Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Κύπρου: Προς αλλαγή προέδρου-Τα σενάρια για ΔΣ

Σημαντικές αλλαγές που ενδεχομένως να επιφέρουν και ανακατατάξεις στην ανώτατη ιεραρχία της Τράπεζας Κύπρου δρομολογούνται ενόψει της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συγκροτήματος στις 19 Μαΐου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τ. Κύπρου: Προς αλλαγή προέδρου-Τα σενάρια για ΔΣ

Σημαντικές αλλαγές που πιθανότατα θα επιφέρουν και ανακατατάξεις στην ανώτατη ιεραρχία της Τράπεζας Κύπρου δρομολογούνται ενόψει της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συγκροτήματος στις 19 Μαΐου.

Το πρώτο δεδομένο είναι η επικείμενη αποχώρηση μέσα στο 2008 από τη θέση του προέδρου του κ. Ελευθέριου Ιωάννου λόγω ορίου ηλικίας (υπάρχει αναφορά στο καταστατικό της τράπεζας, που επιβάλλει στους προέδρους να παραιτούνται μετά το 75ο έτος της ηλικίας τους).

Το δεύτερο δεδομένο είναι η πρόθεση της τράπεζας να εντάξει στο διοικητικό της συμβούλιο δύο νέα -γνωστά σε όλους- ονόματα στην επιχειρηματική ζωή της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Σαρρή, μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών (επί κυβερνήσεως κ. Τάσσου Παπαδόπουλου) και τον κ. Νικόλαο Τσάκο, της γνωστής εφοπλιστικής ελλαδικής οικογένειας.

Αν και επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, κύκλοι της κυπριακής τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι ο κ. Σαρρής προορίζεται για τη θέση του νέου προέδρου της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τη μακρόχρονη εμπειρία του σε θέσεις-κλειδιά τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της τράπεζας λέγεται ότι υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον από δύο τουλάχιστον άτομα, πλην όμως επικρατέστερη φαίνεται να είναι η διατήρηση στη συγκεκριμένη θέση του σημερινού αντιπροέδρου, κ. Αρτέμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι «κενή» παραμένει και η θέση του «Νο 2» στην εκτελεστική ομάδα του Συγκροτήματος, μετά την πρόσφατη «μετακόμιση» του κ. Χαρίλαου Σταυράκη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Παρ' όλα αυτά, επί του παρόντος φαίνεται ότι η -μέχρι τις πρόσφατες εκλογές- τριμελής εκτελεστική ομάδα θα μείνει διμελής. Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης θα εξακολουθήσει να «οδηγεί» την τράπεζα, ενώ στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας θα ανεβεί ο κ. Γιάννης Κυπρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v