Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώθηση από τράπεζες και επιχειρήσεις

Βάσιμες ελπίδες για ανάκαμψη στην αγορά, με βάση την κινητικότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Ταράζει τα νερά η Εθνική ανακοινώνοντας ΑΜΚ έως 1,7 δισ. ευρώ. Αναμονή για τα αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, MIG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ημέρα αποτελεσμάτων και ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με τον πρώτο λόγο να αφορά στην προσπάθεια εξισορρόπησης βασικών δεικτών, μετοχών, τάση που τουλάχιστον χθες το βράδυ ήταν ορατή στη Νέα Υόρκη και νωρίτερα σήμερα στις ασιατικές αγορές.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται πως έχουμε εισέλθει σε μια επόμενη φάση ανακατάταξης δυνάμεων, τουλάχιστον έτσι όπως εκλαμβάνεται η μάλλον αιφνιδιαστική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο όμιλος προχωρά σε «ειδική αύξηση» έως και 1,7 δισ. ευρώ, εν μέσω δημοσιευμάτων (καταρχήν της "Ελευθεροτυπίας"), διαψεύσεων περί… παρασκηνίου και ενδεχόμενες συζητήσεις με Πειραιώς ή άλλον όμιλο αλλά και νεότερα από Kreditprom και Τράπεζα Καΐρου.

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και Marfin Investment Group, σε μια περίοδο όπου για μία στις τρεις εισηγμένες η τρέχουσα τιμή «επιστρέφει» στα χαμηλά της 31ης/3/2003.

Στο σχετικό θέμα γίνεται αναφορά στη «βουτιά δεκαετίας για 87 εισηγμένες», εν μέσω πιέσεων αλλά και προσδοκιών για πιθανή ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, είτε αφορούν στο σχέδιο συγχώνευσης θυγατρικών εταιριών των Ελληνικών Πετρελαίων (δες σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου), στις κινήσεις που εξετάζει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, είτε στο πλάνο ανάπτυξης δεκαετίας που εκπονούν για την Elmec τα Folli Follie, οι επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ του Φουρλή (δες σχετικό θέμα Πέννυς Κούτρα).

Επιπρόσθετα στα επιμέρους αρκετοί είναι αυτοί που κινούνται στον ρυθμό ανακοίνωσης αποτελεσμάτων (δες σχετική δημοσκόπηση euro2day.gr για ΔΕΗ και Μυτιληναίο) αλλά και διανομής μερίσματος από Alapis, Νεοχημική.

Φρονούμε πως οι «ελπίδες για αντίδραση στη Σοφοκλέους» (όπως αναφέρονταν σχετικά στις 24/3/2008) μπορεί να θεωρηθούν, υπό προϋποθέσεις, βάσιμες. Και σε αυτές, με γνώμονα το επιλεκτικό ενδιαφέρον ορισμένων ισχυρών επενδυτικών κύκλων, θα μπορούσε να κινηθεί βραχυπρόθεσμα η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v