Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό διολίσθησης παραμένει η Σοφοκλέους...

Με νέο χαμηλό τρέχοντος έτους για τον Γενικό Δείκτη ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, που του αφαίρεσε 4,17% (από την αρχή του έτους οι απώλειες στο 27,38%). Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Θ. Σταυρόπουλου
Αν και οι δημοπρασίες έδωσαν στον Γενικό Δείκτη κλείσιμο 18 μονάδων υψηλότερα από αυτό όπου βρισκόταν στις 16:30, δεν απέτρεψαν ούτε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ούτε το τελικό κλείσιμο σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προηγούμενα για το 2008.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε είχε μόνο τέσσερις συνεδριάσεις (τρεις πτωτικές, μία ανοδική), σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν στο διόλου ευκαταφρόνητο -4,17% και βέβαια από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φτάνουν στο 27,38%.

Μάλιστα, για τους λάτρεις των στατιστικών, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον σε χαμηλά 19 μηνών, καθώς επέστρεψε στα επίπεδα της 1ης Αυγούστου του 2006.

Τόσο η συνεδρίαση της Τετάρτης όσο και αυτή της Πέμπτης κατέδειξαν ότι άλλο ανοδική ανάσα και άλλο αλλαγή της τάσης. Αυτό το δεύτερο για να επιτευχθεί πρέπει πρώτα απ' όλα να αλλάξει η ψυχολογία στις αγορές και πολύ περισσότερο στη Σοφοκλέους, η οποία και την Πέμπτη υπεραπέδωσε σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, και στην παρούσα φάση αυτό μόνο εύκολο δεν δείχνει.

Μετά το ανοδικό διάλειμμα της Τρίτης, στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης επέστρεψαν οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, και ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,68%, οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ήταν περίπου διπλάσιες, φτάνοντας στο 2,97%.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ειδικών συνθηκών» για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον, καθώς την Πέμπτη είχαμε triple witching Μαρτίου (δεν έλειψαν τα «μαγικά», αφού στη δεκάλεπτη διακοπή των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης από τις 3.778,34 άνοιξε στις 3.805,7 μονάδες, που ήταν και το ενδοσυνεδριακό υψηλό ημέρας) και δεύτερον και σημαντικότερο, ασφαλώς και ήταν το επερχόμενο πενθήμερο, το οποίο, μετά πάσης βεβαιότητος, έβαλε σε πειρασμό μείωσης θέσεων αρκετούς traders που δεν επέλεξαν να διακρατήσουν μετοχές μέχρι την επόμενη Τετάρτη 26/3.

Από πλευράς τεχνικής εικόνας, το κλείσιμο τόσο του FTSE όσο και του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της αγοράς, απέφυγε το νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, αλλά αυτό ουσιαστικά δεν σημαίνει κάτι.

Έτσι, καθαρά για στατιστικούς λόγους, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1.925-20, 1.912, 1.903 και 1.881 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερο των 1.881 μονάδων δημιουργεί ακραία αρνητικά σενάρια και βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1.855 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 1.969, 1.980, 2.009 και 2.020-30 μονάδες.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας ασφαλώς και ήταν η αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, οι οποίες θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω του επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τα επόμενα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να λήγουν στις 20/6/2008 και να παρουσιάζουν σημαντικότατο discount σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μέχρι τότε επικείμενες αποκοπές μερισμάτων σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE, η συνεδρίαση της Πέμπτης βρήκε με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη ΔΕΗ και Βιοχάλκο, απλώς θετικό πρόσημο για Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική και ΟΠΑΠ, αμετάβλητο τον τίτλο της Alpha Bank και εντυπωσιακά κέρδη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+5,96%) που συνδυάστηκαν με αυξημένες συναλλαγές και ασφαλώς αιφνιδίασαν θετικά την πλειονότητα όσων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 7% για τον τίτλο της MPB, του 5% για Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο (εξαιρετικά κακή τεχνικά εικόνα και κίνηση σε χαμηλά 20 μηνών) και Τράπεζα Κύπρου και του 4% για Αγροτική και Intralot.

