Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες

Μετά από καιρό το Χρηματιστήριο Αθηνών «εκμεταλλεύεται» έστω και με καθυστέρηση μια έξωθεν θετική αφορμή και αντιδρά προς τις 3.850 μονάδες. Αιχμή οι τράπεζες, ο 20άρης, με κέρδη για περισσότερες από 170 μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που το Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελείται ετεροχρονισμένα μιας ανοδικής αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων.

Αποτελούσε επιφύλαξή μας η μέχρι τώρα υστέρηση της αγοράς μας έναντι των ξένων, η αδυναμία της να «εκμεταλλευθεί» τις έξωθεν θετικές αφορμές και γι’ αυτόν τον λόγο αποδίδαμε ιδιαίτερη σημασία στην χθεσινή εικόνα των χρηματιστηρίων και της πιθανής ανταπόκρισης του δικού μας.

Ωστόσο το δείγμα γραφής είναι θετικό και κρίνοντας από την ουσιαστική αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, ελπιδοφόρο για τη συνέχεια. Αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη τάση, για να μην παρεξηγούμεθα.

Κάτι η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, βεβαίως η συνδρομή θετικής κίνησης στις ευρωπαϊκές αγορές χθες με αιχμή τις τράπεζες, ωθούν υψηλότερα τον FTSE 20, τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Ο FTSE 20 περά υψηλότερα των 1.990 μονάδων, καθώς η Εθνική πραγματοποιεί υψηλό στα 33,54 ευρώ για να ισορροπήσει στη συνέχεια στα 33,30 ευρώ (4,5%). Αντίδραση που ακολουθείται ανάλογα από Alpha Bank (στα 20,32 ευρώ με 3,6%), Πειραιώς (στα 17,16 ευρώ με 4%), Marfin Investment Group (στα 4,40 ευρώ με 4,8%), αλλά και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που περνά και πάλι υψηλότερα των 10 ευρώ (4,4%).

Οι συναλλαγές καλές, καθώς μετά από 40-45 λεπτά συνεδρίασης έφθαναν στα 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα με αρκετό τζίρο σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Marfin Popular Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Intralot και Μυτιληναίο.

Η μετοχή του Μυτιληναίου αντιδρά μέχρι και 6,9% στα 7,84 ευρώ, ισχυρή κίνηση κατά 5,9% σημειώνεται προς τα 14,92 ευρώ για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στην Alapis κατά 3,9% στα 2,10 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον τεχνικά παρουσιάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς αντιδρούν προς τα 8,54 ευρώ, η Ελληνική Τεχνοδομική στα 7,9 ευρώ, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά σταθερά προς τα 9,4 ευρώ, αλλά και Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Motor Oil, Ηρακλής, Μηχανική, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ, Νεοχημική και ορισμένων ακόμη.

Μετά από 45 λεπτά συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης με υψηλό τις 3.850,6 μονάδες, διαμορφώνεται στις 3.845 μονάδες, με σημαντικά κέρδη για περισσότερες από 170 μετοχές.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό ξεχωρίζουν, με βάση τις συναλλαγές, Λιβάνης, Καλπίνης, Ελτον, Ελληνικά Καλώδια, Sato, Lavipharm, Altec, ΕΥΑΘ, ΕΒΖ, Κούμπας.

Στις 11:15 με τους Γερμανούς να ανακοινώνουν τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo (ο οποίος διαμορφώθηκε στις 104,8 μονάδες, από 104,1 στην προηγούμενη μέτρηση, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών), ο DAX αντιδρούσε θετικά κατά 0,1% στις 6.525 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v