Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήλωση-"σοκ" από Τ. Αράπογλου

"Ως εργαλείο υλοποίησης στρατηγικών ανοιχτών πωλήσεων" χρησιμοποιήθηκε η μετοχή της ΕΤΕ δήλωσε ο Τ. Αράπογλου. Αισιοδοξία για τρίμηνο και υλοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου. Τι είπε για Finansbank, εξαγορές, πιστωτική κρίση.

  • του Γιώργου Μαντέλα
Δήλωση-σοκ από Τ. Αράπογλου
 Η τρέχουσα πιστωτική κρίση θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο τελικά νομίζαμε και θα χρειαστούν πιο πολλές παρεμβάσεις για τη διευθέτησή της. Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου μιλώντας στη Γ.Σ. των μετόχων της τράπεζας.

Ο ίδιος προέβλεψε μη μείωση των επιτοκίων παρέμβασης εντός του έτους από την ΕΚΤ και εκτίμησε ότι οι προοπτικές στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης και στην Τουρκία παραμένουν θετικές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πορεία της μετοχής της Εθνικής αλλά και στη μετοχική σύνθεση, προβαίνοντας στη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι η μετοχή χρησιμοποιήθηκε "ως εργαλείο ανοιχτών πωλήσεων".

Ο κ. Αράπογλου είπε χαρακτηριστικά: "Επιπρόσθετα, η πρόσφατη ενίσχυση της μεταβλητότητας της μετοχής οφείλεται εν μέρει στη χρήση της ως εργαλείου υλοποίησης στρατηγικών ανοιχτών πωλήσεων, δεδομένων τόσο του ύψους του όγκου συναλλαγών της όσο και της μεγάλης χρηματιστηριακής της αξίας (15% της χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς). Είναι πεποίθησή μου ότι αυτό θα εκλείψει μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης των αγορών."

 Η μετοχή της ΕΤΕ -πρόσθεσε- δεν θα μπορούσε (με δεδομένη τη διάρκεια της κρίσης) να μείνει αλώβητη. Παρά τη σημαντική πτώση που έχει καταγράψει η μετοχή, εντούτοις οι απώλειες είναι περιορισμένες αν συγκριθούν με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ωστόσο αυτήν την πρακτική είχε επισημάνει το euro2day.gr στη στήλη «Χαμαιλέων» στα άρθρα με τίτλο "Σφηνάκια για Εθνική, Μαΐλλη και... Βουρλούμη" και "Στους... σορτάκηδες της ΕΤΕ ποντάρουμε για άνοδο" .

Παράλληλα, σε χθεσινό άρθρο (16/4) που φιλοξένησε τo euro2day.gr επισημάνθηκε η σημαντική επίδραση της κίνησης της μετοχής της Εθνικής στη διαμόρφωση της πορείας του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., σε βαθμό που να κρίνεται υπερβολικός.
Όπως τόνισε ο κ. Αράπογλου, αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι ο πυρήνας των εργασιών μας προχωράει καλά και οι στόχοι του επιχειρησιακού μας σχεδίου συνεχίζουν να είναι εφικτοί με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό δίνει σε εμάς και στους επενδυτές μας την πεποίθηση ότι η μετοχή μας αντιπροσωπεύει μία σταθερή και φερέγγυα αξία, πέρα και πάνω από ενδιάμεσες συγκυριακές διακυμάνσεις.

Πρόσθεσε πως σήμερα επιδεικνύουμε μία πραγματικά διεθνοποιημένη μετοχική βάση, αφού το ποσοστό των ξένων επενδυτών έχει κατά πολύ υπερβεί το ήμισυ του μετοχολογίου (55,7% στις 31/12/07).

Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, η χώρα μας είναι λιγότερο ευάλωτη στην κρίση αφού διατηρεί χαρακτηριστικά κλειστής οικονομίας.

Οι τράπεζες έχουν υψηλή χρηματοδοτική επάρκεια, καθόλου subprime δάνεια και καλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Εθνική Τράπεζα

Έχουμε αυξημένη ρευστότητα, τόνισε ο κ. Αράπογλου, ενώ ο λόγος καταθέσεων προς χορηγήσεις είναι μικρότερος από το 100%. Στο σύνολο της παρουσίας και στην Ελλάδα, ειδικά, διαμορφώνεται στο 82%.

