Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη 2007 Μυτιληναίου

Στα 203,2 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη ΄07 του Μυτιληναίου καταγράφοντας άνοδο 92,4%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 6 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των euro2day και Thomson Financial.

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη 2007 Μυτιληναίου
Στα 203,2 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Μυτιληναίου το 2007 καταγράφοντας άνοδο 92,4%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 6 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Deutsche Bank, Alpha Finance, Eurobank Sec., HSBC, Marfin Analysis και Νational Sec. - P&K.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 192 και 209,2 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση της κερδοφορίας αναμένεται να στηριχτεί στα ισχυρά κεφαλαιακά κέρδη, ενώ οι αναλυτές θα εστιάσουν στις προοπτικές του ομίλου για το 2008.

Ο κ. Κ. Καραγιώργος της Eurobank Sec. χαρακτήρισε το 2007 ένα μεταβατικό έτος για τον Μυτιληναίο, τονίζοντας το deal με την Endesa αλλά και την απορρόφηση του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θεωρεί τον Μυτιληναίο μια ελκυστική περίπτωση ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι προοπτικές της Endesa Hellas στην ευρύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Β. Καρανίκας της HSBC επισήμανε πως τα κέρδη του Μυτιληναίου θα ενισχυθούν κατά 144 εκατ. ευρώ από το deal με την Endesa στον κλάδο της ενέργειας αλλά και κατά 35 εκατ. ευρώ από άλλες έκτακτες πηγές.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι και στα κέρδη του 2006 είχαν καταγραφεί έκτακτα και κεφαλαιακά κέρδη ύψους 53 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εκτίμησε ότι τα EBITDA θα υποχωρήσουν λόγω χειρότερων επιδόσεων των ΜΕΤΚΑ, Αλουμινίου της Ελλάδος αλλά και της ρουμανικής Sometra.

Tα EBITDA του Μυτιληναίου προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 154 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 18,2%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 150 και 156,9 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δ. Γιαννούλης της Deutsche Bank εκτίμησε ότι οι πωλήσεις των μετάλλων και ιδιαίτερα της αλουμίνας και του ψευδαργύρου θα υποχωρήσουν λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά τη METKA προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν σταθεροποιητικά.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Μυτιληναίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 12,3%, διαμορφούμενες στα 947,3 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 940 και 952 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κ. Ντούνας της National Sec. - P&K προέβλεψε ένα αδύναμο δ΄ τρίμηνο, κάτι που χαρακτηρίζει αναμενόμενο μετά την «προειδοποίηση» (profit warning) του Οκτωβρίου, ενώ τονίζει ότι η τιμή της μετοχής του Μυτιληναίου έχει προεξοφλήσει τα αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το συμβόλαιο της αλουμίνας θα είναι ζημιογόνο, ενώ τα αποτελέσματα του Αλουμινίου της Ελλάδος θα πληγούν από τα υψηλά ενεργειακά κόστη.

Αναφορικά με τη METKA προέβλεψε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ανάμικτα, δεδομένο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι επίσης προεξοφλημένο στην τιμή της μετοχής.

Τόνισε ακόμα ότι προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου για το τρέχον έτος.

Ο κ. Β. Ρουμάντζης της Marfin Analysis επισήμανε ότι θα δοθεί προσοχή στο guidance για το 2008 αλλά και στις εκτιμήσεις για τις γενικότερες προοπτικές.

Για το δ΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις εκτιμώνται στα 10,1 εκατ., 28,5 εκατ. και 279,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Κ. Τσιγκουράκος της Euroxx Sec. προέβλεψε για τη ΜΕΤΚΑ καθαρά κέρδη 40,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 59,7 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 286 εκατ. ευρώ το 2007.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις προοπτικές της ΜΕΤΚΑ να κερδίσει νέα projects ιδιαίτερα εκτός Ελλάδος.

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 26 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v