Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαια, τράπεζες και κανόνες. Τι κρύβεται;

Γιατί αντιδρά, ή εμφανίζεται να αντιδρά, ο φίλτατος George στην εξαγορά του Τ.Τ. από τη Eurobank; Δεν υπάρχει οίστρος αποκρατικοποιήσεων στην κυβέρνηση ή μήπως το Τ.Τ. είναι ένας «νέος ΟΤΕ;».

Πετρέλαια, τράπεζες και κανόνες. Τι κρύβεται;
Περιχαρής (ε, ρε... γλέντια) όπως και -σχεδόν- σύσσωμη η λοιπή χρηματιστηριακή αγορά, πληροφορήθηκα τα της συμμετοχής και λοιπού (άτυπου ή μη) ενδιαφέροντος της EFG Eurobank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ανακατατάξεις στο τραπεζικό τοπίο, ανάσα στη χρηματιστηριακή αγορά, άμυνα στην επενδυτική κρίση μέσω επιθέσεως και όλα τα συναφή που συνήθως συνοδεύουν μία εξαγορά και δη στον τραπεζικό χώρο. (Όμορφα).

Παρόντα και τα λοιπά ειδύλλια (στον ίδιο χώρο) ενδεχομένως λόγω έλευσης της άνοιξης ή και άλλων λόγων...

Αίφνης, ωστόσο, αλαλάζοντα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Πλατείας Συντάγματος τάραξαν αυτήν την εύθυμη κατάσταση με ιαχές περί αντιρρήσεων του φιλτάτου και πολυχρονεμένου «George Le Grant» στη διεύρυνση «της μετοχικής παρουσίας της Eurobank στο Τ.Τ.».

«Ισχύει η θέση του υπουργού ότι το Τ.Τ. θα κινηθεί αυτόνομα και ότι δεν ευνοούμε τη συγχώνευσή του με ελληνική τράπεζα», επέμεναν οι συνήθως έγκυροι κύκλοι της οδού Νίκης (ακριβώς από κάτω από την Πλ. Συντάγματος...) παρά τις πιεστικές, αφόρητες θα έλεγα, ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με τα αίτια αυτής της άρνησης.

«Δεν θα πάρω, δεν θα πάρω, δεν θα πάρω», περίπου μονολογούσαν.

Τι έχει ο Γεώργιος, διερωτήθην; Μήπως δεν «εξυπηρετεί» τους στόχους περί αποκρατικοποιήσεων μία ενδεχόμενη πώληση του Τ.Τ.; Μην ξεχνάμε και την πρόσφατη ρήση του πρωθυπουργού περί επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων...

Μας είχε κάνει όλους (ή σχεδόν όλους) να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από έναν «οίστρο αποκρατικοποιήσεων» με την υπόθεση του ΟΤΕ και των λιμανιών σε εξέλιξη... και με 5-6 άλλες ακόμη να «παίζουν»...

Μην ξεχνάμε ότι ο φίλτατος George ελέγχει το 44,5% του Τ.Τ. και έμμεσα το 10% μέσω των ΕΛ.ΤΑ., άρα εμφανίζεται να έχει πολλά να καρπωθεί από μία ενδεχόμενη πώλησή του...

Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι για ποίους λόγους μπορεί να στέκει αντίθετος...

Μήπως είναι ότι σε καιρό ανύποπτο είχε κάνει την περίφημη δήλωση ότι «τα «ασημικά της οικογένειας» δεν εκποιούνται σε τιμή ευκαιρίας...»; Μπα, σκέφτηκα, δεν πρόκειται περί αυτού.

Τι σημασία έχει που το Τ.Τ. δεν έχει στο ταμπλό ούτε την τιμή εισαγωγής του; Σήμερα - αύριο θα την πιάσει...

Τι σημασία έχει που το «χαρτί» είχε πιάσει και σχεδόν διπλά λεφτά; Τότε δεν πούλησε, γιατί να πουλήσει τώρα, σκέφτηκα προς στιγμήν, αλλά το ξεπέρασα γρήγορα (άστατο και πολυάσχολο παιδί ο George, μπορεί να του ξέφυγε...).

Μήπως δεν έχει αντιληφθεί ότι οι εταιρίες με εισηγμένες μετοχές εντάσσονται σε αυτό που εμείς στη Δύση αποκαλούμε «ελεύθερη αγορά»; Μήπως το Τ.Τ. δεν είναι εισηγμένο; Μήπως μπήκε διατίμηση στο χρηματιστήριο;

Μήπως δεν το έκαναν το μάθημα αυτό στο LSE, ή ο φίλτατος George ήταν συναχωμένος εκείνη την ημέρα και το έχασε;

Μπα, είπα. Αποκλείεται. Είναι καταρτισμένος άνθρωπος και έχει νου και γνώση.
He knows better than that.

Άρα, προς τι και διά τι η σαφής ένστασή του;

Σκέφτηκα προς στιγμήν ότι θα μπορούσε να πει ο άνθρωπος, όπως και στην περίπτωση του ΟΤΕ, πως το Τ.Τ. είναι «στρατηγικής σημασίας». Α, το εθνικό συμφέρον έχει κατά νου ο φίλτατος... σκέφτηκα και το κατάλαβα πλήρως. Δεν θέλει να (ξανα-χάσουμε) την Πόλη.

Δεν θέλει οι Τούρκοι να φτάσουν μέχρι τα γκισέ του Τ.Τ. Τότε όμως είδα ότι η οικογένεια Λάτση είναι αμιγώς ελληνική, αλλά και ότι η Εθνικάρα έβαλε πόδι στην Τουρκία με τη Finansbank, και μπερδεύτηκα.

Αστραπιαία (δίκην ριπής πολυβόλου) πέρασε από το μυαλό μου ότι ήδη ο φίλτατος George (διάβαζε Δημόσιο) είναι συνεταίρος της ίδιας οικογένειας και μάλιστα σε μεγαλομπίζνα, στα ΕΛ.ΠΕ., και είπα, μα να, είναι φίλοι...

Αφού, μάλιστα, τώρα τον Ιούνιο ενδέχεται να διευρύνουν και τη συνεργασία τους, με την πιθανή άσκηση του option για αύξηση της συμμετοχής Λάτση στα ΕΛ.ΠΕ., ή μήπως όχι; Μήπως δεν τα βρίσκουν ούτε εκεί; Μήπως είναι λίγο πιο μπλεγμένο το πράγμα;

Και εν τέλει, μήπως εμπλέκονται και άλλες παράμετροι;
Τι να είναι; Κανόνες, πάντως, έχει αυτή η αγορά...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v