Δεν είναι υπάρχει ανάγκη άντλησης περαιτέρω ρευστότητας, αν χρειαστεί όμως μπορούμε να αντλήσουμε άμεσα 15 δισ. ευρώ.

Το 2008

Μπορούμε να υπολογίζουμε σε μία ακόμη θετική χρονιά. Ήδη οι καταθέσεις στην Τουρκία, στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 17%. Από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε μπορούμε να πούμε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2008 τα αποτελέσματά μας είναι ευθυγραμμισμένα με το επιχειρησιακό μας σχέδιο από πλευράς μεγεθών και κερδοφορίας, δήλωσε ο κ. Αράπογλου. 

Χρηματιστήριο


Η μετοχή της Εθνικής δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη από την κρίση των ημερών. Όμως, οι απώλειες είναι περιορισμένες. Η πίεση στη μετοχή θα εκλείψει μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης της αγοράς.

Εξαγορές

Εξετάζουμε συνεχώς επενδυτικές ευκαιρίες εκτός συνόρων. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά στόχος της είναι η πρόσθεση υπεραξίας στους μετόχους.

Τουρκία

Αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης κινδύνων στην Τουρκία, ο κ. Αράπογλου τόνισε πως η πολιτική συντηρητικής διαχείρισης του ενεργητικού και του παθητικού της Finansbank καθώς και οι συστηματικές πρωτοβουλίες επιτυχούς αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου σε επίπεδο κερδοφορίας του ομίλου αποτελούν βασικές συνιστώσες της στρατηγικής προσέγγισής μας στην Τουρκία.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πρακτικά η Εθνική έχει μηδενική έκθεση σε επίπεδο επιτοκιακού κινδύνου, ενώ δεν διατηρεί καμία ανοιχτή συναλλαγματική θέση.

Το γεγονός ότι παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες ρευστότητας το 2007 οι καταθέσεις της Finansbank σε τουρκικές λίρες αυξήθηκαν το 2007 κατά 46% και το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 17% (συγκρινόμενες με τα επίπεδα της αρχής του έτους!) δείχνει τη δυναμική του δικτύου μας στην Τουρκία και την εμπιστοσύνη της τουρκικής αγοράς στη Finansbank, τόνισε ο κ. Αράπογλου. 

Ξένες Αγορές

Οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Αιγύπτου αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Εθνικής για την εκτός συνόρων επέκτασή της στο μέλλον. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕ, δεν αρκεί μόνο να βρεθούν οι στόχοι. Βασική προϋπόθεση είναι να διαθέτουν και καλό μάνατζμεντ ώστε η Εθνική να κινηθεί για την περίπτωσή τους.

Συλλογικές Συμβάσεις

Κακώς κατηγορείται η Εθνική για την καθυστέρηση που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την νέα Σύμβαση Εργασίας, υποστήριξε ο κ.Αράπογλου. Όπως διευκρίνισε, ακόμα και με τη συμμετοχή της δεν θα εξασφαλιζόταν το προβλέπομενο από τον νόμο ποσοστό για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Συν τοις άλλοις, όπως είπε, υπάρχει και άρνηση μεγάλων τραπεζών να διαπραγματευτούν ενώπιον του ανταγωνισμού τις αποδοχές των εργαζομένων τους. Πάντως, κάλεσε τον σύλλογο της Εθνικής να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της τράπεζας για τις νέες αυξήσεις.

Επισφάλειες

Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι έως το τέλος του 2009 ο μέσος όρος των επισφαλών δανείων της να έχει μειωθεί στο 3%

Ξένοι Επενδυτές

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, οι ξένοι μέτοχοι της Εθνικής, οι οποίοι παρέμειναν στο μετοχικό της κεφάλαιο, έχουν περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα. Τα hedge funds έφυγαν, τόνισε ο κ. Αράπογλου.

Μέρισμα

Η Εθνική Τράπεζα θα διανείμει το μέρισμά της (1,40 ευρώ ανά μετοχή ) στους μετόχους της από τις 26 Μαΐου. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ της 15.5.2008. Από την 16.5.2008 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2007.

Αγορά ιδίων μετοχών

Η γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Τράπεζας, μέχρι 10% του συνολικού αριθμού των μετοχών της, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 5 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς τα 60 ευρώ ανά μετοχή, για το χρονικό διάστημα από 25/5/2008 έως 24/5/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v