Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πήραν κέρδη στις τράπεζες

Αναμενόμενη διόρθωση που συμπεριέλαβε τις δεικτοβαρείς τράπεζες και επεκτάθηκε και στην πλειονότητα των τίτλων του FT 20. H ΔΕΗ διέσωσε κάπως τα προσχήματα. Προβλημάτισαν οι μικροί.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Απέτυχε να δώσει το 7 στα 7 το ΧΑ, αντίθετα εν μέσω μάλλον αρνητικού διεθνούς κλίματος έδωσε την αναμενόμενη διόρθωση στους δεικτοβαρείς τίτλους και δη, στον τραπεζικό κλάδο, ενώ προβληματισμό προκάλεσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ.

Είναι οι μετοχές μεσαίας και πολύ περισσότερο, μικρής κεφαλαιοποίησης, που ακολούθησαν από απόσταση την άνοδο που προηγήθηκε, και σήμερα, στην πρώτη διόρθωση, υποχώρησαν ευχάριστα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται αναμενόμενη και δεν μπορεί να εκληφθεί ότι αλλάζει το όποιο θετικό momentum.

Όμως και σήμερα φάνηκε ότι η κυλιόμενη ρευστότητα συνεχίζει να εισέρχεται και να εξέρχεται σε συγκεκριμένους και απόλυτα επιλεγμένους τίτλους.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν προκάλεσε τεχνικό προβληματισμό και θα συνεχίσει να μην προκαλείται εάν ο FTSE δεν δώσει κλείσιμο χαμηλότερο των 2.102 μονάδων, προκειμένου να διατηρήσει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο για κίνηση τουλάχιστον προς τις 2.220 και σε δεύτερη φάση προς τις 2.235 και 2.261 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.166, 2.190 και 2.203 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση που επιστρέψουν και ενισχυθούν οι ανησυχίες, οι επόμενες στηρίξεις στις 2.130, 2.112 – 2.102 (θεωρητικά ισχυρή ζώνη στήριξης) 2.088 και 2.082 – 77 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με ικανοποιητικές σχετικά συναλλαγές ενώ μετά τις 16:47 παρουσιάστηκε σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον που μείωσε αισθητά τις απώλειες στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει και συνέχεια, αλλά τονίζουν ότι για να γίνει αυτό περισσότερο πειστικό, θα πρέπει το δεύτερο ανοδικό κύμα να συμπεριλάβει μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ ή τουλάχιστον μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με ικανοποιητικά θεμελιώδη.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ένας δεν διασώθηκε με θετικό πρόσημο ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17%, σαφώς μεγαλύτερες από το -1,49% του Γενικού.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% Πειραιώς και Κύπρου, του 2% για Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Eurobank και MIG και αρνητική μεταβολή για την Εθνική.

Επίσης, από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για τη Βιοχάλκο, του 3% για την Coca Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Μυττιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα και αρνητικό κλείσιμο για την Intralot.

Αντίθετα, το +3,96% της ΔΕΗ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι διέσωσε κάπως τα προσχήματα ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελληνικής Τεχνοδομικής και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 93 μονάδων (υψηλό ημέρας 4.193,51, χαμηλό 4.100,11) άλλαξε 15 φορές πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά και συγκεκριμένα, στις 4.100,18 μονάδες ενώ ο τζίρος έφτασε τα 369 εκατ. από τα οποία τα 43,4 αφορούσαν πακέτα.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 177 πτωτικών και 33 τίτλοι με απώλειες από 4-19,3%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Rainbow, Imperio, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Σωληνουργεία Κορίνθου (μετά την ανακοίνωση για σύναψη έξι συμφωνιών ύψους 170 εκατ. ευρώ), ΕΒΖ, Sato, Σιδενόρ και Cyclon ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Βασιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v