Επίσης, το -3,98% της Εθνικής την επανέφερε σχετικά κοντά στα πρόσφατα χαμηλά, επαναφέροντας μαζί και τα όποια αρνητικά σενάρια, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισε και ο τίτλος της MIG.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα για τον ΟΤΕ (-1,65%), ο οποίος στις συνεδριάσεις Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης έχασε τα όποια κέρδη σημείωσε στη συνεδρίαση της Δευτέρας και μάλιστα έκλεισε ακόμα χαμηλότερα, χάνοντας και τη στήριξη των 18 ευρώ.

Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν Motor Oil, Τιτάνας και αρνητική μεταβολή για Eurobank.

Ασφαλώς και δεν εμπνέει αισιοδοξία η τελική εικόνα, όχι μόνο γιατί 60 ανοδικές μετοχές αντικρίζουν 189 πτωτικές, αλλά πολύ περισσότερο διότι δεν υπήρξε διάθεση σχετικής καλυτέρευσης, παρά το θετικό άνοιγμα και μάλιστα με κέρδη υψηλότερα των 100 μονάδων, της Wall Street.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχώρισαν Ιασώ, Πήγασος, Βασιλόπουλος, Τέρνα Ενεργειακή, Τέρνα, Φουρλής και Καλπίνης.

Σημειώνουμε ότι λόγω των αργιών του Πάσχα των καθολικών στις 21 και 24 Μαρτίου και της αργίας της 25ης Μαρτίου στην Ελλάδα, η Σοφοκλέους θα συνεδριάσει πάλι στις 26 Μαρτίου.

---------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "η εξέλιξη της πτώσης πλέον έχει λάβει συστημική μορφή εκποιώντας καθετί που μπορεί να πουληθεί. Οι πωλήσεις εκδηλώνονται σχεδόν ομοιόμορφα χωρίς να κάνουν κανέναν ποιοτικό διαχωρισμό και αρκεί μια αρνητική είδηση για να ενεργοποιήσει νέες πωλήσεις. Η αγορά έχει απολέσει την αίσθηση των αποτιμήσεων και λειτουργεί περισσότερο με το ένστικτο και τη λογική της άμυνας καθώς η πίεση στις μετοχές έχει προεξοφλήσει μέχρι τώρα μείωση κερδών ακόμα και 30%. Οι μερισματικές αποδόσεις έχουν εκτοξευτεί στο 5% τη στιγμή που η απόληψή τους θα γίνει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων μηνών.

Εμμένουμε στην αυξημένη πιθανότητα αντίδρασης καθώς οι απώλειες του Γενικού Δείκτη προσεγγίζουν το 30%, η δε ταχύτητα πτώσης έφτασε στις 67 μοίρες (με μέγιστη τιμή τις 90 μοίρες και ταχύτητα την περίοδο 1999 - 2003 τις 47), τιμή που «οφείλει» να τύχει κάποιας ηπιότερης εξομάλυνσης. Οι αργίες που μεσολαβούν εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία και στο σκεπτικό των εμπλεκομένων καθώς θα δώσουν περισσότερο χρόνο ανάλυσης των αποτελεσμάτων και αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς".


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.760,79 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,17%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 27,38%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 4,37%, ο Mid 40 έχασε 4,72%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,20% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνο ο κλάδος των Τροφίμων (0,96%), ενώ οριακές απώλειες 0,24% εμφάνισε ο κλάδος των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων.

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-16,80%), της Τεχνολογίας (-8,89%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-7,47%), των Τηλεπικοινωνιών (-6,48%) και των Τραπεζών (-5,29%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΕΓΕΚ (27,27%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 14,81%), Euroline (13,04%), Επίλεκτος (10,26%), Kego (7,14%), Plias (6,90%), Fourlis (6,77%), Νηρεύς (6,64%), Ιασώ (6,40%) και Βαράγκης (6,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λιβάνης (-46,62%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-27,27%), Σιδενόρ (-25,87%), Μεσοχωρίτη (-25%), Μαΐλλης (-23,85%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-20,15%), Lannet (-20%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-18,40%), Ευρωσυμμετοχές (-17,39%) και Ρόκας (-17,38%).





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v