Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εφικτή η άνοδος, με αιχμή την Εθνική

Μάτωσε μεν χθες η αγορά, «κρατήθηκαν» όμως κάποια τεχνικά οχυρά. Εφικτή μια ανοδική αντίδραση στη Σοφοκλέους, με αιχμή την Εθνική, εάν δώσουν το έναυσμα τα ξένα χρηματιστήρια. Ζητούμενο να μη "χαθούν" οι 3.920 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Wall κρατά τις αγορές σε επιφυλακή και εγρήγορση. Έντονες διακυμάνσεις, υψηλή μεταβλητότητα και στο τέλος οριακή διαμόρφωση των βασικών δεικτών αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση της διάθεσης που επικρατεί διεθνώς.

Εύλογα, οι υπόλοιπες αγορές κινούνται στον ρυθμό της αμερικανικής, με τον DAX λίγο νωρίτερα να αντιδρά «μουδιασμένα», αλλά με μικρή αντίδραση της τάξης του 0,4% - 0,5%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βασικοί δείκτες και μετοχές κινήθηκαν χθες προς τις χαμηλότερες περιοχές στήριξης, με τον Γενικό Δείκτη όμως να «κρατά» τις 3.890 μονάδες και τον FTSE 20 τις 2.005,9 μονάδες.

Μερίδα αναλυτών θεωρεί εφικτή μια τεχνικής μορφής αντίδραση επιμέρους δεικτών, μετοχών, με αιχμή την Εθνική που χθες «κράτησε» τα 31,30 ευρώ για να διαμορφωθεί στο κλείσιμο και με αυξημένες συναλλαγές αξίας 65,2 εκατ. ευρώ στα 32,16 ευρώ. Να σημειωθεί πως χθες η Εθνική «ξεκίνησε» από τα 31,80 ευρώ, με καθοδικό «κενό».

Μια παράμετρος της «ταλαιπωρίας» της Εθνικής αναφέρεται στον Χαμαιλέοντα, μια άλλη «κρύβεται» πίσω από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Είναι λογικό στη μετοχή της Εθνικής να παραμένει ανοιχτός μεγάλος αριθμός θέσεων πώλησης, καθώς βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική κίνηση.

Το πτωτικό «παιχνίδι» όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς ικανός αριθμός αυτών των θέσεων (short) θα πρέπει να καλυφθεί μέσα στις επόμενες μία - δύο συνεδριάσεις.

Το ζητούμενο, κυρίως για τους ξένους επενδυτικούς κύκλους, αφορά στους όρους και στις προϋποθέσεις της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής. Σε σχετική έκθεση του ομίλου προς τη γενική συνέλευση των μετόχων του αναφέρεται ότι η μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών.

Στην αγορά όμως θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μέρος της αύξησης να πραγματοποιηθεί και μέσω ειδικών ομολογιών.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, ή σε όποια εν τέλει επιλεγεί από τη διοίκηση του ομίλου της Εθνικής, η στάση των ξένων χρήζει αναφοράς και προσοχής.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα καλυφθεί λογικά από τους ξένους, είναι αναμενόμενο, σε μια περίοδο… φειδωλής ρευστότητας, να επιχειρείται να διαμορφωθεί ελκυστικότερη τιμή.

Να θυμηθούμε πως και στην προηγούμενη ΑΜΚ του ομίλου η τιμή της μετοχής είχε σημειώσει σημαντική υποχώρηση, σε επίπεδα όπου και τοποθετήθηκαν κατά κόρον ξένοι επενδυτικοί κύκλοι.

Είναι λογικό από την πλευρά των ξένων, σε μια ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο, να αναζητούνται «καλές τιμές» για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Εθνικής. Αυτό είναι εύλογο και θα πρέπει να το περιμένει η αγορά και στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου τραπεζικού ομίλου κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εάν ασπαστούμε την εκτίμηση των αισιόδοξων αναλυτών, θα περιμέναμε με ενδιαφέρον την αντίδραση της Eurobank, με χαμηλό χθες στα 17,90 ευρώ, του ΟΤΕ (με χαμηλό τα 18,28 ευρώ), της Πειραιώς (με χαμηλό τα 18,68 ευρώ) και δευτερευόντως μετοχών εταιριών όπως για παράδειγμα ο Μυτιληναίος (με χαμηλό χθες στα 8,08 ευρώ).

Ενδιαφέρον, μετά τη χθεσινή κόντρα στην υποχώρηση αντίδραση του Τιτάνα κατά 2,4% στα 26,86 ευρώ (υψηλό ημέρας), παρουσιάζει η μετοχή, καθώς ο όμιλος βρίσκεται κοντά σε θετικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v