Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφυγε το τρίμηνο με απώλειες 23% για το ΓΔ

Συνεδρίαση διακυμάνσεων η τελευταία του χρηματιστηριακού τριμήνου, το οποίο αφαίρεσε 23% από το ΓΔ, με τις δημοπρασίες να ωθούν τον Δείκτη στο υψηλό ημέρας. Μικτή η εικόνα στον FTSE 20, νέο ιστορικό υψηλό για Βασιλόπουλο.

  • του Θ. Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση ανίχνευσης διαθέσεων η τελευταία του χρηματιστηριακού τριμήνου, η οποία εξελίχθηκε εν μέσω μικτού διεθνούς κλίματος (τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων) και είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την μείωση της καθαρής αξίας συναλλαγών, την μικτή εικόνα στους δεικτοβαρείς τίτλους.

Επίσης, το πρόβλημα στη μετάδοση στοιχείων από το ΟΑΣΗΣ από τις 10:29 έως 11:02, την απόφαση του Χ.Α. για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης στις μετοχές ΑΤΤΙΚΑΤ και Παρνασός και την απόκτηση του 6,44% της MIG από την Dubai Financial Group στην τιμή των 7 ευρώ, που εκτόξευσε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Για τους λάτρεις των στατιστικών το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 23,03%, ενώ ο Μάρτιος 3,56%.

Η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και θεωρείται σχετικά ήσσονος σημασίας τουλάχιστον για όσους περίμεναν μία τελευταία προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων στην τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηριακού τριμήνου και οι οποίοι παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου η αγορά να δείξει τις διαθέσεις της και να τιμολογήσει τα αποτελέσματα του 2007, οι ανακοινώσεις των οποίων σήμερα ολοκληρώθηκαν.

Είναι γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση υπήρξαν κάποιες ελαφρώς «παράξενες» διακυμάνσεις του Δείκτη, που ξεκίνησαν στις 16:20 όταν και εμφανίστηκε επίθεση πωλητών σε Εθνική και MPB κατά πρώτο λόγο και σε Ελληνικά Πετρέλαια κατά δεύτερο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από τις 3.969,04 μονάδες στις 16:30 να βρεθεί στις 3.949,15 μονάδες, για να έλθει «το ιππικό» μέσω των δημοπρασιών που όχι απλώς επανέφερε τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο αλλά τον έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.985,97 μονάδες, με κέρδη 0,31%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 601 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως τα 378,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και παρά το αρχικό πτωτικό σοκ που έστειλε στις 11:12 τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.917,67 μονάδες, από εκεί και πέρα η Σοφοκλέους σταδιακά προσπάθησε και πέτυχε να επιδείξει συμπεριφορά καλύτερη από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δείχνοντας ότι ίσως προσπαθεί να βρει τους εσωτερικούς καταλύτες για να δώσει κάτι καλύτερο.

Ξεκινώντας από τον FTSE που συνεχίζει να δίνει πλευρική κίνηση μεταξύ 2.040 και 2.077 μονάδων, πολλά θα κριθούν από τη διάσπαση ενός των δύο άκρων. Ειδικότερα αν ο εν λόγω δείκτης πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.077 μονάδων, μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τις 2.090 και 2.113 μονάδες, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2.113 μονάδων δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.160-2.1190 και 2.260 μονάδες.

Σε άλλη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.040, 2.033-2.022 και 1.995 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Coca Cola. Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για την Αγροτική, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη τερμάτισαν την συνεδρίαση ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Alpha Bank και θετικό πρόσημο για Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για την MPB, του 3% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και του 2% για Intralot, Εθνική και MIG. Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική και αρνητική μεταβολή για Κύπρου και ΟΤΕ.

Περίπου ίδια εικόνα με την υποκείμενη και στην αγορά παραγώγων, όπου κύρια χαρακτηριστικά ήταν η μείωση των συναλλαγών και η διάθεση περαιτέρω μικρής συρρίκνωσης των υπαρχουσών υποτιμήσεων.

Σχεδόν στα υψηλά ημέρας η τελική εικόνα με 113 ανοδικές μετοχές έναντι 133 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5% έως 25,56%.

Τέλος, από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς την πρώτη θέση δικαιούται ο Βασιλόπουλος που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ κίνηση άξια λόγου και παρατήρησης επετεύχθη από ΔΙΕΚΑΤ, Moda Bagno, ΕΛΓΕΚΑ, ΔΟΛ, Λάμψα, Eurodrip, ΟΛΠ, Σιδενόρ, Rainbow, Nexans και Ελτράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v