Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Πλώρη" για τις 4.100 μονάδες

Η συντήρηση της αγοράς πέριξ των 4.040 μονάδων σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση  των blue chips δίνει «πόντους» στο ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης. Ανάκαμψης συνέχεια για ομίλους Βιοχάλκο - Μυτιληναίου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανάκαμψη ευρωαγορών ελέω UBS, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να αντιδρά μέχρι και 1,6% υψηλότερα. Σε σχετικό θέμα γίνεται εκτενής αναφορά στην αντίδραση βασικών ευρωαγορών, με την ελπίδα πως οι ζημίες της UBS στο α΄ τρίμηνο σηματοδοτούν το σημείο καμπής για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς.

Η συγκυρία διευκολύνει τη «μόχλευση» στις αγορές, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος του Απριλίου, σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση διορατικών αναλυτών.

Στη Wall τα συμβόλαια του S&P 500 δείχνουν συντήρηση της ανόδου, με τον συγκεκριμένο δείκτη να κινείται προς τις 1.335 μονάδες.

Τις τελευταίες ημέρες αναφερόμαστε επανειλειμμένα στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.350 μονάδων για τον συγκεκριμένο δείκτη. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούμε πως διαμορφώνεται περιβάλλον πιο προσοδοφόρο και γόνιμο για συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης πέραν των 4.120 μονάδων.

Ορισμένοι Έλληνες αναλυτές, όπως οι κ. Μ. Χατζηδάκης (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), Ν. Κωστόπουλος (Εμπορική) -και ας μας συγχωρέσουν οι φίλοι που πιθανόν να μας διαφεύγουν και να μην αναφερόμαστε προσωπικά…, αλλά εδώ είμαστε για οποιαδήποτε επανόρθωση-, θεωρούν εφικτή την αντίδραση της αγοράς προς την περιοχή των 4.300 μονάδων.

Γιατί όχι, εάν στη μετοχή της Εθνικής υπερισχύσουν οι αγοραστές σε τιμές υψηλότερα των 34,7 - 35 ευρώ, τότε είναι εφικτή η διαμόρφωση της τιμής προς τα 36,6 - 37 ευρώ. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε αντίδραση του FTSE 20 προς την περιοχή των 2.200 μονάδων.

Αυτό όμως σε επόμενη φάση, γιατί εκείνα που μετρούν στην αγορά είναι το θετικό σερί της Alpha Bank (βασικοί μέτοχοι έχουν αγοράσει κοντά στα 24 ευρώ), η επιχειρούμενη αντίδραση από τα χαμηλά για Εθνική, Marfin Popular Bank και Κύπρου, η συσσώρευση κοντά στα 11,8 ευρώ για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η αντίδραση της Πειραιώς υψηλότερα και πάλι των 20 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 4.040 μονάδων η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στο περίπου 3 προς 1, με περίπου 170 μετοχές στο «πράσινο».

Σε αυτή τη συγκυρία συνεχίζεται η αντίδραση της Coca Cola Hellenic προς τα 29,9 ευρώ, του Μυτιληναίου που «παλεύει» την υπέρβαση των 8 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα χαμηλά τους, της Motor Oil προς τα 13,8 ευρώ και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Πάντα βραχυπρόθεσμα, παρουσιάζει ενδιαφέρον η «μόχλευση» που σημειώνεται και πάλι στον όμιλο Βιοχάλκο και στις θυγατρικές του, με αιχμή τη Σιδενόρ, όπου τιμή-κλειδί θεωρούνται τα 9 - 9,20 ευρώ.

Σε αγορά ιδίων μετοχών προχωρούν βασικοί μέτοχοι της Ελληνικής Τεχνοδομικής, που φτάνει στα 7,9 ευρώ (ο όμιλος παρουσίασε κύκλο εργασιών 914,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία 765 αφορούν στην κατασκευαστική δραστηριότητα).

Στα 19,10 ευρώ συντηρείται σε υψηλή αποτίμηση η Jumbo, στα 11,80 ευρώ αποτιμάται ανά μετοχή η Intralot, ενώ συνεχίζουν Τιτάν στα 27,48 ευρώ (2,1%) και ΜΕΤΚΑ στα 14,10 ευρώ (5,5%).

Σταθεροί ξένοι θεσμικοί τοποθετούνται λίγο υψηλότερα των 19,80 ευρώ στη μετοχή της Frigoglass και κοντά στα 21,6 ευρώ στη μετοχή του Φουρλή. Ανοδικά αντιδρούν ΓΕΚ στα 7,5 ευρώ και Ρόκας στα 11,02 ευρώ (2,9%).

Με βάση τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις περίπου 14:30, πέραν της Σιδενόρ, σημειώνεται η αντίδραση του Λιβάνη στο 0,82 ευρώ, της Βιοχάλκο στα 7,02 ευρώ, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στα 10,06 ευρώ (από τις σταθερές της χρονιάς), της Αεροπορίας Αιγαίου στα 5 ευρώ (μετά την καταγραφή χαμηλής τιμής χθες), των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών στο 0,80 ευρώ, της Χ. Κ. Τεγόπουλος στα 2,01 ευρώ (με οδηγό τα βελτιωμένα αποτελέσματα χρήσης 2007) και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Από τη χαμηλότερη αποτίμηση, καλό σερί σημειώνεται για τις Moda Bagno (με καλά αποτελέσματα για το 2007), Info-Quest στα 2,36 ευρώ, Μπενρουμπή στα 4,18 ευρώ, Compucon στο 0,48 ευρώ, Ικτίνος στο 0,68 ευρώ και για ορισμένες ακόμα.

Μερίδα αναλυτών θεωρεί κρίσιμη τη σημερινή συνεδρίαση όπως και τις επόμενες μια - δυο που ακολουθούν, καθώς εκτιμά πως συντήρηση της αγοράς σε εύρος 4.040 - 4.070 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να αποτελέσει βάση για υπερέκταση στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v