Σκορ 3-2 υπέρ των ελληνικών τραπεζών

Υπάρχουν λόγοι που συνηγορούν υπέρ της ανόδου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αλλά και άλλοι υπέρ της πτώσης. Σ’ αυτήν τη φάση το σκορ είναι 3-2 υπέρ των ελληνικών τραπεζών.

Σκορ 3-2 υπέρ των ελληνικών τραπεζών
Την άνοδο των μετοχών πολλοί αγάπησαν, την πτώση πολύ λίγοι.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από την αρχή της χρονιάς, ρίχνοντας βαριά τη σκιά τους στη δεικτοβαρή Σοφοκλέους.

Είναι επόμενο λοιπόν να αναρωτιούνται πολλοί αν τα έχουμε δει όλα ή αν θα υπάρξει συνέχεια στην πτώση.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Υπέρ των ελληνικών τραπεζών λειτουργεί το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε έκθεση στην αμερικανική αγορά, πλην της αμελητέας που έχει η Τράπεζα Πειραιώς, ούτε μεγάλες θέσεις σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime).

To Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) που είχε μια τέτοια θέση σε σύνθετα προϊόντα έχει πραγματοποιήσει την απομείωση.

Εδώ οι ελληνικές τράπεζες πλεονεκτούν.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να χρηματοδοτήσουν την πιστωτική τους επέκταση και να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερες υποχρεώσεις που λήγουν φέτος.

Όμως, η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα δεν επαρκεί για να καλύψει την αύξηση των δανείων των ομίλων εντός και εκτός συνόρων.

Οι πιο επιθετικές και καλύτερα οργανωμένες τράπεζες ίσως το κατορθώσουν, όμως για όλες τις τράπεζες το κόστος των καταθέσεων ανεβαίνει καθώς υπάρχει ανταγωνισμός και μετακύλιση καταθέσεων προς τις προθεσμιακές που έχουν μεγαλύτερο κόστος.

Η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων στις χορηγήσεις βοηθά εν μέρει στην αποκατάσταση του spread που κερδίζουν οι τράπεζες, αλλά συνεισφέρει επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων και στην αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση.

Φυσικά, οι τράπεζες, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε μίας, έχουν κι άλλους τρόπους να βρουν χρηματοδότηση, π.χ. ΕΚΤ, ενώ μερικές έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα από πέρυσι που μπορεί να τις βγάλει ένα - δύο τρίμηνα αν οι κρουνοί των καταθέσεων περιοριστούν σημαντικά.

Αυτό είναι μειονέκτημα.

Η εντύπωση που υπάρχει σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και θέλει αρκετές χώρες της Βαλκανικής στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν μακροοικονομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να φρενάρουν τον ρυθμό αύξησης των δανείων και να αυξήσουν τα δάνεια σε καθυστέρηση συνιστά επίσης μειονέκτημα σ’ αυτήν τη φάση των αγορών.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ακυρώνει το αναπτυξιακό στόρι των ελληνικών τραπεζών.

Μπορεί σε εποχές κρίσης, όπως η σημερινή, πολλοί να το υποβαθμίζουν ή να μην του δίνουν σημασία, είναι όμως το πρώτο που πολλοί θα σκεφτούν όταν οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιηθούν.

Ιδίως αν η αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι συμβατή με τα business plans των τραπεζών, κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία τους.

Γι’ αυτό υπάρχει ένα ερωτηματικό, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της κρίσης.

Επομένως, το αναπτυξιακό στόρι, έστω και χωρίς την ευρεία αναγνώριση του παρελθόντος, θα πρέπει να χρεωθεί στα συν των ελληνικών τραπεζών.

Πλεονέκτημα αποτελεί πλέον το γεγονός ότι τουλάχιστον σε όρους Ρ/Ε με βάση τα αναμενόμενα κέρδη της φετινής χρονιάς, οι ελληνικές τράπεζες είναι λίγο φθηνότερες σε σχέση με άλλες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και αρκετά φθηνότερες με βάση τα κέρδη του 2009.

Το Ρ/Ε διαμορφώνεται κοντά στο 10 για το 2008 κατά μέσο όρο και στο 8 για το 2009.

Αν κανείς θεωρεί ότι το Ρ/Ε δεν είναι τόσο αξιόπιστος δείκτης όσο ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV), το συμπέρασμα δεν αλλάζει πολύ. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Αν τα βάλει κανείς όλα αυτά στο ισοζύγιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα θετικά προηγούνται των αρνητικών 3 προς 2.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι έχουμε δει τα χειρότερα;

Η απάντηση είναι αρνητική αν ο ορίζοντας είναι βραχυπρόθεσμος.

Αν οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη σε Ελλάδα ή/και Ευρώπη συνεχιστούν, πιθανόν οι μετοχές τους να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως, για όσους έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ανωτέρω απάντηση δεν έχει σημασία αφού δύσκολα κανείς πετυχαίνει ακριβώς τον πάτο μιας αγοράς.

Επομένως, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν αξία στα σημερινά επίπεδα.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v