καλπάζουν και δεν έχουν διάθεση για… θεμελιώδη. Το ίδιο το momentum, η δύναμη της αγοράς, τους τρελαίνει.

Το ”έξυπνο χρήμα” άλλωστε ξέρει πως πολύ λίγοι άνθρωποι (επαγγελματίες και μη του χώρου, έξυπνοι και χαζοί) μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό του ”γρήγορου κέρδους” άπαξ και νοιώσουν ότι ”οι άλλοι” κερδίζουν κι αυτοί είναι απέξω.

Το ”έξυπνο χρήμα” ξέρει επίσης ότι για να κερδίσει πρέπει να πουλήσει και για να πουλήσει εύκολα σε καλές τιμές πρέπει να αυξηθούν οι αγοραστές. Αυτοί θα δώσουν κι άλλη ώθηση στο ανοδικό κύμα.

Δικαιώνεται λοιπόν ο έμπειρος έλληνας χρηματιστής που έλεγε προ ολίγων εβδομάδων σε ιδιωτική συζήτηση, ότι ”ο κόσμος θα μπει στην Σοφοκλέους όταν ο δείκτης θα είναι πάνω από τις 2000 μονάδες”.

Το ”τέμπο” έχει δοθεί. Στο εξής και μέχρι να συμβεί κάτι ”δυνατό”, φαίνεται ότι κάθε διόρθωση θα εκλαμβάνεται ως ευκαιρία αγοράς. Όλα θα είναι ”άσπρα”, όπως πριν ήτανε ”μαύρα” και οι ίδιοι επενδυτές που δεν ήθελαν την Εθνική στα … 8 ευρώ θα την αγοράζουν με χαρά στα… 18!!!

Αυτό άλλωστε θέλει και το έξυπνο χρήμα. ”Όλα άσπρα” τώρα και για μετά… βλέπουμε.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v