Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς υπουργούς και βουλευτές, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για την οικονομική πολιτική, η ”αλματώδης” άνοδος στη Σοφοκλέους, αλλά και το ποσοστό των τοποθετήσεων μεταξύ ελλήνων και ξένων επενδυτών, είναι ορισμένα από τα θέματα που εξετάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς τους υπουργούς και τους βουλευτές, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για την οικονομική πολιτική, η ”αλματώδης” άνοδος στη Σοφοκλέους, αλλά και το ποσοστό των τοποθετήσεων μεταξύ ελλήνων και ξένων επενδυτών, είναι ορισμένα από τα θέματα που εξετάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Κυβέρνηση: Μπορεί ο ανασχηματισμός να ήταν μίνι, η απειλή του όμως σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα αποδεικνύεται διαρκείας, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απείλησε χθες ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει όποιον υπουργό δεν δουλεύει. Το Βήμα σε ανάλογο κλίμα αναφέρει πως από χθες υπουργοί και υφυπουργοί βρίσκονται σε επιτήρηση, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως ο κ. Σημίτης υποβάθμισε το πολιτικό διευθυντήριο και προειδοποιεί τους βραδυπορούντες υπουργούς.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν του αρέσει οι αλλαγές, αλλά πως δεν θα διστάσει να το κάνει αν κάτι δεν πάει καλά, ενώ η Ημερησία αναφέρεται στην απόφαση του κ. Σημίτη για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και σπάσιμο όλων των εκλογικών περιφερειών με δέκα έδρες και πάνω, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική.

Χριστοδουλάκης: Με ένα διπλό ”όχι” οριοθέτησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης την πορεία της κυβέρνησης ως τις εκλογές: ”όχι” σε πολιτικές σοκ – λιτότητας και ”όχι” σε αλόγιστες προεκλογικές παροχές που αποτελούν ”συνταγή ήττας”, όπως σημειώνει το Βήμα. Η Καθημερινή αναφέρεται στις πέντε προτεραιότητες του κ. Χριστοδουλάκη για το επόμενη διάστημα, ενώ η Ημερησία σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι θέλουμε εθνικούς πρωταθλητές σε τράπεζες και τουρισμό, ενώ προέτρεψε τις επιχειρήσεις σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Σοφοκλέους: Για φρέσκο χρήμα και θερινές προσδοκίες στις αγορές κάνει λόγο το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιούλιος είναι ένας αποδοτικός μήνας για τη Σοφοκλέους, ενώ ο εφετινός χαρακτηρίζεται ήδη από τους ειδικούς ιδιαίτερα ”καυτός”, ενώ συμπληρώνει πως οι τοποθετήσεις των ξένων στη Σοφοκλέους κερδίζουν έδαφος.

Η Καθημερινή τονίζει πως σε μια συνεδρίαση που θύμιζε μέρες του 1999 η Σοφοκλέους έκανε χθες ένα ακόμη μεγάλο άλμα, κατακτώντας με άνεση τις 2.000 μονάδες, με ατμομηχανή τις τράπεζες και τις εισηγμένες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η Ελευθεροτυπία τονίζει πως την αλματώδη άνοδο του ΧΑ φαίνεται να οδηγεί μια ιδιότυπη συμφωνία αλληλοϋποστήριξης των τραπεζών.

Η Ναυτεμπορική σχολιάζοντας τη χθεσινή κίνηση στη Σοφοκλέους τονίζει πως πάτησε χθες, μετά από εννέα μήνες, το επίπεδο των 2.000 μονάδων, στηριζόμενη στην πολύ καλή συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών. Σύμφωνα με την Ημερησία το 37% των blue chips βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ στο σύνολο των μετοχών της Σοφοκλέους οι Έλληνες κατέχουν το 71,5% και οι ξένοι το 28,5%.

ΕΚΤ: Το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της ΕΕ έχει αποφασίσει αν προτείνει τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την προεδρία της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Βήμα.

Ευρωπαϊκή Ένωση – Ανάπτυξη: Στο περίπου 0,70% εκτιμάται πως θα περιοριστεί η ανάπτυξη της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Καθημερινή αναφέρει πως το γενικό περίγραμμα πρωτοβουλίας της για την τόνωση της υποτονικής ανάπτυξης στη 15μελή ΕΕ, μέσω της ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην υποδομή και στην έρευνα πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν.

Επιτόκια: Τα ακριβότερα επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ΕΕ έχει η Ελλάδα, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Εξαγορές – συγχωνεύσεις: Αλλαγή της νομοθεσίας με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, αλλά και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα stock option, εξετάζουν οι χρηματιστηριακές αρχές σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Τουρισμός: Μπαράζ δράσεων για τον τουρισμό ανήγγειλε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνάντηση εργασίας στη Χαλκιδική, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ”αστεριοποίηση” των ξενοδοχείων, εταιρίες μάρκετινγκ και τουριστικής προβολής κατά τόπους, συνένωση του τουριστικών τμημάτων των Τουριστικών Επιμελητηρίων κ.α. όπως αναφέρει το Κέρδος. Τη χάραξη εθνικού σχεδίου προβολής του τουρισμού και τη δημιουργία εταιριών marketing, που θα έχουν ευθύνη προβολής του εθνικού τουριστικού προιόντος, καθώς και μια απλουστευμένη επιλογή υλοποίησης του νέου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τα αστέρια, εξήγγειλε ο κ. Τσοχατζόπουλος σύμφωνα με την Εξπρές.

Λιανεμπόριο: Υποχώρησε τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης του τζίρου στο λιανεμπόριο, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η οποία παραθέτοντας στοιχεία της ΕΣΥΕ σημειώνει πως ο δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 7,2%, ενώ τον Μάρτιο ήταν στο 10,6%.

Πληροφορική: Η χειρότερη χρονιά για την πληροφορική ήταν το 2002 όπως αναφέρει το Κέρδος.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών θα περάσει πλήρως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με πρόταση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, όπως σημειώνει το Βήμα, ενώ η Ημερησία επισημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του Ταμιευτηρίου.

Microsoft: Έξτρα μέρισμα 1 δολάριο ανά μετοχή θα διανείμει η Microsoft, σύμφωνα με την Ημερησία η οποία επισημαίνει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξτρα πληρωμή μετόχων που έχει γίνει ποτέ στην επιχειρηματική ιστορία.

Αγορά Μπίρας: Έντονος ανταγωνισμός χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά μπίρας, στην οποία παραγωγικά δραστηριοποιούνται τέσσερις κυρίως εταιρίες όπως αναφέρει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v