Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σκιές" πάνω από το ΧΑ λόγω της πιστωτικής κρίσης

Ευάλωτη παραμένει διεθνώς η βραχυπρόθεσμη τάση, με τα νεότερα από την πραγματική οικονομία να παραπέμπουν σε συντήρηση της πιστωτικής κρίσης. Στο Χ.Α. ζητούμενη η επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται, διεθνώς, η προσπάθεια εξισορρόπησης βασικών δεικτών και μετοχών. Με τη Wall να κινείται χθες χαμηλότερα, ελεγχόμενα όμως μέχρι στιγμής, καθώς η πλειονότητα των παικτών αναμένει τα αποτελέσματα των Citigroup, Merrill Lynch.

Εύλογα η βραχυπρόθεσμη τάση στη Νέα Υόρκη και στις υπόλοιπες αγορές προεξοφλείται ότι θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων και βεβαίως από το αμερικανικό ΑΕΠ. Σήμερα πάντως ανακοινώνονται το Ακαθάριστο Προϊόν δ΄ τριμήνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας.

Όλα αυτά τη στιγμή που το ΔΝΤ ανεβάζει σε 1 τρισ. δολάρια το κόστος της πιστωτικής κρίσης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη στις έξωθεν αφορμές, με τον Γενικό Δείκτη να μην «κρατά» χθες τις 4.100 μονάδες.

Όσον αφορά στον FTSE 20, που ξεκινά από τις 2.139 μονάδες, στη χθεσινή αναφορά του Θανάση Σταυρόπουλου, η πρώτη περιοχή στήριξης διαμορφώνεται περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα και ακολουθούν στις 2.113, 2.100 και 2.087 μονάδες.

Το λογικότερο, όπως περιμένουν και στην πλειονότητά τους οι αναλυτές, είναι να δοκιμαστούν στην αρχή της συνεδρίασης οι πρώτες περιοχές στήριξης, με την Εθνική ευάλωτη μετά τις χθεσινές ανοιχτές πωλήσεις.

Στη μετοχή της Εθνικής είναι γνωστό πως υπήρχαν υψηλότατες ανοιχτές θέσεις πώλησης, που για να συντηρηθούν στη συνέχεια έπρεπε να υπάρξουν αγορές μετοχών από την υποκείμενη (αγορά).

Κατά κύριο λόγο σε αυτήν την αντιστάθμιση αποδόθηκε η αντίδραση της μετοχής, που από χθες όμως επιστρέφει σε «πτωτικό κανάλι».

Ωστόσο, η σχέση πωλητών - αγοραστών στην Εθνική αλλά και σε ορισμένες ακόμη μετοχές του FTSE 20 δεν έχει ξεκαθαρίσει υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Γι’ αυτό δίνουμε πιθανότητες στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης μίας εκ των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και προσπάθειας απορρόφησης της όποιας προσφοράς εκδηλωθεί στα 15 - 20 πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v