ΧΑ: Η Εθνική "κλειδί" για την τάση

«Κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης ήταν και παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπου οι ξένοι διατηρούν τον πρώτο λόγο. Αιχμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος οι εξελίξεις σε λιμάνια, τρόφιμα, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνίες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για «φοβικό σύνδρομο με την ΕΤΕ στο στόχαστρο» έκανε πολύ εύστοχα λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Στο «Εθνικό... πρόβλημα του Γενικού Δείκτη» επικεντρώνονταν οι Ν. Φίλιππας και Α. Βαγενά, για να φτάσει χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου να κάνει ευθεία αναφορά για «χρήση της μετοχής της Εθνικής σε… υποτιμητικό παιχνίδι».

Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, που δεν φέρνει σε συγχρονισμό την ελληνική με τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές, αφορά στην Εθνική.

Από τις αρχές του μήνα και το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 34,3 ευρώ, ο τίτλος είναι αλήθεια πως «δοκιμάζεται» μέχρι τα χαμηλά των 31,3 ευρώ (14/4), λόγω της μεγάλης έκθεσης στο ξένο επενδυτικό (και κερδοσκοπικό εν μέρει) κεφάλαιο και στην υψηλή στάθμιση που έχει τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά Παραγώγων.

Όμως όλα αυτά είναι «εργαλεία» μιας ρηχής αγοράς, που μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι λειτουργούσαν υπέρ της Εθνικής, υπέρ του τραπεζικού κλάδου συνολικότερα. 

Λίγο έως πολύ οι ξένοι ανέβασαν από τα χαμηλά του Απριλίου του 2003 κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, φτάνοντας να ελέγχουν μέχρι και το 45% της συνολικής αποτίμησης.

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε την άλλη όψη του… νομίσματος. Και αυτό προφανώς το γνώριζαν πολύ καλά από τις διοικήσεις των τραπεζών μέχρι και τον τελευταίο επενδύτορα.

Εάν τώρα συντρέχουν πράγματι λόγοι κατάχρησης των τραπεζικών μετοχών για την άσκηση υποτιμητικών παιχνιδιών με ενέργειες που άπτονται της σύννομης λειτουργίας της αγοράς, είναι θέμα προς διερεύνηση, την ευθύνη της οποίας έχουν οι Αρχές.

Όμως και οι ανοιχτές πωλήσεις μέσα στο παιχνίδι είναι και από αυτήν την άποψη καλώς προωθείται η ουσιαστική απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων (σήμερα ανακοινώνονται τα μεγέθη της Citigroup)… χορός που συνεχίζεται τη Δευτέρα με την Bank of America, στις 22/4 με την American Express και λίγο αργότερα με τη Morgan Stanley.

Είναι λογικό η βραχυπρόθεσμη τάση να καθορίζεται κυρίως από τα οικονομικά μεγέθη και τις κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Από αυτήν την πλευρά, χρήζει αναφοράς η πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό εφοπλιστικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφέρονται σχετικά στο θέμα της Έλενας Λάσκαρη, με την κυβερνητική πλευρά να δείχνει ώριμη να αδράξει την ευκαιρία.

Θα σημειώσουμε, όπως και χθες, πως αυτό το κεφάλαιο ανοίγει σε μια περίοδο όπου εισέρχεται στην τελική φάση το «λιμενικό» (με ενδιαφέρουσες αναφορές του Χαμαιλέοντα για συμμετοχή και κατασκευαστών).

Οι εφοπλιστές φαίνεται να εξασφαλίζουν το φορολογικό κίνητρο που περίμεναν και αυτό αποτελεί καταρχήν ενθαρρυντική ένδειξη.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η συνάντηση των κ. Αλογοσκούφη και Χατζηδάκη το μεσημέρι, με… κυρίως πιάτο τις εξελίξεις στον ΟΤΕ.

Στα επιμέρους, οι Ολλανδοί της Stichting εμφανίζονται πλέον με 6,7% της ΕΧΑΕ και όπως όλα δείχνουν θα αποκομίσουν για δεύτερη φορά υπεραξίες.

Η Autohellas ενισχύει τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά και εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασής της σε ακόμη μία χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Κέρδη 21 εκατ. ευρώ αναμένει ο Σφακιανάκης για φέτος και θέτει στόχους για το 2009.

Ο Καλπίνης παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Sal Oppenheim - Merrit ΑΧΕΠΕΥ, η Εθνική - Π&Κ θέτει τα 9,3 ευρώ ως τιμή-στόχο για την ΕΥΔΑΠ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η είσοδος της Friesland Foods Hellas στην αγορά φρέσκου γάλακτος.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, θα πρέπει να αναφερθεί η ομάδα των Σιδενόρ, Κλουκίνας - Λάππας, Άλφα Γκρίσιν, Alter, Αεροπορία Αιγαίου, Μπουτάρης, Fourlis, Nexans, Αγροτική Ασφαλιστική και ορισμένων ακόμη που κινήθηκαν χθες κόντρα στο ρεύμα μέχρι την τελευταία εντολή της συνεδρίασης.

Σημείωση: Είναι άξια αναφοράς και απορίας κατά την εκτίμηση του γράφοντος η διπλής ανάγνωσης πολιτική που επιχειρείται όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε αυτή τη χώρα.

Από τη μία πλευρά θεσπίζονται κίνητρα για την επιστροφή εφοπλιστών στην Ελλάδα (και καλώς), προχωρούν επιχειρηματικές κινήσεις στον χώρο της ενέργειας (έστω και με τον βηματισμό του… κάβουρα), κάτι φαίνεται να κινείται στο «λιμενικό», αλλά από την άλλη «δαιμονοποιείται» ένας ολόκληρος επενδυτικός όμιλος.

Αυτό που συντελείται τις τελευταίες εβδομάδες στο τετράγωνο ΟΤΕ - Δημόσιο - Marfin - Deutsche Telekom θα πρέπει να αποτελεί ομολογουμένως ελληνικό παράδοξο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v