Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της ΟΠΑΠ

Στα 564 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2007 καταγράφοντας άνοδο 10,7%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της ΟΠΑΠ
Στα 564 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2007 καταγράφοντας άνοδο 10,7%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι Alpha Finance, Deutsche Bank, Eurobank Sec., HSBC, Marfin Analysis, National Sec. - P&K, Piraeus Sec. και Proton Bank.

To εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώνεται από 552 έως 581,4 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως οι ισχυρές πωλήσεις από το ΚΙΝΟ θα αντισταθμίσουν την αδυναμία στο παιχνίδι Πάμε Στοίχημα.

Ο κ. Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής της HSBC Pantelakis, εξήγησε: «Τα κέρδη του ΟΠΑΠ θα επηρεαστούν θετικά και από περικοπές κόστους λόγω της ανάληψης της διαχείρισης ρίσκου του Πάμε Στοίχημα από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, αλλά θα περιοριστούν λόγω του υψηλότερου ποσοστού αποπληρωμής σε όλα τα παιχνίδια, το οποίο εκτιμώ ότι θα αυξηθεί στο 68,3% από 66,3% το 2006».

Ο αναλυτής σημείωσε επίσης: «Η έκτακτη δαπάνη ύψους 50 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους θα επηρεάσει τα καθαρά κέρδη, αλλά η χαμηλότερη φορολόγηση θα βοηθήσει. Από πλευράς πωλήσεων έτους, η δυναμική του ΚΙΝΟ θα αντισταθμίσει την αδυναμία στο Πάμε Στοίχημα. Τα έσοδα από το Πάμε Στοίχημα θα είναι χαμηλότερα από το 2006 καθώς τότε υπήρχε και το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου».

Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής της Proton Bank, κ. Νίκος Λιανέρης, σημείωσε: «Θα επικεντρωθώ στο εάν ο ΟΠΑΠ θα αναφερθεί στις νομοθετικές εξελίξεις, μετά την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης από την Ε.Ε. εναντίον της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Η κίνηση αυτή είναι πρακτικά το τελευταίο βήμα προτού το ζήτημα οδηγηθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Ο κ. Άγγελος Χωραφάς, αναλυτής της Alpha Finance, σημείωσε: «Εκτιμώ ότι τα ΕΒΙΤDA θα δεχτούν πλήγμα από το υψηλότερο ποσοστό αποπληρωμής στο Πάμε Στοίχημα. Προβλέπω ποσοστό 71,4% για το σύνολο του έτους».

Ο αναλυτής της Piraeus Securities, κ. Ιωάννης Αράπογλου, τόνισε: «Οι πολύ ισχυρές πωλήσεις ΚΙΝΟ θα οδηγήσουν και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών. Οι πωλήσεις του Πάμε Στοίχημα θα είναι χαμηλότερες σε ετήσια βάση, αλλά βελτιωμένες σε σχέση με το εννεάμηνο. Το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ ανέλαβε τη διαχείριση ρίσκου θα συμβάλει στη βελτίωση των ακαθάριστων περιθωρίων, αλλά τα ΕΒΙΤDA θα δεχτούν πλήγμα από την οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους».

Τα EBITDA του ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 9,4%, στα 807,8 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 776 έως 823,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Βιτοράκης, της Εθνικής - Π&Κ σημείωσε: «Τα έσοδα από το Πάμε Στοίχημα για το 2007 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,064 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,6%, αντανακλώντας την έλλειψη μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης εντός του έτους. Εκτιμώ ότι τα έσοδα από το ΚΙΝΟ θα εμφανίσουν άνοδο 25,8% στα 2,327 δισ. ευρώ και ενδέχεται να είναι ακόμη ισχυρότερα λόγω της διεύρυνσης των ωρών του παιχνιδιού και την προσθήκη τερματικών νέας γενιάς στα πρακτορεία».

«Ο ΟΠΑΠ ανέλαβε τη διαχείριση ρίσκου από τα τέλη Ιανουαρίου και είναι σημαντικό να δούμε πώς απέδωσε, σε συνδυασμό με το ποσοστό αποπληρωμής», πρόσθεσε ο κ. Βιτοράκης.

Oι πωλήσεις του ΟΠΑΠ προβλέπεται να ανέλθουν στα 4,917 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 6,1%, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 4,823 δισ. έως 4,961 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κωσταντίνος Ζούζουλας, αναλυτής της Marfin Analysis, σημείωσε: «Το δ΄ τρίμηνο θα είναι πολύ ισχυρό για τον ΟΠΑΠ λόγω ανάκαμψης των πωλήσεων του Πάμε Στοίχημα και του ισχυρότερου κύκλου εργασιών του ΚΙΝΟ, ενώ θα βοηθήσουν και τα νέα τερματικά που προστέθηκαν στο δίκτυο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2007». 

Αν και προβλέπει ανάκαμψη του Πάμε Στοίχημα στο δ΄ τρίμηνο, εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα είναι αδύναμος στο σύνολο της ετήσιας χρήσης. «Επίσης, θα περιμένω κάποια σχόλια για το πώς εξελίσσονται οι συνομιλίες του ΟΠΑΠ με την ένωση των πρακτόρων αλλά και για τις εξελίξεις στην εταιρική αναδιάρθρωση», πρόσθεσε ο κ. Ζούζουλας.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις του ΟΠΑΠ προβλέπεται να ανέλθουν σε 171,4 εκατ. ευρώ, 244,5 εκατ. ευρώ και 1,383 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 26 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v