Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλει ειδήσεις & ρευστό για τα υψηλότερα

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα χωρίς όμως να αλλάξει η εικόνα, αφού συνεχίστηκαν οι χαμηλές συναλλαγές και η υπεραπόδοση -μόνον- του FTSE. Ωστόσο, για να πάμε ψηλότερα χρειάζεται αυξημένος τζίρος και ειδήσεις.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη στην Σοφοκλέους να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα εν μέσω θετικής εικόνας από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να τονιστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε τίποτα διαφορετικό από τις αμέσως προηγούμενες, καθώς ο τζίρος παραμένει καθηλωμένος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και συνεχίζουν να υποαποδίδουν τόσο μεσαία όσο και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Είναι εμφανές πλέον ότι ακόμα και οι παραδοσιακές περιφερειακές δυνάμεις (όσες έχουν απομείνει με αγοραστική δυνατότητα) επιδίδονται σε trading σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς αρκετοί μεσαίοι και μικρότεροι τίτλοι μπορεί να θεωρούνται «έκδηλα φθηνοί» όμως ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος εγκλωβισμών σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος.

Πλησιάζοντας προς τις 4.200 μονάδες οι περισσότερες απόψεις των επαγγελματιών του χώρου συγκλίνουν στο ότι η αγορά θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του τζίρου, ειδήσεις και προφανώς θετική τάση από το εξωτερικό.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κατέγραψε περίπου τριπλάσια κέρδη από αυτόν την μεσαίας και υπερτετραπλάσια από αυτόν την μικρής, παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2.193 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.210-2.220, 2.226-2.230 και 2.245-2.250 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.175, 2.153, 2.142, 2.130, ενώ δεν πρέπει επουδενί να διασπαστεί καθοδικά η ζώνη 2.112-2.104 και πολύ περισσότερο η στήριξη στις 2.090 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων τερμάτισε την συνεδρίαση σε «πράσινο φόντο», μοναδικές εξαιρέσεις αποτέλεσαν Alpha Bank (-2,37%, όμως αξίζει να αναφερθεί ότι απέκοψε μέρισμα 0,90 ευρώ, ενώ απώλεσε 0,52 ευρώ), με οριακές απώλειες η ΔΕΗ και αμετάβλητος ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα, μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικών κερδών για την τράπεζα Κύπρου (+4,17%), με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ΟΠΑΠ και Coca Cola (επιλεκτικές τοποθετήσεις ξένου fund), του 2% για Εθνική, Eurobank, MPB, MIG και Ελληνική Τεχνοδομική, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Intralot, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θετική μεταβολή για Motor Oil, Τιτάνα και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, είδε μάλλον γρήγορα το υψηλό ημέρας στις 4.182,88 μονάδες, από τις 12:05 και μετά αναλώθηκε σε μια κίνηση μεταξύ 4.145-4.170 μονάδων με αρκετές διακυμάνσεις, στις 16:30 βρέθηκε στις 4.151,77 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4.164,25 μονάδες, με κέρδη 1,43%, ενώ ο τζίρος περίπου στα επίπεδα της Παρασκευής πλησίασε τα 280 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 29,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση διστακτικού κλίματος στην αγορά παραγώγων, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις χαμηλωμένες συναλλαγές και τη σχετική διεύρυνση των υπαρχουσών υποτιμήσεων στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς και θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, με 139 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών, ενώ 13 έκλεισαν με κέρδη από 7% έως 20%.

Επίλεκτος, ΝΕΛ, Newsphone, Ρόκας, Forthnet και Δομική Κρήτης στις πρώτες προτιμήσεις των αγοραστών, ενώ κινητικότητα που συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτα κέρδη επέδειξαν Καλπίνης, Byte, Δρομέας, Ασπίς Πρόνοια και Βιοκαρπέτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v