Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕTE: Προς "ειδική" ΑΜΚ έως 1,5 δισ. €

Ειδική ΑΜΚ έως 1,5 δισ. € μέσω έκδοσης εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών προετοιμάζει η Εθνική. Απευθύνεται σε μεγάλους νέους επενδυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαγορές αλλά και για ενίσχυση του Tier 1.

ΕTE: Προς ειδική ΑΜΚ έως 1,5 δισ. €
Ειδική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ προετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα μέσω της έκδοσης εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών.

Ειδικότερα, στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετοχών που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η "αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι 1,5 δισ. ευρώ με την έκδοση εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 17β Κ.Ν. 2190/1920 με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων".

H ειδική αυτή μορφή αύξησης μπορεί να θεωρηθεί και "υβριδικό προϊόν", ενώ προσφέρει στην ΕΤΕ ευελιξία σε μια συγκυρία δύσκολη για κανονικές αυξήσεις κεφαλαίων όπως η τρέχουσα. 

Περιλαμβάνεται επίσης η μεταβίβαση αρμοδιότητας προς το διοικητικό συμβούλιο για την έκδοση ομολογιακών δανείων για μία πενταετία (κατ' άρθρο 1 παρ. 2 ν. 3156/2003).

Η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στοχεύει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, ενώ πιθανώς να συνδέεται με την «προεπιλογή» της Eθνικής για την εξαγορά της αιγυπτιακής Banque Du Caire, ή άλλες εξαγορές. 

Από το μέγεθος της αύξησης είναι προφανές ότι απευθύνεται σε ισχυρά funds, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογη κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης έχουν προχωρήσει ισχυρά διεθνή τραπεζικά ιδρύματα.

Η αύξηση του 1,5 δισ. ευρώ, στην οποία θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών "στην ουσία αποτελεί ένα είδος ομολογιακού δανείου το οποίο συνάπτεται ή καλύτερα ένα νέο στρώμα εποπτικών κεφαλαίων που δημιουργείται, εφόσον υπάρχει η σχετική δυνατότητα", όπως είπε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr πριν από λίγο αρμόδιο στέλεχος της ΕΤΕ.

Ας σημειωθεί ότι οι νέες μετοχές δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ η έκδοση τους γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθεί μια ανοικτή αγορά, όπως είναι αυτή των προνομιούχων μετοχών στις ΗΠΑ. "Από τη στιγμή που μπορούμε να αντλήσουμε από εκεί ρευστότητα, γιατί να μην το κάνουμε" επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την Εθνική, απ' όπου αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν κατά το δυνατόν καλύτερα αυτά τα κεφάλαια. "Είτε για εξαγορές είτε για ενίσχυση του ενεργητικού", όπως αναφέρεται.

Η σχετική απόφαση του ΔΣ της τράπεζας έχει ληφθεί, αλλά το θέμα θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων για να υλοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v