Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ πάνω από τις 3.900 μονάδες

Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, διαμορφώνοντας κλίμα και τάση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στο Χ.Α. Στην περιοχή των 2.040 μονάδων και πάλι ο FTSE 20 αλλά και με ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό να αντιδρά ανοδικά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συντηρείται η «μόχλευση» βασικών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα των 3.900 μονάδων, ενώ ο FTSE 20 προσεγγίζει τις 2.040 μονάδες.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, για μια ξεκάθαρα αντανακλαστική ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών - μετοχών που είχαν πιεστεί σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η λήξη όμως των παράγωγων την προηγούμενη Πέμπτη οδήγησε αρκετούς παίκτες να αντικαταστήσουν τις θέσεις «πώλησης» με ΣΜΕ αγοράς τόσο στον FTSE 20 όσο και σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

ΟΠΑΠ και ΔΕΗ είναι δύο από τις πέντε μετοχές για τις οποίες έχουν «παιχτεί» αρκετά κεφάλαια τις προηγούμενες ημέρες, ποντάροντας στο στοίχημα της αντίδρασης.

Στην περίπτωση βέβαια των δύο εταιριών βοηθά και η συγκυρία, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν καλύπτουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Έτσι η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά κατά 10% στα 27,42 ευρώ και του ΟΠΑΠ κατά 11,7% στα 22,34 ευρώ.

Ανοδική τάση διαμορφώνεται για το σύνολο των μετοχών του FTSE 20, ενώ από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που με ποσοστό 4,6% προσεγγίζει και πάλι τα 10,5 ευρώ.

Κάποιες από τις μετοχές που είχαν πιεστεί σημαντικά από τα τελευταία τους υψηλά είναι αυτές των Marfin Investment Group, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο. Η μετοχή της MIG κερδίζει και σήμερα έδαφος με 2,3% στα 4,50 ευρώ, ο τίτλος της Μυτιληναίος 4,9% στα 8,22 ευρώ και αυτός της Βιοχάλκο 2,2% προς τα 6,7 ευρώ.

Με δεδομένη την τάση στον FTSE 20, δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη η αφορμή για ένα ευρύτερο μέρος του… ταμπλό. Έτσι, συντηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές όσο και η πληθώρα μετοχών που αντιδρούν με ποσοστό μεγαλύτερο του 4%.

Είναι ενδεικτικό πως μετοχές εταιριών όπως των Άλφα Γκρίσιν, Alcatel (Nexans), Ναυτεμπορική, ΟΛΘ, Vivere, PC Systems, Σωληνουργεία Κορίνθου, Κυριακίδης και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία ενισχύουν τη θέση τους στο… ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v