Χασούρα 1 τρισ. δολάρια «βλέπει» το ΔΝΤ

Στο  1 τρισ. δολάρια ανεβάζει τον λογαριασμό της πιστωτικής κρίσης το ΔΝΤ, με περισσότερα από τα μισά να αφορούν ζημίες και διαγραφές χρεών που σχετίζονται με την αγορά κατοικιών. "Βλέπει" δρόμο ακόμη.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Χασούρα 1 τρισ. δολάρια «βλέπει» το ΔΝΤ
* Οι αναλυτικοί πίνακες των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τις ζημίες των τραπεζών από την πιστωτική κρίση δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Στα 945 δισ. δολάρια ΗΠΑ ανεβάζει τον λογαριασμό της πιστωτικής κρίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με περισσότερα από τα μισά να αφορούν σε ζημίες και διαγραφές χρεών που σχετίζονται με την αγορά κατοικιών.

Χαμηλώνει παράλληλα τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2008, στο 3,7%, και δίνει πιθανότητες 25% για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ η τρέχουσα κρίση χαρακτηρίζεται η χειρότερη από το 1930.

Το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 565 δισ. δολάρια τις ζημίες που απορρέουν από στεγαστικά δάνεια (nonprime και prime) και securities, στα 240 δισ. δολάρια τις ζημίες από commercial real estate securities, 120 δισ. δολάρια από εταιρικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των CLO’s) και επιπλέον ποσό της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων από καταναλωτικά δάνεια.

Οι επιπτώσεις ξεκινούν από τις τράπεζες, περνούν στις ασφαλιστικές εταιρίες, πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τα hedge funds και βέβαια τις τιμές των μετοχών στα ταμπλό της υφηλίου.

Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Global Financial Stability Report, στην οποία επιχειρείται ο προσδιορισμός των συνολικών ζημιών που συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμα... δρόμος έως το τελικό άθροισμα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ πάντως εκτιμούν με βάση τα δεδομένα έως τα μέσα Μαρτίου ότι για τις τράπεζες ο λογαριασμός θα κυμανθεί μεταξύ 440 και 510 δισ. δολαρίων και μέχρι σήμερα έχουν επισήμως ανακοινωθεί λιγότερα από τα μισά, για τις ασφαλιστικές εταιρίες οι ζημίες προσδιορίζονται στα επίπεδα των 105 - 130 δισ. δολαρίων και για τα ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ 90 και 160 δισ. δολαρίων, κι αυτές οι ζημίες αφορούν μόνο στα securities.

Θα πρέπει να προστεθούν ζημίες της τάξεως των 100 - 130 δισ. δολαρίων για τις τράπεζες, 10 - 20 δισ. δολαρίων για τις ασφαλιστικές και 10 - 20 δισ. δολαρίων για τα ασφαλιστικά ταμεία από την έκθεσή τους σε unsecuritised loans.

Στο μέτωπο -αποκλειστικά και μόνο- των ενυπόθηκων δανείων οι ζημίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται ήδη στα 80 δισ. δολάρια (σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έως τα μέσα Μαρτίου) και εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω ζημίες της τάξεως των 43 δισ. δολαρίων.

Στην έκθεση αναλύεται και ο ρόλος των Sovereign Wealth Funds, με την επισήμανση ότι από τον Νοέμβριο του 2007 έχουν εισφέρει 41 δισ. δολάρια εκ των 105 δισ. δολαρίων συνολικής ρευστότητας που διοχετεύτηκε στις αγορές, ενώ για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ο πήχης τίθεται πλέον ακόμα χαμηλότερα, στην περιοχή του 3,7%.

Σημειωτέον ότι σε δηλώσεις τους στελέχη του ΔΝΤ χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο οι ζημίες των τραπεζών να δημιουργήσουν περαιτέρω φραγμούς στη δυνατότητά τους να δανείζουν, ενώ επισημαίνουν ότι οι συστημικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί δραστικά σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.

Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση των αναλυτικών μακροοικονομικών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από το ΔΝΤ, με προβλέψεις και για την ελληνική.

* Οι αναλυτικοί πίνακες των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τις ζημίες των τραπεζών από την πιστωτική κρίση δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v