Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με... χρονοκαθυστέρηση στη Σοφοκλέους

Ανοδική συνεδρίαση που ήλθε με “χρονοκαθυστέρηση”, μετά την πενθήμερη αργία και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα αναμενόμενη αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι ανοδικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στις Αγορές του εξωτερικού.

  • του Θ. Σταυρόπουλου
Ανοδική συνεδρίαση που ήλθε με “χρονοκαθυστέρηση”, μετά την πενθήμερη αργία και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα αναμενόμενη αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι ανοδικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στις Αγορές του εξωτερικού.

Μάλιστα σήμερα η Σοφοκλέους πέτυχε τις περισσότερες διεθνείς Αγορές σε φάση σχετικής διόρθωσης, ενώ τα νέα από τα μέτωπα των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ (βρέθηκαν σε χαμηλό 13 ετών) και των παραγγελιών διαρκών αγαθών (απροσδόκητη πτώση για τον μήνα Φεβρουάριο) επανέφεραν μέρος των ανησυχιών.

Έτσι και με αυτά τα δεδομένα, όλα παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όπου το Χ.Α. θα κληθεί να δείξει την ένταση και την διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την σημερινή ανοδική κίνηση του Δείκτη “κόντυναν” σημαντικά οι τελικές δημοπρασίες.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν εξαιρετικά συγκρατημένοι, αναμένουν την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2007 και πολύ περισσότερο τα πρώτα δείγματα γραφής για το α΄ τρίμηνο του 2008 και μέχρι τότε συνιστούν αυξημένη ρευστότητα και επιλεκτικές τοποθετήσεις (μεσοπρόθεσμου ορίζοντα) σε μετοχές εταιρειών με ελκυστικά θεμελιώδη (που δεν είναι λίγες).

Πάντως και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η ψυχολογία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αν δεν ανακάμψει, νούμερα και επιδόσεις εισηγμένων θα συνεχίζουν να παίζουν “δεύτερο ρόλο”.

Ασφαλώς σε ρόλο “ατμομηχανής” για την σημερινή ανοδική ο Τραπεζικός δείκτης (+2,17%), όμως και αυτός δεν μπόρεσε να πετύχει το κατ΄ αρχήν τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 5170 μονάδων.

Όσον αφορά τον FTSE, αν ο εν λόγω δείκτης κρατηθεί υψηλότερα των 1960 μονάδων (σε κλείσιμο), θεωρείται εν ισχύ το σενάριο προσέγγισης των 2040 και ίσως των 2070 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1960, 1950, 1936-34 και 1926-20 μονάδες και οι επόμενες αντιστάσεις στις 1990, 2010, 2022, 2043, 2056 και 2070 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20αρη που μάλλον υπερίσχυσε το “πράσινο”, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Coca-Cola και Βιοχάλκο, του 1% ο ΟΤΕ, αρνητικό κλείσιμο για τον Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Κύπρου.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 6% για τον Μυτιληναίο, του 5% για την Πειραιώς και του 4% για Intralot, MIG και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισαν την συνεδρίαση Motor oil, MPB, Αγροτική και Εθνική, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Alpha Bank, Eurobank και θετική μεταβολή για τον ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά, προσέκρουσε αρκετές φορές στην περιοχή των 3850 μονάδων, στις 16.30 βρέθηκε στις 3828,23 μονάδες και μετά τις δημοπρασίες έκλεισε στις 3809,13 με κέρδη 1,29%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 498 εκατ. και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (επέρχεται τέλος χρηματιστηριακού τριμήνου) φθάνοντας τα 113,6 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 209 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών και 32 τίτλοι με κέρδη από 6% έως 17,86%.

Ασφαλώς οι επιμέρους πρωταγωνιστές πρέπει να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια, όμως τουλάχιστον για σήμερα ξεχώρισαν Νερά, Λιμάνια, αλλά και Audio Visual, Sprider, Σωλ. Κορίνθου, Τεγόπουλος, Ελ. Καλώδια, Καλπίνης και Έλτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v