Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάροντας στις κινήσεις παρέμβασης

Στο χείλος των 1.270-1.282 μονάδων «σώθηκε» χθες ο S&P 500. Στο ζενίθ η προεξόφληση παρεμβατικών κινήσεων με τους παίκτες να προβλέπουν βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

H «μητέρα των μαχών» δίνεται, σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών Αμερικανών αναλυτών, σήμερα - αύριο. Το γαϊτανάκι των φημών και το παιχνίδι των προσδοκιών ανεβάζει διεθνώς το ρίσκο στα ύψη, με τα πονταρίσματα στο μέγιστο, καθώς εκτός των άλλων μεθαύριο λήγει η σειρά τριών παράγωγων προϊόντων.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στον διεθνή περίγυρο, καθώς το Χ.Α. εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το τι γίνεται στη Νέα Υόρκη και στις ευρωπαϊκές αγορές, μεταφέροντας την παρατήρηση παικτών πως για τον S&P 500 η περιοχή των 1.270 - 1.282 μονάδων δεν χάθηκε ούτε χθες.

Ειδικότερα για τον συγκεκριμένο δείκτη, παραπέμπουμε και σε ένα από τα σχόλια του Χαμαιλέοντα που αφορά στη μέχρι πρότινος «γκουρού» της Goldman Sachs, κ. Άμπι Κοέν, και τον αναλυτή που έχει αναλάβει τα καθήκοντα τής μέχρι πρότινος ισχυρής 56χρονης της G.S.

Ο συγκεκριμένος αναλυτής αναφέρεται σε περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης του S&P 500 προς τις 1.160 μονάδες, πριν ανακάμψει προς το τέλος του έτους έως τις 1.380 μονάδες.

Αναφερόμαστε σε αυτό το στοίχημα γιατί μας το επισημαίνουν συγκεκριμένοι διορατικοί αναλυτές, των οποίων οι εκτιμήσεις κατά κανόνα επιβεβαιώνονται.

Υπάρχει όμως και η βραχυπρόθεσμη τάση, με τις ενδείξεις νωρίτερα από τη Φρανκφούρτη να παραπέμπουν σε αντίδραση των futures του DAX μέχρι και 1,7% υψηλότερα.

Στην όλη εικόνα αναφέρεται και ο Νίκος Γ. Δρόσος στο σημερινό του Εγερτήριο, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες στοχεύσεις.

Για τον FTSE 20 ζητούμενη παραμένει η συμπεριφορά κυρίως της μετοχής της Εθνικής, που τις τελευταίες ημέρες πιέστηκε επιπρόσθετα και λόγω των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων του Carlyle.

Οι πηγές μας επιμένουν από την προηγούμενη Παρασκευή πως ουρά πωλήσεων στην Εθνική από τον συγκεκριμένο ξένο οίκο είχε απομείνει για τη Δευτέρα, το πολύ την Τρίτη. Μένει να φανεί εάν κάτι τέτοιο ισχύει, καθώς σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση της εν λόγω εκτίμησης η μετοχή της Εθνικής μπορεί να δώσει αντίδραση τουλάχιστον προς τα 32,46 ευρώ.

Εάν επιτευχθεί αυτή η κίνηση, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί εφικτή η προσέγγιση των 33,92 μονάδων, με στόχο σε δεύτερη φάση τα 35,7 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση ο FTSE 20 από τις 1.951,17 μονάδες μπορεί να αντιδράσει προς τις 2.004 μονάδες, με απώτερο στόχο την προσέγγιση των 2.026 μονάδων.

Όλα αυτά, βέβαια, μένει να επιβεβαιωθούν στο ταμπλό σήμερα - αύριο, καθώς στις διεθνείς αγορές προεξοφλούνται τόσο η γενναία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων όσο και μια έκτακτη παρεμβατική κίνηση της ΕΚΤ.

Τραπεζικές μετοχές, όπως για παράδειγμα της Eurobank, μπορούν να αντιδράσουν έχοντας ως βάση τα 16,96 ευρώ, η Πειραιώς στα 16,34 ευρώ και η Alpha στα 18,50 ευρώ.

Ανάλογη συμπεριφορά θα μπορούσε να διαμορφωθεί για μετοχές εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με σημείο αναφοράς τα 8,16 ευρώ για τον Μυτιληναίο, τα 6,90 ευρώ για τη Βιοχάλκο, τα 8,90 ευρώ για το Τ.Τ. ή τα 8,52 ευρώ για τα ΕΛΠΕ.

Το πιθανότερο είναι πως πρόγευση της τάσης θα έχουμε μεν στα πρώτα 20 - 30 λεπτά της συνεδρίασης, ωστόσο σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει προς το τέλος αυτής και όταν θα αρχίσουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στον ρυθμό προεξόφλησης των αμερικανικών συμβολαίων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v