Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιδενόρ: Αύξηση κύκλου εργασιών το 2007

Στα 92 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Σιδενόρ το 2007. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε στα 1.390 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 13% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρήσης.

Σιδενόρ: Αύξηση κύκλου εργασιών το 2007
Το 2007 αποτελεί ένα ακόμα έτος ανάπτυξης για τον Όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΕΝΟΡ ανήλθε στα 1.390 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 13% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρήσης. Το μικτό κέρδος διατηρήθηκε αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στα 290 εκ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν πτώση κατά 3% περίπου και ανήλθαν στα 213 εκ. ευρώ.

Aντίστοιχα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 139 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 4% έναντι της χρήσης 2006.

Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 92 εκ. ευρώ (0,95 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 108 εκ. ευρώ (ή 1,13 ευρώ ανά μετοχή) τη χρήση του 2006.

Η υποχώρηση στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, οφείλεται στο γεγονός ότι το 2006 είχε αναγνωριστεί εφάπαξ θετικός αναβαλλόμενος φόρος ύψους 22,9 εκ. ευρώ, ο οποίος είχε αυξήσει αντίστοιχα τα κέρδη μετά από φόρους το 2006.

Η ενίσχυση του κύκλου εργασιών στη χρήση 2007 προέκυψε από:

- την αυξημένη ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα, κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του έτους,

- την περαιτέρω ενδυνάμωση των πωλήσεων της ΣΙΔΕΝΟΡ στη βαλκανική αγορά, κυρίως στα επώνυμα προϊόντα χαλύβων οπλισμού SD,

- την περαιτέρω ενδυνάμωση των πωλήσεων των πλατέων προϊόντων και των ειδικών χαλύβων της STOMANA INDUSTRY στις ευρωπαϊκές αγορές,

- καθώς επίσης και από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών που πέτυχε η θυγατρική ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της διείσδυσης σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, της ανάληψης έργων αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και της ευνοϊκής συγκυρίας στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Η υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης για χαλυβουργικά προϊόντα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007 επιβράδυνε το ρυθμό κερδοφορίας του κλάδου έναντι του πρώτου εξαμήνου 2007, με αντίστοιχη συμπίεση των περιθωρίων και για τον Όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ.

Παρ' όλα αυτά ο Όμιλος ενίσχυσε τα μερίδιά του σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Σημαντική επίσης κατά το 2007 υπήρξε η περαιτέρω διεθνοποίηση του Ομίλου με ανάπτυξη των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων του και με την ταυτόχρονη ενίσχυση και επέκταση του εμπορικού δικτύου σε Αλβανία, Ρουμανία και Κύπρο.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν σημαντικές επενδύσεις που θέτουν τα θεμέλια της μελλοντικής ανάπτυξης του Ομίλου, όπως η επένδυση στο νέο έλαστρο της θυγατρικής STOMANA INDUSTRY στη Βουλγαρία που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Ομίλου στη βαλκανική αγορά, μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Ο Όμιλος ΣΙΔΕΝΟΡ παραμένει προσηλωμένος στο στρατηγικό πρόγραμμα επενδύσεων με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και στη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές χάλυβα, οι οποίες κινούνται ανοδικά από τις αρχές του 2008, αναμένεται να έχει θετική επίδραση τόσο στη δραστηριότητα, όσο και στα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης έναντι του δευτέρου εξαμήνου του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v