Εντυπωσιακή η διάσταση απόψεων στις συνεχόμενες εκθέσεις της Deutsche Bank, που εχθές έβλεπε περιθώρια ανόδου για τη Σοφοκλέους 37,2% και σήμερα «κατακρεούργησε» τις τιμές-στόχους για τους τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους.
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η αξιοπιστία των εισαγόμενων εκθέσεων βαίνει μειούμενη, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι δυο συνεχόμενες εκθέσεις του γερμανικού οίκου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Σύμφωνα με αυτή, τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών (σε σχέση με το σημερινό κλείσιμο) είναι 41,13% για την Πειραιώς, 19,4% για την Alpha Bank, 18,2% για την Εθνική, 15% για την Τράπεζα Κύπρου ενώ ο τίτλος της Eurobank, για να πιάσει την τιμή-στόχο πρέπει να υποχωρήσει επιπλέον 1,76%.
Με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους είναι κατά κύριο λόγο τραπεζοβαρής, ή θα πρέπει να δώσουν εντυπωσιακές αποδόσεις οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, ή κάποια διάσταση απόψεων θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δυο εκθέσεων (αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη δημοσιοποιήθηκε πριν στεγνώσει το μελάνι της πρώτης), και βέβαια, όλα αυτά δίνουν το δικαίωμα στους «κακοπροαίρετους» να συνεχίζουν να αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους ότι οι ξένοι οίκοι παίζουν μόνοι τους «στο γήπεδο της Σοφοκλέους».
Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με το πετρέλαιο σε νέα ιστορικά υψηλά, ασφαλώς το σημερινό σκηνικό ήταν απόλυτα διαφοροποιημένο του χθεσινού, όπου οι δημοπρασίες έκλεισαν Γενικό Δείκτη και τίτλο Εθνικής στο υψηλό ημέρας.
Σήμερα, οι εν δυνάμει πωλητές έχοντας και τα περιθώρια του χθεσινού τελικού κλεισίματος, έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης (-3,5%) να καταγράψει απώλειες υπερδιπλάσιες του Γενικού, χάνοντας τη στήριξη των 5.400 μονάδων και, αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, θα ψάξει να βρει τις επόμενες στηρίξεις στις 5.304 και 5.170 μονάδες.
Εξίσου κακή τεχνική εικόνα και από τον τίτλο της Εθνικής, που έχασε τη στήριξη στα 34,3 ευρώ και, εάν δεν δώσει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, θα αναζητήσει την επόμενη στα 33,5 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 33,5 ευρώ μπορεί να ενεργοποιήσει κινήσεις stop loss.
Επίσης, όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έστω και οριακά κρατήθηκε πάνω από τη στήριξη των 2.114,69 μονάδων (200 EXP). Οι επόμενες στηρίξεις στις 2.109, 2.101 – 2.098 και 2.090-82 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις παραμένουν στις 2.131, 2.139 και 2.153 μονάδες.
Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι, χωρίς να ανεβάσουν συναλλαγές, ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, διατηρώντας τις σημαντικές υποτιμήσεις (ακόμα και εάν υπολογιστούν οι αποκοπές μερισμάτων) στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, για σήμερα τα προσχήματα διέσωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4%). Η υψηλή μερισματική απόδοση συνεχίζει να δίνει καύσιμο ανόδου για τη Motor Oil, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τη MIG, αξιοσημείωτα κέρδη για το Μυτιληναίο και θετική μεταβολή για τον ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Κύπρου και MPB, του 4% για την Εθνική, του 3% για τη Eurobank και του 2% για την Alpha Bank.
Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Intralot, Coca Cola.
Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.060,17 μονάδες, στις 16:30 βρέθηκε στις 4.062,4 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4.068,32 με απώλειες 1,67% (σαφώς μεγαλύτερες από αυτές που κατέγραφαν εκείνη την ώρα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), ενώ ο τζίρος, σαφέστατα ενισχυμένος, ξεπέρασε τα 368 εκατ. από τα οποία τα 48 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ασφαλώς και δεν συγκινεί η τελική εικόνα, με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 172 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4-18,37%.