Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον... αστερισμό των αποτελεσμάτων το ΧΑ

Στο ρυθμό των αποτελεσμάτων και των επιμέρους επιχειρηματικών κινήσεων εκτιμάται πως μπορεί να κινηθεί η αγορά μας. Θετικά μεγέθη για Μυτιληναίο, MIG, ΟΠΑΠ, με τη σειρά να περνά σήμερα στη ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον αστερισμό των αποτελεσμάτων και σε μια φάση που στις αγορές επιχειρείται να διαμορφωθούν σημεία ισορροπίας-αναφοράς, ενδιαφέρον δείχνει να παρουσιάζει και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικοί της αγοράς και αναλυτές δεν αποκλείουν η χθεσινή διόρθωση στην Wall να επηρεάσει αρνητικά σήμερα την Αθήνα, αν και νωρίτερα στην Φρανκφούρτη στα Συμβόλαια του DAX αποτυπώνονταν μικρής έκτασης υποχώρηση.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, ΟΠΑΠ εκτιμάται πως επιδρούν «κατευναστικά» στην αγορά, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση.

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, ενώ σε σχετική δημοσκόπηση του Euro2day.gr τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 57 εκατ. ευρώ.

Όμως αυτό που, κατά την εκτίμησή μας, έχει σημασία αυτή την περίοδο, είναι η κινητικότητα που σημειώνεται στα επιμέρους. Θα επιμείνουμε και σήμερα πως τόσο οι επενδύσεις του Φουρλή (με αιχμή τα ΙΚΕΑ), τα σχέδια των Πλαστικών Κρήτης, των Folli Follie για την Elmec, οι εξαγορές που εξετάζει ο όμιλος της Frigoglass, όσο και οι συζητήσεις Τιτάν-Yalco (για την ιστορική Ιωνία), μπορεί να αποτελέσουν βραχυμεσοπρόθεσμα «καύσιμο» για εισηγμένες και επιμέρους τομείς-δραστηριότητες.

Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα που σημειώνεται κυρίως στο παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου. Ισχυρά εφοπλιστικά ονόματα φέρεται να ελέγχουν το 3,5-4% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (σε τιμές χαμηλότερες των 10,8-10,6 ευρώ), στην Κύπρου ισχυρός τελικός πελάτης φέρεται να έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που βγαίνει στη διάρκεια της υποχώρησης της μετοχής τις τελευταίες περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ και οι μεγαλύτεροι όμιλοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Από την Εθνική που σχεδιάζει «ειδικού τύπου» αύξηση κεφαλαίου έως και 1,5 δισ. ευρώ, τον όμιλο Marfin που λόγω αυξημένης ρευστότητας αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, την Πειραιώς όπου επίσης υπάρχει τελικός αγοραστής τις τελευταίες ημέρες.

Για τη σημερινή συνεδρίαση εάν η αγορά υποχωρήσει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) τα βραχυπρόθεσμα σημεία στήριξης-αναφοράς, χρήσιμα για τη συνέχεια.

Η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δείχνει να «ζυμώνεται» με ένα μεγάλο μέρος των πιέσεων να έχει αφομοιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v