Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές για κατοχύρωση θέσεων στη Σοφοκλέους

Ορισμένες μετοχές μπορεί να δώσουν κέρδη, εάν ρευστοποιηθούν σήμερα, κάποιες άλλες φαίνεται να «κρύβουν» περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης. Παραμένει τεχνικής μορφής η αντίδραση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν κινήθηκε υψηλότερα των 2.061,3 μονάδων χθες ο FTSE 20. Και αργότερα στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 δεν κατέστη δυνατό να ξεπεράσει τις 1.350 μονάδες.

Αυτές οι δύο ενδείξεις, σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών αναλυτών, δεν ακυρώνουν μεν τη βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο δεν οδηγούν στη διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης μεσοπρόθεσμης φοράς των αγορών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η υπεραντίδραση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων αποτελεί ικανό δέλεαρ για μερική κατοχύρωση θέσεων, ειδικότερα όσων έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, αγοράζοντας από τα χαμηλά των 18,58 ευρώ (στις 19/3) και βλέποντας την τιμή του Οργανισμού να φτάνει χθες ενδοσυνεδριακά προς τα 23,04 ευρώ.

Σε ανάλογη θέση βρίσκονται όσοι τοποθετήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, από τα χαμηλά των 4.983,3 μονάδων και φτάνοντας χθες για τον συγκεκριμένο κλαδικό δείκτη μέχρι τα υψηλά των 5.320,2 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε χθες σε κλείσιμο στις 5.211,5 μονάδες, γεγονός που κατά την εκτίμησή μας «κρύβει» το ενδεχόμενο διόρθωσης.

Να προσεχθεί πως ενδοσυνεδριακό χαμηλό χθες διαμορφώθηκε στις 5.092,78 μονάδες.

Εύλογα, κλειδί για την τάση του τραπεζικού δείκτη αποτελεί η μετοχή της Εθνικής, καθώς βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν τοποθετηθεί από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης (από τα 31,72 ευρώ) μέχρι τη χθεσινή «κορυφή» των 34,36 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής ξεκινά από τα 33,53 ευρώ, έχοντας χαμηλή, για χθες, τιμή στα 32,50 ευρώ.

Πρόγευση αυτής της προεξοφλούμενης διάθεσης ορισμένων παικτών υπολογίζεται πως θα λάβει η αγορά στα πρώτα 25-35 λεπτά της συνεδρίασης.

Είθισται το… δεύτερο κύμα εντολών (είτε αγορών είτε πωλήσεων) να εκδηλώνεται σταδιακά μετά τις 14:00 και κάτι.

Κατά συνέπεια, ως γραμμή άμυνας για τον Γενικό Δείκτη οι συγκεκριμένοι παίκτες θεωρούν τις 3.880 μονάδες (με κατώτατη τιμή χθες στις 3.830,1 μονάδες).

Να σημειωθεί επίσης πως τις τελευταίες συνεδριάσεις απόδοση μεγαλύτερη από 6% σημειώνεται για 56 μετοχές, σε ορισμένες δε περιπτώσεις η υπεραντίδραση έχει πραγματοποιηθεί με αυξημένο τζίρο.

Συγκεκριμένα, και πέραν μετοχών με χρηματιστηριακή τιμή μικρότερη των 50 λεπτών (ΑΕΓΕΚ, Vivere, Lannet, Μεσοχωρίτη), απόδοση μεγαλύτερη του 10% έχουν «γράψει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (15,9%), οι ΟΛΘ (15,6%), ΟΠΑΠ (15,6%), ΔΕΗ (12,6%), Φουρλής (12,5%), ΕΥΑΘ (11,2%).

Αντίδραση από τα χαμηλά τους όμως έχουν δώσει και μετοχές εταιριών όπως Τέρνα (από τα 6,30 προς τα 6,92 ευρώ), Σφακιανάκης (από τα 6,30 προς τα 6,80 ευρώ), Folli Follie (από τα 19,5 στα 21 ευρώ), Πήγασος (από τα 2,48 στα 2,67 ευρώ), ενώ ακολουθούν Βασιλόπουλος, Τεγόπουλος, ΕΥΔΑΠ, Υγεία, Μηχανική, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, Μέτκα, Marfin Investment Group, Autohellas, Σαράντης, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή και ακόμη ορισμένες από αυτήν την κατηγορία.

Πρακτικά έδαφος για κατοχύρωση θέσεων υπάρχει, όπως επίσης και αφορμές, για όσο χρονικό διάστημα βασικοί δείκτες αντιδρούν μεν, αλλά δεν υπερβαίνουν κρίσιμες περιοχές αντίστασης.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως σε μια συνεδρίαση «ελεγχόμενης ροής» δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατοχύρωσης θέσεων με συνέπεια την υποχώρηση για την τιμή ορισμένων μετοχών, με πιθανή όμως την αντίδραση ή τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά ορισμένων άλλων εισηγμένων.

Ούτως ή άλλως, η μέχρι τώρα αντανακλαστική αντίδραση της αγοράς έχει κυρίως χαρακτηριστικά καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης και τίποτα περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v