Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ανάκαμψη ανοίγει την όρεξη...

Στην εκτίμηση ότι η ανοδική αντίδραση θα έχει συνέχεια, τουλάχιστον στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (και τελευταία του τριμήνου) συνηγορούν παράγοντες της αγοράς. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων η εβδομάδα «έκλεισε» με άνοδο της τάξεως του 5,6% και κύριο χαρακτηριστικό τις αυξημένες συναλλαγές.

Η αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, μπορεί να «μετρά» απώλειες της τάξεως του 23,3% από την αρχή του έτους, ωστόσο η προσέγγιση των 4.000 μονάδων συντηρεί μια συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση για τη συνέχεια.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτιμά πως πολύ δύσκολα η αγορά θα αφεθεί να διορθώσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τελευταία του μήνα, κυρίως όμως του πρώτου τριμήνου.

Κλείνει ένας κύκλος, δύσκολος για τις αγορές δίνοντας όμως την ευκαιρία σε διαχειριστές και θεσμικούς επενδυτές να αποτιμήσουν τις θέσεις τους σε συγκριτικά καλύτερο επίπεδο.

Ολοκληρώνεται επίσης ένας κύκλος που χαρακτηρίστηκε από την ανακοίνωση πλειάδας αρνητικών ειδήσεων, συνεχείς και συχνές υποβαθμίσεις και μίας σημαντικής καταγραφής των σημαντικών παρενεργειών της κρίσης.

Παράλληλα, έγινε και μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων χρήσης 2007 και των προοπτικών των εισηγμένων για τη συνέχεια.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως τα πρόσφατα χαμηλά των 3.735 μονάδων θα πρέπει να υπολογίζονται σαν μια ανθεκτική περιοχή στήριξης και σημείο αναφοράς για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Στην αγορά δόθηκε επίσης πρόγευση της διάθεσης των ισχυρών παικτών, που με αφορμή τη «μόχλευση» που διαμορφώνεται κυρίως στις τράπεζες προσβλέπουν σε συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Για το προσκήνιο, κυρίως όμως το παρασκήνιο των όσων συνέβησαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πιθανολογείται πως μπορεί να συμβούν στον κλάδο θα… ακουστούν πολλά αυτές τις ημέρες.

Το σίγουρο είναι πως όλη αυτή η «μόχλευση» ευνοεί πρωτίστως τους τραπεζικούς κύκλους, καθώς ανακόπηκε η «άτακτη» υποχώρηση της αποτίμησης του κλάδου.

Επιπρόσθετα δίνονται αφορμές για την καταγραφή υπολογίσιμων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Δεδομένου ότι πολλές από τις φήμες και τα σενάρια που εμπλέκουν τράπεζες και τραπεζίτες σε συνεργασίες και στρατηγικές κινήσεις έχουν ως βασικό συνεκτικό στοιχείο την χαμηλή αποτίμηση των εισηγμένων, εμείς θα επιμείνουμε στην σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Αναμφίβολα οι ελληνικές τράπεζες έχουν απομειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Αδιαμφισβήτητα πολλές ελληνικές τράπεζες είναι σε απόλυτους όρους ελκυστικές. Ενδέχεται όμως στα… μάτια ενός ξένου επενδυτή να είναι ακόμη πιο ελκυστική η αποτίμηση μίας Αυστριακής, Ιταλικής, Γερμανικής ή άλλης χώρας τράπεζα.

Δεν υποστηρίζουμε πως όλες οι φήμες και τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνται από ένα μέρος του Συστήματος προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για τον κλάδο και την αγορά είναι ανακριβή.

Ωστόσο, κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, σε αυτή τη φάση.

Μπορεί τις επόμενες 1-2 εβδομάδες να εμφανιστεί και άλλος ισχυρός μειοψηφών μέτοχος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο του 6%.

Και πάλι όμως θα συνεχίσουμε να κρατάμε… μικρό καλάθι.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο συντήρησης της βραχυπρόθεσμης ανοδικής φοράς, πέραν των 4.000 μονάδων μπορεί να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς την πρώτη περιοχή αντίστασης των 4.040-4.070 μονάδων.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2007 και όπως μεγάλο μέρος αυτών φάνηκε να αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό, αρκετές εισηγμένες αξίζουν καλύτερης αποτίμησης.

