Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Καλώς να φύγει το πρώτο τρίμηνο

Χαμηλότερα ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε μια περίοδο όπου στις αγορές επιχειρείται άμβλυνση της μεταβλητότητας. Στο Χ.Α. οι εξελίξεις σε EFG - Τ.Τ. ενδέχεται να επισπεύσουν τις διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου αλλά και του τριμήνου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση που «κρύβει» το ενδεχόμενο μιας μικρής διόρθωσης.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε υποχώρηση μέχρι και 0,7%, ενώ στη Wall Street ο S&P 500 αδυνατεί μεν να υπερβεί τις 1.350 μονάδες, ωστόσο παραμένει σε διακύμανση πάνω από την κρίσιμη περιοχή των 1.270 μονάδων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες δίνει επαρκή εικόνα της κατάστασης, ειδικότερα των παρενεργειών της κρίσης στο δ΄ τρίμηνο του 2007.

Στην Αθήνα η αγορά έπειτα από καιρό κινείται και πάλι στον ρυθμό και στον… απόηχο φημών και ειδήσεων που αφορούν στον κλάδο-ατμομηχανή, δηλαδή τις τράπεζες.

Για το θέμα της παρουσίας της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Dr. Money, καθώς μεταξύ άλλων θίγονται ζητήματα γενικότερης πολιτικής ενός κράτους που λειτουργεί κατά το δοκούν και το συμφέρον του.

Όμως, η επισημοποίηση της παρουσίας της Eurobank στο Τ.Τ. ενδέχεται, σύμφωνα με την εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων, να οδηγήσει στην επίσπευση εξελίξεων τόσο στο ίδιο το Ταμιευτήριο όσο και στον τραπεζικό κλάδο, σε δεύτερη φάση.

Εμείς απλώς θα περιμένουμε να δούμε εάν ο «δεύτερος πόλος», που γνωρίζουμε ότι συγκροτημένα ελέγχει μερίδιο μεγαλύτερο του 6% στο Τ.Τ., θα επιλέξει αυτήν τη συγκυρία για να επισημοποιήσει την παρουσία του.

Στην περίπτωση όμως που ο «δεύτερος πόλος» για λόγους τακτικής επιλέξει να παραμείνει στο… παρασκήνιο, τότε θεωρούμε θέμα ημερών την επισημοποίηση μιας άλλης επιχειρηματικής κίνησης που σχετίζεται έμμεσα με την κίνηση της Eurobank στο Τ.Τ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε αυτήν τη φάση εκτιμάται πως θα υπάρξει πιο ενεργή εμπλοκή «παικτών» στο θέμα των λιμανιών αλλά και στο ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ.

Βραχυπρόθεσμα η τάση «κρύβει» το ενδεχόμενο διόρθωσης, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η δυνατότητα για τον FTSE 20 να παραμείνει σε «τροχιά» υψηλότερα των 2.035 - 2.040 μονάδων.

Ο συγκεκριμένος δείκτης κυμαίνεται στις 2.068,7 μονάδες και ζητούμενο για σήμερα - αύριο θα ήταν το ενδεχόμενο συντήρησής του κοντά σ’ αυτήν την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v