Χριστοδουλάκης:Υποχρεωτικά τα ΔΛΠ το 2004 (update)

Υποχρεωτικά για τους ισολογισμούς του 2004 θα είναι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και προαιρετικά για αυτούς του 2003, είπε σήμερα ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνουν το χρηματιστήριο και άλλοι φορείς με θέμα την ελληνική κεφαλαιαγορά, ενώ ο πρόεδρος, κ. Στ. Θωμαδάκης, τόνισε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς είναι πιθανή και ικανή.

Χριστοδουλάκης:Υποχρεωτικά τα ΔΛΠ το 2004 (update)
Για τους ισολογισμούς του 2004 θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά τα ΔΛΠ, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τα εφαρμόσουν προαιρετικά και για τους ισολογισμούς του 2003.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, το πρωί της Τετάρτης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το χρηματιστήριο και άλλους φορείς με θέμα την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Ο υπουργός είπε ότι την επόμενη Τρίτη θα συζητηθεί στο Ecofin η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα πρότυπα 32 και 39 (αφορούν χρηματοπιστωτικές πράξεις) και τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ARC) την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και του IASB.

Για μια ώριμη, αλλά μικρή κεφαλαιαγορά, όπως η δική μας, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οικονομικός κύκλος της ανάπτυξης ή της ύφεσης δεν είναι πλέον μόνον ο δικός της, ο εθνικός οικονομικός κύκλος, αλλά έχει πλέον σημαντική επίδραση και ο διεθνής οικονομικός κύκλος. ”Κάτω απ’ αυτές τις νέες εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι χρειάζονται καινούργιες προϋποθέσεις”, ανέφερε.

Η πρώτη από αυτές τις προϋποθέσεις συνδέεται με καθ’ αυτή την οικονομία μας, η δεύτερη προϋπόθεση αφορά κυρίως τη συμπεριφορά των εισηγμένων εταιρειών (εταιρική πορεία, η διαφανής λειτουργία των επιχειρήσεων, η αξιοπιστία και η σωστή απεικόνιση των οικονομικών τους στοιχείων), ενώ η τρίτη προϋπόθεση σχετίζεται με το νέο κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς και το αυστηρότερο πλαίσιο διαφάνειας.

Στην κατεύθυνση αυτή είπε ο υπουργός, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ληφθεί εννέα συγκεκριμένα μέτρα. Τα μέτρα αυτά, συνόψισε ο κ. Χριστοδουλάκης, αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, την εισαγωγή των διεθνών λογιστικών προτύπων, την αναμόρφωση του πλαισίου Λογιστικών Ελέγχων, το νέο ενισχυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Κεφαλαιαγοράς και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ.

Ακόμη, η δέσμη των μέτρων της τελευταίας διετίας περιελάμβανε τη δημιουργία του Μεσολαβητή της Κεφαλαιαγοράς, την ολοκλήρωση του Κώδικα της Κεφαλαιαγοράς, το νέο πλαίσιο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και το νέο θεσμικό πλαίσιο με ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, που επιτρέπουν την τιτλοποίηση ακινήτων και απαιτήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, μιλώντας για τη διαφάνεια στην αγορά, τόνισε τη σημασία της σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα στο πολιτικό. Εξάλλου και ο κ. Κυριακόπουλος χαιρέτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει πιο αυστηρό το πόθεν έσχες για τους πολιτικούς και προσέθεσε ότι ελπίζει ”να πειστούν κοινή γνώμη και επενδυτές πως οι έλεγχοι ισχύουν για όλους”, καθώς από αυτό εξαρτάται, όπως είπε, η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Σταύρος Θωμαδάκης, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς είναι ικανή και πιθανή μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται οι βάσεις για την υγιή και ομαλή ανάπτυξη των αγορών στο μέλλον, σχολίασε ο κ. Θωμαδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η διαφάνεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς και θεμελιώδες στοιχείο για την προστασία των επενδυτών.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Θωμαδάκης, αυτή δεν πρέπει να γίνεται με διοικητικές παρεμβάσεις, γιατί τότε θα υπάρχει παρέμβαση στη διαμόρφωση τιμών, κάτι που ”δεν θα πρέπει να γίνεται σε μια ελεύθερη χρηματιστηριακή αγορά”.

Τέλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Π. Αλεξάκης τόνισε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται από τρεις παράγοντες.

Πρώτος παράγοντας, όπως είπε, είναι οι σημαντικές εξελίξεις στο εξωτερικό που σημάδεψαν την αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών σε συνδυασμό με την παγκόσμια ύφεση. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, και κατ΄ επέκταση και την ελληνική αγορά, είναι οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της Ε.Ε., οι οποίες, μεταξύ άλλων, δημιουργούν λειτουργικές ανακατατάξεις και αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματιστηρίων.

Στους ανωτέρω δύο παράγοντες ο κ. Αλεξάκης προσέθεσε τις θεσμικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και στην ελληνική αγορά, μεταξύ των οποίων είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το υπουργείο Οικονομίας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ωρίμανση της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στους στόχους του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, το βάθος της αγοράς και η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, κατέληξε ο κ. Αλεξάκης.

* Η πλήρης ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v