Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forthnet: Ζημιές, σημαντική αύξηση εσόδων το 2007

Στα 119,4 εκ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της Forthnet για το 12μηνο καταγράφοντας αύξηση 21,3%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2007 ήταν ζημιογόνα στα 20,1 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 4,9 εκ. ευρώ τo 2006.

Forthnet: Ζημιές, σημαντική αύξηση εσόδων το 2007

Στα 119,4 εκ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της Forthnet για το 12μηνο καταγράφοντας αύξηση 21,3%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2007 ήταν ζημιογόνα στα 20,1 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 4,9 εκ. ευρώ τo 2006.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 32,5 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 16,7 εκ. ευρώ στο 12μηνο του '06.

Οι κεφαλαιακές επενδύσεις για το 2007 ανήλθαν σε 64,3 εκ. ευρώ έναντι 36 εκ. ευρώ το 2006. Η εταιρία σημειώνει ότι έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικό μέρος του επενδυτικού της σχεδίου νωρίτερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Για το 4ο τρίμηνο του 2007 η, Forthnet παρουσίασε συνολικά έσοδα 33,3 εκ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 32% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του '06. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων οφείλεται στην αύξηση των πελατών πάνω από το ιδιόκτητο δίκτυο.

Παράλληλα, εμφάνισε ζημιές ύψους 7,56 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,27 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Η Forthnet διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλή ρευστότητα με τα χρηματικά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 56,1 εκ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου '07. Περαιτέρω, η εταιρία έχει τη δυνατότητας άντλησης ομολογιακών κεφαλαίων για την περαιτέρω χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2008, η Forthnet ξεπέρασε τους 100.000 ενεργούς συνδρομητές ΑΠΤΒ και έγινε ο μεγαλύτερος πάροχος ΑΠΤΒ στην επικράτεια με συνολικό μερίδιο αγοράς 30%. Στους δύο πρώτους μήνες του '08 το μερίδιο αγοράς στους νέους συνδρομητές ΑΠΤΒ έφτασε το 35%. Η υπηρεσία Forthnet 2play συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση και στην παρούσα φάση συνεισφέρει το 72% της ενεργής πελατειακής βάσης ΑΠΤΒ. Το μέσο έσοδο ανά πελάτη 2play ήταν 45,5 ευρώ.

Καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός ενεργοποιήσεων των συνδέσεων ΑΠΤΒ η εταιρία στρέφει το ενδιαφέρον της από τη μεταπώληση στην παροχή υπηρεσιών πάνω από την ιδιόκτητη υποδομή της.

Ο αριθμός συνδρομητών Broadband στο τέλος του 2007 ξεπέρασε τους 200.000, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου είχε ξεπεράσει τους 210.000 συνδρομητές. Η εταιρία εκτιμά ότι η ζήτηση για ADSL, 2play και λοιπές υπηρεσίες πάνω από ΑΠΤΒ θα παραμείνει υψηλή.

Η επικέντρωση της εταιρίας σε συνδέσεις ΑΠΤΒ σε βάρος της μεταπώλησης οδηγεί σε γρηγορότερη αναστροφή στη λειτουργική κερδοφορία. Σαν αποτέλεσμα η εταιρία προσδοκά στο Β' εξάμηνο του 2008 να έχει θετικό EBITDA.

Η ανάπτυξη του δικτύου των Καταστημάτων Forthnet συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Μέσω franchise, shop in a shop και ιδιόκτητων Καταστημάτων ανέρχονται σε 60. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 100 μέχρι το τέλος του 2008.

Ανάπτυξη δικτυού και εγκαταστάσεις σε Τοπικά Κέντρα

Μέχρι σήμερα, ο ΟΤΕ έχει παραδώσει 151 Τοπικά Κέντρα για συνεγκατάσταση που δίνουν πρόσβαση περίπου στο 65% των τοπικών βρόγχων στην Ελλάδα. Η Forthnet προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες της μέσω 113 Κέντρων. Ο ΟΤΕ έχει καθυστερήσει μέχρι στιγμής τη διασύνδεση 38 Κέντρων. Στους επόμενους 2 μήνες καθώς οι σχετικές μισθωμένες γραμμές θα παραδίδονται τα υπόλοιπα τοπικά Κέντρα θα μπουν σε λειτουργία.

Η Forthnet προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας αυτή τη στιγμή τη διασύνδεση των τοπικών κέντρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο Τρίπολη και Ηράκλειο. Το συνολικό μήκος του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της εταιρίας αγγίζει τα 1.320 χιλιόμετρα, ενώ ειδικά για τη διασύνδεση των κέντρων στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ήδη ολοκληρωθεί 320 χιλιόμετρα.

Πώς είδαν οι αναλυτές τα μεγέθη της Forthnet

Τα έσοδα της Forthnet ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες ενώ τα περιθώρια βελτιώθηκαν, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ και σημειώνει πως η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στο διαγωνισμό για τη Nova.

Ο οίκος επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο ανακοίνωσης θετικών EBITDA στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, θα αποτελέσει τεράστιο καταλύτη για τη μετοχή. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται πλέον στο διαγωνισμό για τη Nova, για την οποία η Forthnet έχει υποβάλλει προσφορά.

Μάλιστα, η Citi δίνει πιθανότητα εξαγοράς της Nova από την εταιρία, υψηλότερη του 50% ενώ σημειώνει πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί έως τα τέλη του Μαρτίου.

Η προοπτική αύξησης κεφαλαίου και ενός πιθανώς υψηλού τιμήματος για τη Nova επιβαρύνει τη μετοχή, τονίζει η Citi, προσθέτοντας ότι η Emirates Telecommunications ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την εξαγορά της Nova για να αυξήσει το μερίδιό της στη Forthnet πάνω από το 33% (από 21%).

Σημαντική συρρίκνωση των ζημιών και των αρνητικών EBITDA στο δ’ τρίμηνο εμφάνισε η Forthnet, όπως αναφέρει η HSBC σε έκθεσή της όπου διατηρεί τη σύσταση «overweight” και τιμή-στόχο στα 14 ευρώ.

Η HSBC σημειώνει ότι η Forthnet εμφάνισε ισχυρή αύξηση νέων συνδρομητών ΑΠΤΒ σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά με εντατικοποίηση του ανταγωνισμού. Αυτό δείχνει επιτάχυνση της ανάπτυξης και βελτίωση των περιθωρίων EBITDA κατά τα ερχόμενα τρίμηνα.

Bελτιωμένα έναντι των προσδοκιών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Forthnet η Εθνική-Π&Κ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αύξηση της συνδρομητικής βάσης δεν ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί σύσταση «equalweight” ενώ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή στις εκτιμήσεις της.

Η Alpha Finance επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της Forthnet ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες από πλευράς εσόδων ενώ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις από πλευράς λειτουργικής απόδοσης. Η χρηματιστηριακή περιμένει ότι το 2008 θα σημάνει και την επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία, με θετικά EBITDA από το β’ εξάμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v