Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Οριακή αύξηση στα καθαρά κέρδη το 2007

Στα 361,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote το 2007, εμφανίζοντας οριακή αύξηση κατά 0,2% σε ετήσια βάση. Αύξηση 28,5% στα έσοδα, 12,5% στα ΕΒΙΤDΑ.

Cosmote: Οριακή αύξηση στα καθαρά κέρδη το 2007

Στα 361,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote το 2007, εμφανίζοντας οριακή αύξηση κατά 0,2% σε ετήσια βάση. 

Όπως σημειώνει η εταιρία, τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά από τις αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες στο δ’ τρίμηνο.

Τα έσοδα του ομίλου ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, διαμορφούμενα στα 3.060,4 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 28,5%.

Τα EBITDA εμφάνισαν άνοδο 12,5% σε ετήσια βάση, στα 985,9 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 32,2%.

Παράλληλα, το 2007, η εταιρία αύξησε τη συνδρομητική της βάση κατά 39,1% στους 15,5 εκατ. συνδρομητές.

Το 2007 ήταν µια χρονιά πολύ ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων σε όλες τις αγορές, µε την COSMOTE να κερδίζει µερίδιο στην ώριµη ελληνική αγορά, αλλά και στη Ρουµανία όπου πρόσφατα ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της.

Παράλληλα, η COSMOTE ενίσχυσε σηµαντικά την πελατειακή της βάση στις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πΓ?Μ παρά την επιθετική είσοδο νέων παικτών στις δύο τελευταίες.

Οι σηµαντικές αυτές επιδόσεις είναι κυρίως αποτέλεσµα της συνεισφοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην προσέλκυση νέων πελατών. Ένα χρόνο µετά την πλήρη ενοποίηση της, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ ξεπερνά όλους τους αρχικούς στόχους, προσελκύοντας, µόνο το δ’ τρίµηνο, 839.000 καθαρές νέες συνδέσεις, ενώ για ολόκληρο το έτος περισσότερες από 2,4 εκατ.

Στις 5 χώρες παρουσίας του, ο Όµιλος προσέλκυσε 1,5 εκατ. καθαρές νέες συνδέσεις το δ’ τρίµηνο, σηµαντικά ενισχυµένες σε σύγκριση µε 1,25 εκατ. το δ’ τρίµηνο του 2006. O υψηλός ρυθµός ανάπτυξης της πελατειακής βάσης της COSMOTE το δ’ τρίµηνο διαµόρφωσε τις καθαρές νέες συνδέσεις για τον Όµιλο στα 4,4 εκατ. για ολόκληρη τη χρονιά, µε την πελατειακή βάση της εταιρίας να διαµορφώνεται σε 15,5 εκατ., αυξηµένη κατά 39,1% σε σχέση µε το 2006.

Ήδη από τα τέλη του 2007, η COSMOTE έχει ξεπεράσει το στόχο των 15 εκατ. πελατών που αρχικά είχε τεθεί για το 2009, αποτέλεσµα της επιτυχηµένης στρατηγικής σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και των σηµαντικών της πλεονεκτηµάτων σε σχέση µε τον ανταγωνισµό αναφορικά µε το δίκτυο διανοµής, την ποιότητα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και τις καινοτόµες εµπορικές προτάσεις.

Στην Ελλάδα, η COSMOTE συνέχισε να αυξάνει τα έσοδά της, ενισχύοντας την πελατειακή της βάση και κερδίζοντας µερίδιο αγοράς, µε την εταιρία να προσελκύει το 49% των καθαρών νέων συνδέσεων το 2007.

Παράλληλα, η θετική ανταπόκριση των καταναλωτών στις µειώσεις των τιµών, οδήγησε στη σηµαντική ενίσχυση των εσόδων από την εξερχόµενη κίνηση. ?ς αποτέλεσµα, και παρά τις προσφορές στις συνδέσεις καρτοκινητής κατά το δ’ τρίµηνο, περιορίστηκαν οι πιέσεις στο δείκτη ARPU.

Στην Αλβανία, η AMC συνέχισε τη δυναµική πορεία, µε τα έσοδά της να ευνοούνται από την αύξηση των πελατών συµβολαίου.

Στη Βουλγαρία, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η GLOBUL διατήρησε την ταχεία αύξηση των εσόδων της, βελτιώνοντας περαιτέρω το περιθώριο EBITDA, ενώ στην πΓ?Μ η COSMOFON συνέχισε την ανοδική της πορεία, βελτιώνοντας σταθερά την κερδοφορία EBITDA και πετυχαίνοντας, για πρώτη φορά σε επίπεδο έτους, θετική καθαρή κερδοφορία.

Η COSMOTE Ρουµανίας, σταθερά εντός στόχου για θετική κερδοφορία EBITDA το 2008, εξακολουθεί να προσελκύει σηµαντικό αριθµό νέων συνδροµητών, µε το µερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε 16% περίπου.

Ο Αναπληρωτής ?ιευθύνων Σύµβουλος της COSMOTE, κ. Μιχάλης Τσαµάζ, δήλωσε σχετικά: «Οι εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις και η ενίσχυση των µεριδίων αγοράς όλων µας των εταιριών τo 2007 αποτελούν απόδειξη της υψηλής µας ανταγωνιστικότητας και θεµέλιο για τη µελλοντική µας ανάπτυξη.

Με στόχο να ισχυροποιήσουµε τη θέση µας στην αγορά και να ενισχύσουµε τις οικονοµικές µας επιδόσεις αναλαµβάνουµε πρωτοβουλίες και σχεδιάζουµε νέες προτάσεις σε όλους τους τοµείς και για όλες τις αγορές. Η στενότερη συνεργασία µε τον Όµιλο ΟΤΕ αναµένεται να δηµιουργήσει νέες πηγές εσόδων, συµβάλλοντας περαιτέρω στη µείωση του κόστους τα επόµενα τρίµηνα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και ?ιευθύνων Σύµβουλος της COSMOTE, κ. Παναγής Βουρλούµης, προσέθεσε: «Το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η COSMOTE δηµιουργεί για την εταιρία όλο και περισσότερες προκλήσεις, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες µας τις αγορές. Με τους ισχυρούς διεθνείς οµίλους να προσφέρουν λύσεις επικοινωνίας πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο, η διαφοροποίηση µεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αποφασίσαµε να ενισχύσουµε τη συνοχή του Οµίλου ΟΤΕ µε την εξαγορά των µειοψηφιών της COSMOTE. Η επιτυχία του εγχειρήµατος αυτού µας επιτρέπει να καταστήσουµε τον Όµιλο ακόµη πιο ισχυρό και να εδραιώσουµε την παρουσία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».


Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τα μεγέθη 2007 της Cosmote

Αδύναμα έναντι των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Cosmote η Dresdner Kleinwort σε έκθεσή της όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 26,25 ευρώ με σύσταση «hold”.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα μεγέθη εμφανίζονται αδύναμα κυρίως από πλευράς περιθωρίων. Υπήρχε μια έκτακτη εγγραφή 3,5 εκατ. ευρώ αλλά ακόμη και μετά από μια αναπροσαρμογή, τα περιθώρια εμφανίζονται αδύναμα. Ωστόσο, η λειτουργική απόδοση ήταν ισχυρότερη των εκτιμήσεων, με την Cosmote να υπεραποδίδει έναντι του ανταγωνισμού σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Η HSBC σημειώνει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων λόγω υψηλότερων του αναμενόμενου αποσβέσεων, ζημιών από ισοτιμίες και έκτακτα στοιχεία.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Cosmote Romania είναι ευθυγραμμισμένη με την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση νωρίτερα των εκτιμήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v