Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφανής η επιφυλακτικότητα στη Σοφοκλέους...

Σταθεροποιητικό κλείσιμο σε συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων και ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο. Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα για τους τραπεζικούς τίτλους. Αντέδρασαν Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε δυσαρμονία με τις ξένες αγορές βρέθηκε για ακόμη μια φορά η ελληνική.

Αυτό γιατί μετά από μια άκρως …περιπετειώδη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο τα δυο τελευταία λεπτά της διαδικασίας της δημοπρασίας, κλείνοντας εν τέλει οριακά θετικά κατά 0,09%, στις 3.941 μονάδες.

Πάντως, ενθαρρυντική ένδειξη είναι τόσο η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.870 μονάδων όσο και η …απομάκρυνση της Εθνικής από την επικίνδυνη περιοχή των 31 ευρώ.

Η Εθνική τώρα, από μόνη της, αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις. Αυτό γιατί στη μετοχή συντηρούνταν υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανοιχτών θέσεων πώλησης, που άρχισαν να «καλύπτονται» σταδιακά από εχθές.

Σχετική αναφορά υπήρξε έγκαιρα στον Χαμαιλέοντα, με τη διαδικασία να συνεχίζεται και σήμερα, μέχρι και την τελευταία πράξη της ημέρας.

Είναι ενδεικτικό πως η τιμή για τη μετοχή της Εθνικής, μια πράξη πριν τη δημοπρασία, διαμορφώνονταν στα 34,40 ευρώ (6,4%), η τελευταία πράξη έγινε στα 34,20 ευρώ (δηλαδή ολόκληρα 0,2 του ευρώ χαμηλότερα) για να σταθμιστεί τελικά στα 32,2 ευρώ (με μόλις 0,12%).

Το παράδοξο με την ελληνική…ευρεσιτεχνία της δημοπρασίας (η καλύτερα της ελληνικής εφαρμογής της διαδικασίας) έχει απασχολήσει πλειστάκις ενεργούς παίκτες, χρηματιστές, παράγοντες και υπεύθυνους.

Σήμερα, η διαμόρφωση για τη μετοχή της Εθνικής αποτέλεσε για πολλοστή φορά ουσιαστική στρέβλωση, όχι μόνο για τον τίτλο του πρώτου σε κεφαλαιοποίηση ομίλου του ΧΑ, αλλά και για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη και βεβαίως, τον FTSE.

Τηρουμένων των αναλογιών, διαμορφώθηκαν με τη διαδικασία της δημοπρασίας χαμηλότερες τιμές για τον ΟΤΕ, μικρότερη θετική απόδοση για τον Μυτιληναίο, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ακόμη δυο-τρεις τίτλους του FTSE.

Όσον αφορά στον FTSE, παράγοντες της αγοράς θεωρούν…επιτυχία το ότι κρατιέται υψηλότερα των 2.000 μονάδων.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, χαμηλός θεωρείται ο τζίρος των 267 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων).

Σημειώνεται ότι πέρασε πακέτο 428.100 μετοχών της Καθημερινής, που αντιστοιχεί στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, στην τιμή των 6,58 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, πέρασε πακέτο 407.513 μετοχών της Πήγασος, που αντιστοιχεί στο 0,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, στην τιμή των 2,74 ευρώ ανά μετοχή.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο χαμηλός τζίρος -δεδομένης της στάσης που τηρούν ορισμένοι κυρίως ξένοι παίκτες- θα συνεχιστεί τουλάχιστον για όσο διατηρείται η επιφυλακτικότητα και η διάθεση αναμονής στα ξένα χρηματιστήρια.

Άλλωστε, οι αγορές «τρομάζουν» από τη νέα ιστορικά υψηλή τιμή του πετρελαίου στα 113,9 δολάρια το βαρέλι.

Στα της συνεδρίασης όμως, χρήζει αναφοράς η αντίδραση μετοχών εταιριών που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε ξένους θεσμικούς, ειδικότερα ο Μυτιληναίος σε διημερίδα της Deutsche Bank στο Λονδίνο, αλλά και η Motor Oil σε εκδήλωση της Merrill Lynch. Και στις δυο μετοχές σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων, με μεγάλο μέρος από αυτά να αφορά τοποθετήσεις ξένων «παικτών».

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η μετοχή του Μυτιληναίου διαμορφώθηκε στο εύρος των 8,12 – 8,40 ευρώ, με τελική τιμή στα 8,34 ευρώ. Η Motor Oil στο εύρος των 14,24 - 14,52 ευρώ για να κλείσει τελικά κατά 1,1% χαμηλότερα στα 14,34 ευρώ.

Στα 8,8 ευρώ (2,32%) διαμορφώθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στο Ταχυδρομικό Ταμιυτήριο συνεχίστηκε η ενίσχυση των θέσεων και των δυο ομάδων που διεκδικούν ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό. Η μετοχή του ΤΤ διαμορφώθηκε στα 12,16 ευρώ (3,4%).

Για 141 μετοχές η τιμή διαμορφώθηκε υψηλότερα και για 98, χαμηλότερα.

Από την πρώτη κατηγορία ξεχώρισαν, η Βιοσώλ (στα 0,68 η προνομιούχος, στα 0,77 η κοινή), ο Μπουτάρης στα 0,54 ευρώ, η Αγροτική Ασφαλιστική στα 2,75 ευρώ, η Εβροφάρμα στα 1,64 ευρώ, η Intertech στα 1,79 ευρώ, ο ΔΟΛ στα 3,52 ευρώ, η Jumbo στα 18,12 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν, μετά το τέλος της συνεδρίασης, πως η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ευμετάβλητη, καθώς θα επηρεάζεται άμεσα από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εταιριών (εισηγμένων κυρίως στη Wall).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v