Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια ανάκαμψη με όχημα την ΕΤΕ

Εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος συνεχίζεται η -από την αρχή της ημέρας- θετική συνεδρίαση, έστω και αν δημιουργεί προβληματισμό o χαμηλός τζίρος. Τρίπτυχο σημαντικών κερδών για Κύπρου, ΕΤΕ, ΔΕΗ στον FTSE 20.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που διεξάγεται μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, με τη Σοφοκλέους όμως να υποαποδίδει των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κίνηση που μάλιστα έδειξε να ανεβάζει στροφές μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Goldman Sachs και η Lehman Brothers (με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα αποτελέσματα της JP Morgan).

Ο Γ.Δ., μετά τις τελευταίες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης βρίσκεται στις 3.836,45 μονάδες με κέρδη 1,14%, ενώ προβληματισμό δημιουργεί μέχρι στιγμής ο σχετικά χαμηλός τζίρος, που δεν υπερβαίνει τα 195 εκατ., από τα οποία μάλιστα τα 20,9 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ατμομηχανή της μέχρι στιγμής ανοδικής κίνησης ο πιεσμένος τραπεζικός κλάδος (+1,99%), παρά το ότι αρκετοί από τους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως Αγροτική (-0,35%), ΜΡΒ (-0,06%) και ΜΙG (-1,78%), κινούνται με αρνητικό πρόσημο, ενώ κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος καταγράφει μέχρι στιγμής και ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της ημέρας, όσον αφορά στον τραπεζικό δείκτη ή τουλάχιστον στην αυριανή συνεδρίαση, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 5.170 μονάδων.

Κάτι που τεχνικά θα δημιουργήσει κάποιες πρώτες ισχνές προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν αυτή είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Ανοδική συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όπου σήμερα δεν παρατηρούνται τα χθεσινά «προβλήματα» (άρση της υποχρέωσης των ειδικών διαπραγματευτών να εισαγάγουν στο σύστημα εντολές), με κυριότερο χαρακτηριστικό τη μετακύλιση θέσεων, ενώ τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται στη θεωρητική τους τιμή.

Από τις μετοχές του 20άρη, μέχρι στιγμής κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν Κύπρου, Εθνική και ΔΕΗ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινούνται Motor Oil, Intralot και Eurobank.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1,7 προς 1, αλλά η επιφυλακτικότητα που επικρατεί δεν δίνει το δικαίωμα σε σημαντικό αριθμό τίτλων να κινηθούν με ακραία ημερήσια κέρδη.

Ασφαλώς και αναμένεται με ενδιαφέρον το υπόλοιπο της συνεδρίασης, που για τον Γ.Δ. πρώτο τεχνικά ζητούμενο θεωρείται το κλείσιμο υψηλότερα των 3.839 και σε δευτερευόντως των 3.870 μονάδων.

Τέλος, από τους θετικούς πρωταγωνιστές, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από εκεί και χαμηλότερα αξιοσημείωτη κίνηση συντελείται σε Επίλεκτο, Sprider, Eλτράκ, Έλτον, Καλπίνη, ΕΒΖ, Jumbo, Μηχανική και σε αρκετές εισηγμένες ακόμη τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v