Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dr Money: Τι προβλέπει ο εκλογικός κύκλος

Οι αγορές δεν επηρεάζονται μόνο από τον οικονομικό κύκλο αλλά και από τον πολιτικό. Η εκλογή της Κλίντον, του Ομπάμα ή του Μακ Κέιν στην προεδρία των ΗΠΑ έχει συνέπειες για τις μετοχές.

Dr Money: Τι προβλέπει ο εκλογικός κύκλος
Για πολλούς στην Ελλάδα το Κόμμα των Δημοκρατικών και το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχουν μικρές διαφορές.

Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη εκείνοι που επενδύουν τα χρήματά τους στις μετοχές, στα ομόλογα ή σε άλλες κινητές αξίες.

Αν ο Πρόεδρος που θα διαδεχθεί τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο στον Λευκό Οίκο είναι ρεπουμπλικανός ή δημοκρατικός έχει σημασία για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να φέρει κέρδη η ζημίες.

Αν, μάλιστα, οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ συμπέσουν με οικονομική ύφεση θα έχουν μία ακόμη ιδιαιτερότητα: θα είναι η δεύτερη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν το 1960, όταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής από την πολιτεία της Μασαχουσέτης Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι κέρδισε με ελάχιστη διαφορά τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρίτσαρντ Νίξον και το 1980 όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κέρδισε τον δημοκρατικό εν ενεργεία πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν υπήρξε απλή εναλλαγή προσώπων στην προεδρία της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, αλλά ιδεολογική αλλαγή.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που απολύθηκαν εν μία νυκτί από τον τότε Πρόεδρο Ρέιγκαν το 1981 ήταν οι πρώτοι που το κατάλαβαν, για να ακολουθήσουν άλλοι, π.χ. οι Σοβιετικοί, οι Ανατολικογερμανοί, ο Καντάφι κ.ά.

Για τους παρατηρητές των αμερικανικών εκλογών οι φετινές προεδρικές εκλογές είναι οι πρώτες από το 1928 που ο εν ενεργεία Πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος δεν είναι ξανά υποψήφιοι.

Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα έχουν γίνει 14 προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τις 9 από αυτές τις έχουν κερδίσει οι ρεπουμπλικανοί και τις 5 οι δημοκρατικοί.

Με δεδομένο ότι οι ρεπουμπλικανοί θεωρούνται πιο φιλικοί προς τις αγορές σε σχέση με τους δημοκρατικούς, θα περίμενε κανείς ότι οι μετοχές θα τα πήγαιναν καλύτερα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Όμως αυτό δεν συμβαίνει.

Οι μετοχές, όπως αντιπροσωπεύονται από τον δείκτη S&P 500, προσφέρουν αρκετά υψηλότερες αποδόσεις κατά μέσο όρο έναντι τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών ομολόγων όταν στην προεδρία βρίσκεται δημοκρατικός.

Επίσης, οι μετοχές υποαποδίδουν έναντι των ομολόγων κατά τον 4ο χρόνο της θητείας των ρεπουμπλικανών Προέδρων και όλα δείχνουν ότι η παράδοση θα διατηρηθεί φέτος με τον Μπους τον νεότερο στην προεδρία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι μετοχές υποαποδίδουν έναντι των ομολόγων κατά τον 1ο χρόνο ενός νέου προεδρικού κύκλου είτε Πρόεδρος είναι δημοκρατικός είτε ρεπουμπλικανός.

Υπό αυτή την έννοια, η τοποθέτηση σε ομόλογα ίσως αποτελεί καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις μετοχές το 2009, όπου ξεκινά ένας νέος κύκλος.

Αν πάντως συγκρίνει κανείς τη μέση απόδοση του S&P 500 κατά τη διάρκεια μιας 4ετούς προεδρικής θητείας από το 1972 μέχρι σήμερα με τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη MSCI Europe, θα φτάσει στο ακόλουθο συμπέρασμα:

Οι Ευρωπαίοι ή τουλάχιστον όσοι επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι αν ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ ονομάζεται Μπάρακ Χουσεΐν Ομπάμα ή Χίλαρι Κλίντον και όχι Τζον Μακ Κέιν.

Η Ιστορία δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις όταν στις ΗΠΑ εκλέγεται Πρόεδρος από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Dr. Money
[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v