Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλέτα ανόδου πυροδότησε το ΧΑ

Χαρακτήρα μίνι ράλι “ανακούφισης είχε η σημερινή συνεδρίαση που διεξήχθη σε θετικό διεθνές περιβάλλον. Αποτελέσματα, μερισματική απόδοση και επικείμενη αύξηση συμμετοχής από Dubai εκτόξευσαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και MPB.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Έντονα ανοδική συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μίνι ράλι “ανακούφισης” και η οποία διεξήχθη εν μέσω θετικού Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Το πρώτο ερώτημα που προβάλλει μετά την σημερινή συνεδρίαση είναι αν αποτελέσματα και μερισματικές αποδόσεις μπορούν να διασκεδάσουν ανησυχίες και επιφυλακτικότητα, ενώ διχασμένες παραμένουν και οι γνώμες των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο είδος “window dressing”, εν όψει επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου, όμως υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη σύμφωνα με την οποία η σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων έφερε κάποιους πρώτους αγοραστές και η ρευστότητα που άρχισε να διοχετεύεται στο σύστημα, μπαίνει για να μείνει.

Ευνόητο είναι ότι στις απορίες αυτές καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και κυρίως αυτές μετά την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα έχει λήξει το χρηματιστηριακό τρίμηνο.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποια πρώτα σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας, έστω και αν προς το τέλος ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μάλλον εύκολα, περίπου 50 μονάδες από τα υψηλά ημέρας.

Ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών και στην Αγορά Παραγώγων, με τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να επιδεικνύουν ακόμα θετικότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνουν τις υπάρχουσες μεγάλες υποτιμήσεις (αξίζει να αναφερθεί η σχετική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας όταν μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης η Wall Street γύρισε σε αρνητικό πρόσημο).

Από τον περίπου “καταπράσινο” FTSE εξαίρεση απετέλεσαν Τιτάν (που έκλεισε με μικρές απώλειες), αμετάβλητο κλείσιμο έδωσαν Κύπρου και Alpha Bank.

Αντίθετα αποτελέσματα και μερισματικές αποδόσεις έφεραν “πρώτο τραπέζι πίστα” ΔΕΗ (+8,43%), ΟΠΑΠ (+14,2%) και Μυτιληναίο (+6,26%), ενώ η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου να επιτρέψει στην Dubai Financial Group να αυξήσει το ποσοστό της στο 29,99%, αποδείχτηκε “βατήρας ανόδου” για την MPB (+6,27%).

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι Αγροτική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 4% η Intralot, του 3% η MIG, του 2% οι Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Εθνική και Motor oil και μικρότερα κέρδη για όλες τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 3976,08 μονάδες και υποχωρώντας έκλεισε στις 3927,3 με κέρδη 3,10%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 482 εκατ. από τα οποία τα 33,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 196 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών και 17 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6% έως 14,20%.
Τέλος Nexans, Altec, Άλφα Γκρίσιν, ΟΛΘ, Μέτκα, ΓΕΚ, Αττικής, Ελ. Ιχθυοκαλιέργειες, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Έδραση και Αλουμύλ, έδειξαν να είναι στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών, ενώ κινητικότητα επέδειξαν Βασιλόπουλος, Folli Follie, Dionic και Moda Bagno.

Όσον αφορά τον FTSE που και σήμερα δημιούργησε θετικό κλίμα και διαθέσεις, ζητούμενο είναι σε περίπτωση μικρής υποχώρησης να μην κλείσει χαμηλότερα των 1990 μονάδων, κάτι που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 2070 και 2120 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v