Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις για περαιτέρω μόχλευση της αγοράς

Κίνηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα με σηματωρό τον τίτλο της Εθνικής εκτιμάται για την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια συνέχεια της ανοδικής κίνησης στα "βαριά χαρτιά" του ΧΑ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με την προϋπόθεση πως την επόμενη εβδομάδα το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα επιφυλάσσει… απρόοπτα, μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι.

Τουλάχιστον όσον αφορά στην συνέχιση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς, βασικών δεικτών, μετοχών.

Βέβαια θα ήταν καλύτερα εάν η «μόχλευση», που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά και ελέω τραπεζών φέρνει την αγορά προς τις 4.150 μονάδες, είχε διαχυθεί σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ενδεχομένως προϋποθέσεις και αφορμές για να συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να υπάρξουν στην συνέχεια.

Εν πάσει περιπτώσει το «παιχνίδι» που εκτυλίσσεται στην αγορά μας στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται να αφορά συγκεκριμένους ξένους επενδυτικούς οίκους και επίσης γνωστούς ελληνικούς εφοπλιστικούς κύκλους.

Από κοντά και μία ευάριθμη ομάδα επιχειρηματιών, παραγόντων και… παρατρεχάμενων, που τυγχάνουν καλύτερης πληροφόρησης και (παρα)πληροφόρησης, ιδιαίτερα από τον χώρο του (παρα)σκηνίου.

Σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται, πως μέχρι στιγμής, αντιδρούν μόνο λίγα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και ομάδες παικτών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων 1-2 εβδομάδων είναι, πως σε μετοχές του 20άρη και σημαντικές υπεραξίες έχουν καταγραφεί και οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων έχουν βελτιωθεί.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και πληροφόρηση φαίνεται πως η μετοχή στην οποία «ποντάρουν» ισχυροί κύκλοι, για να «τραβήξει» υψηλότερα τον FTSE και κατά συνέπεια τον Γενικό Δείκτη, είναι κυρίως η Εθνική.

Εάν στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων, τότε θα πρέπει να αναμένεται ενίσχυση των εισροών στην μετοχή της Εθνικής, με πιθανή την αντίδραση της τιμής προς τα 37,5 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οδηγούμεθα, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σε υπέρβαση των 4.160 μονάδων, περιοχής που όμως σχηματίστηκε «διπλή κορυφή» στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εάν καταστεί πράγματι δυνατή η υπέρβαση των 4.150-.4160 μονάδων και υπάρξουν όντως αυξημένες εισροές στην Εθνική, τότε θα λέγαμε πως από τεχνικής πλευράς ο τίτλος «χρωστά» μία αντίδραση ακόμη και υψηλότερα των 38,5 ευρώ, ενδεχομένως προσεγγίζοντας τα 40 ευρώ σε επόμενη φάση.

Αυτό σε συνδυασμό με την κινητικότητα που σημειώνεται στο παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου (Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα τον FTSE και ακόλουθα τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.250-4.280 μονάδες, έναν στόχο που «βλέπουν» αρκετοί αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από την πορεία των ξένων αγορών, δηλαδή της αμερικανικής, καθώς η διάθεση για περαιτέρω «μόχλευση» από την πλευρά ισχυρών κύκλων θα πρέπει να θεωρείται επιδιωκόμενη.

Μ. Γελ.

-----------------

Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "οι ξένες αγορές και ειδικά η αγορά της Αμερικής αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο για την διαμόρφωση των τάσεων την ερχόμενη εβδομάδα καθώς από την Δευτέρα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των κερδών α’ τριμήνου με κυριότερες αυτές των Alcoa και General Electric.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο σήμα αγοράς από τον κυριότερο κινητό μέσο των 30 ημερών αφού διέσπασε σχετικά εύκολα την ζώνη των 4.050 μονάδων. Από εδώ και πέρα ξεκινάνε τα δύσκολα για το Γενικό Δείκτη αφού η επιστροφή στο μακροχρόνιο κανάλί ανόδου θα συναντήσει ένταση στην προσφορά τίτλων από βραχυπρόθεσμα κερδισμένες θέσεις αλλά και από εγκλωβισμένες τοποθετήσεις του πρώτου μήνα του έτους, όπου ο Γενικός Δείκτης είχε προσωρινά σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο MACD επέκτεινε το αρχικό σήμα που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από ιδιαίτερα χαμηλή ζώνη ενώ και οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερη περιοχή με ανοδικά σήματα σε ισχύ. Η αντίσταση που βρίσκεται στο εύρος 4.300 – 4.500 μονάδες δύσκολα θα υπερκεραστεί χωρίς κάποια ενδιάμεση διόρθωση αφού από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει κάποιο ενδιάμεσο επίπεδο αντίστασης έως τις 4.800 μονάδες. Σε αυτή την περιοχή κρίνεται φέτος η μεγάλη μάχη του Γενικού Δείκτη.

Η επέκταση της ανόδου πάνω από τα εν λόγω επίπεδα θα αλλάξει το χαρακτήρα της διόρθωσης από τα χαμηλά των 3.735 μονάδων σε κύρια τάση ανατρέποντας το απαισιόδοξο σκηνικό που επί τρεις μήνες κυριαρχεί στην Ελληνική αγορά".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.105,72 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 3,32%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 20,72%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 4,09%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,39%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,69% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Ασφαλειών (-2,21%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-1,12%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-0,38%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκλεισαν με κέρδη.

Ειδικότερα, άνοδο μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων εμφάνισε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (11,52%), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (6,01%), των Τραπεζών (4,84%), των Κατασκευών και Υλικών (3,97%), του Πετρελαίου και Αερίου (3,84%), του Εμπορίου (3,79%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (3,48%), των Τροφίμων και Ποτών (3,41%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,31%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Rainbow (23,94%), SATO (22,48%), Ιμπέριο (20,79%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 20,25%), Μπουτάρης (ΠΑ 20%), Σιδενόρ (20%), Βιοσώλ (18,18%), Κέκροψ (18%), Moda Bagno (17,82%) και Sprider (17,53%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μαξίμ Περτσινίδης (-29,41%), Μαΐλλης (-28,89%), ΔΙΕΚΑΤ (-25,40%), ΑΕΓΕΚ (-21,43%), Lannet (-17,86%), Ντρουκφάρμπεν (-15,88%), Plias (-15,15%), Vivere (-15,09%), Alma Ατέρμων (-14,89%) και Επίλεκτος (-13,04%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v