Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το σερί των "έξι" δημιουργεί προσδοκίες

Με ένα θετικό σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων, η αγορά αντιδρά προς τις 4.162 μονάδες. Σημαντικά κέρδη σε μεγάλη αλλά και μεσαία κεφαλαιοποίηση, αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για προσεκτική εναλλαγή θέσεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για σερί έξι στις έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως οδηγός αυτής της κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής αντίδρασης, είναι ο τραπεζικός κλάδος.

Με κέρδη της τάξεως του 4,7% χθες και τον δείκτη υψηλότερα των 4.150 μονάδων, θα εμμείνουμε στην χθεσινή εκτίμησή μας για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς μας.

Τα σημαντικά κέρδη που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις, αποτελούν δέλεαρ για εναλλαγή θέσεων και κατοχύρωση κερδών. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης επιμέρους δεικτών, μετοχών, με ενθαρρυντική ένδειξη τη μεταφορά ρευστότητας από μετοχές που έχουν αποδώσει, σε τίτλους που συγκριτικά υστερούν.

Αυτή η μετακύλιση ρευστότητας οδηγεί σε «μόχλευση» ένα μέρος του FTSES 80 αλλά και της καλούμενης Περιφέρειας. Και αυτό είναι καλό, κατά την εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών.

Ορισμένοι από αυτούς εκτιμούν πως η αγορά σε αυτή τη φάση μπορεί να αντιδράσει προς την ευρύτερη περιοχή των 4.300 μονάδων, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενδιάμεσα να σημειωθεί μια διόρθωση.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρούν πως το χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 4.068,24 μονάδων αποτελεί μια κατ’ αρχήν περιοχή στήριξης. Στο ενδεχόμενο αυτό θα επανέλθουμε εάν και εφόσον δείχνει να επιβεβαιώνεται στη διάρκεια του διημέρου.

Μέχρι τότε όμως, παρατηρούμε πως για τη μετοχή της Εθνικής σημειώθηκε χθες υψηλό στα 36,20 ευρώ, δηλαδή στην τιμή κλεισίματος, με πιθανή την συντήρηση της τάσης προς την αντίσταση των 36,6-37 ευρώ.

Ο FTSE 20 διαμορφώθηκε στις 2.181,6 μονάδες (δηλαδή στο υψηλό ημέρας) με επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο της αντίδρασης μέχρι τις 2.220 μονάδες.

Όλα αυτά αφορούν στη βραχυπρόθεσμη τάση, που κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρηθεί να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι εντολές των ξένων είναι μάλλον μοιρασμένες, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να έχει εντολές αγοράς για μετοχές κυρίως της Eurobank και Alpha Bank και της Εθνικής, η Eurobank Χρηματιστηριακή να έχει μεικτές εντολές σε Εθνική, Πειραιώς κυρίως όμως Κύπρου, ενώ μεικτές εντολές έχουν ακόμη δυο-τρεις ισχυρές χρηματιστηριακές.

Τις τελευταίες όμως συνεδριάσεις, υψηλή απόδοση έχει καταγραφεί για μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης, για παράδειγμα η Moda Bagno από τα 0,92 ευρώ αντιδρά προς τα 1,17 ευρώ, η Αλφα Γκρίσιν από τα 1,98 προς τα 2,35 ευρώ, το Ιασώ από τα 8,74 προς τα 10,22 ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ από τα 1,16 προς τα 1,35 ευρώ, ενώ σημαντικά κέρδη έχουν και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην τελευταία ομάδα συναντάμε την Πειραιώς με 21,4%, με την αντίδραση να ξεκινά από τα 17,42 ευρώ, την Τράπεζα Κύπρου με 18,9% από τα χαμηλά των 7,40 ευρώ, την Τέρνα κατά 17,3% από τα 6,7 ευρώ, την Μέτκα με 16,6% από τα 12,14 ευρώ, ο ΟΛΘ με 16,3% από τα 22,5 ευρώ, Τράπεζα Αττικής από τα 2,80 ευρώ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τα 10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v