Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο ΧΑ στον ρυθμό των ξένων αγορών

Ο ρυθμός των ξένων αγορών παραπέμπει σε ανοδική αντίδραση. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να… παρασυρθεί και η ελληνική αγορά. Παραπέμπουν σε αντίδραση Εθνική και επιλεγμένες μετοχές των FTSE 20 και FTSEM 40.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εύθραυστη πλην όμως… εκμεταλλεύσιμη από ορισμένους η βραχυπρόθεσμη τάση. Οι αγορές παραμένουν στην κατάσταση που λίγο ως πολύ βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, αρκετοί είναι όμως εκείνοι οι παίκτες οι οποίοι έχουν προσαρμόσει την τακτική τους στις νέες ριψοκίνδυνες συνθήκες.

Η έξωθεν αφορμή για σήμερα είναι ενθαρρυντική, δίνοντας πόντους στη βραχυπρόθεσμη τάση και στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης.

Άλλωστε τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ειδικότερα προς το κλείσιμο -και κυρίως στη διαδικασία της δημοπρασίας- ενισχύουν το ενδεχόμενο της αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης με βάση τις 3.941,4 μονάδες μπορεί να κινηθεί προς επαναπροσέγγιση των 4.000 μονάδων, με τον FTSE 20 (2.042,4 μονάδες) να «βλέπει» την περιοχή των 2.070 μονάδων.

Βέβαια, υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, όπως το «Εθνικό… πρόβλημα του Γενικού Δείκτη», των Ν. Φίλιππα και Α. Βαγενά, και η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που θα βαρύνουν αυτές τις ημέρες. Επιπρόσθετα, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα διαδοχικά οι JP Morgan, Merrill Lynch και Citigroup, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Πάντως η Merrill Lynch φαίνεται «έτοιμη για απομείωση από 6 έως 8 δισ. δολαρίων» (σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal»).

Εκ των πραγμάτων, το τριήμερο αναμένεται «καυτό», με τα επιμέρους να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Από τον «συνωστισμό των ελληνικών τραπεζών στην… Κόκκινη Πλατεία» (ιδιαίτερα εύστοχος ο τίτλος με την αναφορά σε «συνωστισμό») και την παρουσίαση των Motor Oil, Μυτιληναίου σε ξένους θεσμικούς μέχρι την εξέταση της άρσης επιτήρησης για Βιοσώλ, Εικόνα Ήχος και PC Systems.

Στα επιμέρους προσμετράται και η προωθούμενη εισαγωγή της Expert στο Χ.Α. με «όχημα» την Εικόνα Ήχος, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα.

Στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ακτοπλοΐας και των υποδομών «τρέχουν» επίσης εξελίξεις.

Είναι προφανές πως το σχήμα Forthnet - Nova στοχεύει υψηλότερα και σε μεγαλύτερη καταναλωτική πίτα με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Στην ακτοπλοΐα, το νέο σχήμα που διαμορφώνεται με επίκεντρο τη Sea Star - ΑΝΕΚ ετοιμάζει και άλλες κινήσεις.

Στις υποδομές φαίνεται πως κάτι κινείται και πάλι όσον αφορά στα «νερά» και στα «λιμάνια».

Για τις επιχειρήσεις ύδρευσης μπορεί να παραμένει «αγκάθι» η θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ, πλην όμως το «πάνω χέρι» σε αυτήν τη φάση το έχει ο ΥΠΟΙΟ.

Στα «λιμάνια» η πίτα φαίνεται να κατανέμεται μεταξύ των γνωστών τριών μεταφορικών κολοσσών. Και γι’ αυτό τον λόγο οι εξελίξεις στα «λιμάνια» παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση πως θα τελεσφορήσει η διαδικασία σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v