Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα και των 3.950 μονάδων η Σοφοκλέους

Με απώλειες σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Φρανκφούρτης, το Χ.Α. υποχωρεί προς τις 3.924 μονάδες. Αν και μέτρια η προσφορά στις τράπεζες, ο κλάδος υποχωρεί καθώς η ζήτηση εμφανίζεται εξαιρετικά μειωμένη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Απαιτήσεις τουλάχιστον για τη σημερινή συνεδρίαση δεν είχαν εξ αρχής στην πλειονότητά τους οι ειδικοί της αγοράς. Ζητούμενο ήταν και παραμένει η διαχείριση της εισαγόμενης κρίσης, ο έλεγχος κατά το δυνατόν της προσφοράς που παραμένει σταθερή στον τραπεζικό κλάδο.

Θα ήταν καλό όμως, σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, η πορεία του ΧΑ να συμβαδίσει με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών και περισσότερο της Γερμανικής.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μετά τα πρώτα 45-50 λεπτά συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχωρούσε μέχρι και 1,95% (3.928 μονάδες), όταν στην Φρανκφούρτη ο DAX δεν έχανε περισσότερο από 1% περίπου την ίδια ώρα.

Ωστόσο, δεδομένης της πίεσης, που κυρίως μέσω τραπεζών δέχονταν ο FTSE 20, η υποχώρηση της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών δείχνει αναπόφευκτη.

Ο συγκεκριμένος δείκτης διορθώνει σημαντικά προς τις 2.030 μονάδες (-2,1%), καθώς απώλειες καταγράφονται για το σύνολο, πλην ΕΛΠΕ, μετοχών του Δείκτη.

Στις τράπεζες, η Εθνική φθάνει μέχρι τα χαμηλά των 31,54 ευρώ, η Eurobank μέχρι τα 18,08 ευρώ, η Alpha Bank μέχρι τα 19,8 ευρώ, η Πειραιώς μέχρι τα 19,52 ευρώ, η Marfin Popular μέχρι τα 4,86 ευρώ.

Οι συναλλαγές, στα περίπου 50 εκατ. ευρώ (με 12 εκατ. ευρώ σε «πακέτα»), θεωρούνται μάλλον αρκετές, καθώς το ζητούμενο σε αυτή τη συγκυρία, πέραν της προσφοράς, είναι και η ζήτηση. Και αυτή παραμένει μάλλον μέτρια στην περίπτωση των τραπεζικών μετοχών και συγκριτικά καλύτερη σε ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Βιοχάλκο και Ελληνική Τεχνοδομική.

Μέτρια θεωρείται η προσφορά που εκδηλώνεται στην αρχή της συνεδρίαση σε μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ρόκας, Τεγόπουλος, Υγεία, Νεοχημική, Lavipharm, ενώ οι αγοραστές υπερισχύουν σε μόλις 18 μετοχές.

Από την κατηγορία των τελευταίων, με λίγα κομμάτια διαμορφώνεται στα 6,84 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με μόλις 700 τεμάχια ο Ηρακλής στα 16,90 ευρώ, με μόλις 425 ο Κλουκίνας-Λάππας στα 5,06 ευρώ και με συναλλαγές μερικών εκατοντάδων, Νεώριο Συμμετοχών, Rainbow, Unibrain, ΟΛΠ, Σαράντης, ενώ με μόλις 2 τεμάχια η ΜΕΤΚΑ διαμορφώνεται στα 13,60 ευρώ.

Είναι όμως ενδεικτικό πως η πρώτη εντολή πώλησης δίνονταν για 1.500 μετοχές στα 13,30 ευρώ και η αμέσως πρώτη εντολή αγοράς για 1.300 μετοχές ακόμα χαμηλότερα στα 13,04 ευρώ. Εικόνα που παρατηρείται και σε άλλες μετοχές εταιρειών μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v