Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της ΔΕΗ

Στα 57 εκ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το 2007, εξαιρουμένων των έκτακτων κερδών, καταγράφοντας άνοδο 159%, σύμφωνα με εκτιμήσεις 9 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της ΔΕΗ
Στα 57 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το 2007, εξαιρουμένων των έκτακτων κερδών, καταγράφοντας άνοδο 159%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 9 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι Alpha Finance, Deutsche Bank, Eurobank Sec., HSBC, JP Morgan, Marfin Analysis, National Sec. - P&K, Piraeus Sec. και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων διαμορφώνεται από 26 έως 71 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από τις κυλιόμενες απεργίες στο α’ τρίμηνο του έτους.

Το σύνολο των αναλυτών σχολίασε ότι η ΔΕΗ δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συμπεριλάβει τα έκτακτα κέρδη από την πώληση μεριδίου στην Tellas, τα οποία εκτιμώνται μετά φόρων στα 103-120 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι δεν θα τα συμπεριλάβουν στις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη δ’ τριμήνου και για το σύνολο του 2007. Εάν συμπεριληφθούν τα κέρδη από την πώληση της Tellas, η μέση πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης διαμορφώνεται περί τα 170 εκατ. ευρώ.

Κορυφαίος αναλυτής του κλάδου κοινής ωφέλειας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε: «Για εμένα, το βασικό ζήτημα είναι το guidance που μπορούν να μου δώσουν για τις επιπτώσεις των απεργιών στο α΄ τρίμηνο του 2008. Από τις αρχές Μαρτίου, τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας έχουν ταλαιπωρηθεί από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες και επίσης, θέλω να γνωρίζω εάν μπορεί να αντισταθμιστεί μέρος του επιπλέον κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΔΕΣΜΗΕ».

Ο κ. Γιάννης Σταματάκος, αναλυτής της Proton Bank, σημειώνει: «Τα EBITDA για το σύνολο της χρήσης θα επηρεαστούν αρνητικά από το μη ευνοϊκό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής λόγω της σημαντικά χαμηλότερα υδροηλεκτρικής παραγωγής που οδήγησε σε υψηλότερη παραγωγή από φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας εντός του 12μήνου».

Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 4,4%, στα 772,8 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 734 έως 809 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της HSBC, κ. Πάρης Μαντζαβράς αναφέρει: «Εκτιμώ ότι τα καθαρά κέρδη θα υπερδιπλασιαστούν. Δεδομένων των πρόσφατων αυξήσεων στα τιμολόγια αλλά και των αυξήσεων που αναμένεται να επιβληθούν τον Ιούλιο του 2008, περιμένω ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2008 και το 2009».

Oι πωλήσεις της ΔΕΗ προβλέπεται να ανέλθουν στα 5,171 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 8%, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 5,126 έως 5,319 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Marfin Analysis, κ. Βασίλης Ρουμάντζης υπογράμμισε: «Η αύξηση της ζήτησης και οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα βοηθήσουν την κερδοφορία της εταιρίας στο δ’ τρίμηνο, παρά τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη».

Για το δ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις της ΔΕΗ προβλέπεται να ανέλθουν σε 3,2 εκατ., 162,7 εκατ. και 1,329 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, αναλυτής της Εθνικής-Π&Κ τόνισε: «Παρά τα άσχημα αποτελέσματα ετήσιας χρήσης της ΔΕΗ, αν και προβλέπω καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου στα 10,9 εκατ. ευρώ, θεωρώ ότι έχουν ήδη αποτιμηθεί από την αγορά. Περιμένω μια ενημέρωση για το πώς η εταιρία θα αντεπεξέλθει με το πετρέλαιο κοντά στα 112 δολάρια το βαρέλι χωρίς hedging, για τη συνεργασία με την γερμανική RWE και την Χαλυβουργική, αλλά και για το πρόγραμμα κεφαλαιακών δαπανών».

Η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 27 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v