Εκτιμούμε πως είναι δυνατή η συντήρηση της φοράς για τον FTSE εάν στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις διαμορφωθεί (σε κλείσιμο) υψηλότερα των 2.070 μονάδων. Σε αυτήν την περίπτωση είναι εφικτή η προσέγγιση των 2.110-2.120 μονάδων.

Εάν μάλιστα στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας φανεί πως για τη μετοχή της Εθνικής είναι εφικτή η υπέρβαση των 34,7-35 ευρώ, τότε η τάση αυτή μπορεί να ισχυροποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση η μετοχή της Εθνικής «βλέπει» τα 36,6-37 ευρώ.

Τέλος, μία επιπλέον παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά υπόψη αφορά στον αριθμό των ανοικτών θέσεων και των θέσεων «πώλησης» σε ΣΜΕ του FTSE και μεμονωμένων μετοχών.

Οι «πτωτικοί» παίκτες παραμένουν ανοικτοί, καθώς θεωρούν σε κάθε στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης.

Εάν όμως η αγορά συνεχίσει ανοδικά θα υποχρεωθούν είτε να κλείσουν τις θέσεις τους είτε να τις καλύψουν με αγορές μετοχών από την υποκείμενη (αγορά).

Σε αυτήν την περίπτωση το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι θα αποκτούσε περισσότερο ενδιαφέρον καθώς θα άνοιγε ο δρόμος για μία πιθανή υπέρβαση και των 4.100 μονάδων.

Μέχρι τότε όμως, προέχει η προσέγγιση άλλων ενδιάμεσων… σταθμών.

Μ.Γελ.

-----------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Πλέον το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στο οικονομικό αποτέλεσμα που συντελέσθηκε στο α’ τρίμηνο και ειδικά στην επίδοση των τραπεζών οι οποίες δέχτηκαν και την μεγαλύτερη πίεση στο πτωτικό ράλι που προηγήθηκε. Ο κλάδος επανήλθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων και φημών για επικείμενες ζυμώσεις και επαφές με χαρακτηριστικότερη περίπτωση της είσοδο της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε σήμα αγοράς από τους βραχυπρόθεσμους μέσους καθώς διέσπασε την περιοχή των 3.945 μονάδων με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα. Επόμενη περιοχή αντίστασης είναι οι 4.050 μονάδες.
 
Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για ουσιώδη αντίδραση διαρκείας, οι θεωρητικοί στόχοι μιας αξιοπρεπούς κίνησης διόρθωσης της πτώσης των 1.450 μονάδων από τα υψηλά του έτους τοποθετούν το στόχο της αντίδρασης λίγο υψηλότερα από τις 4.300 μονάδες ή 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η πλειοψηφικά απαισιόδοξη άποψη της αγοράς συνηγορεί στην συνέχιση της αντίδρασης, χωρίς όμως να αποκλείονται επιμέρους κατοχύρωσεις κερδών αφού τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι αρκετά σημαντικά σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί αλλά και τις έως τώρα απώλειες που έχουν σημειώσει οι μετοχές".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.973.69 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 5,66%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 23,27%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 6,75%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 5,80%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,21% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (-1,82%) και των Ασφαλειών (-0,51%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκλεισαν με κέρδη.

Ειδικότερα, άνοδο μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων εμφάνισαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (11,08%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (10,58%) και των Ταξιδιών Αναψυχής (10%), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη πέτυχαν επίσης οι κλάδοι των Τραπεζών (7,50%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (6,25%), της Υγείας (5,91%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (5,49%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Lannet (40%), Vivere (32,50%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (25%), Κλωνατέξ (25%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (20,63%), Τράπεζα Πειραιώς (17,58%), ΟΛΘ (17,35%), Paperpack (17,02%), ΔΙΕΚΑΤ (16,67%) και Quality & Relaiability (16,39%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κατσέλης (-12,74%), Vell Group (-12,33%), Ατλάντικ (-6,47%), Forthnet (-6,36%), ΑΤΤΙΚΑΤ (-5,88%), Ιμπέριο (-4,81%), Παρνασσός (-4,69%), Ευρωπαϊκή Πίστη (-4,58%), Εβροφάρμα (-4,52%) και Ελινόιλ (-4,49%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v