Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η θέση της EFG στο ΤΤ «μοχλεύει» τις τράπεζες

Και κέρδη κατοχυρώθηκαν  στη Σοφοκλέους και η αντίδραση συνεχίζεται και οι επιχειρηματικές - επενδυτικές κινήσεις παραμένουν στο επίκεντρο. Ενδιαφέρον το παιχνίδι στις τράπεζες με το ΤΤ να υπεραποδίδει κατά 7,43% στα €11,26.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεδρίαση… Ιανός, με εικόνα δίμορφη, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό. Με τις επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις να συνεχίζονται καθώς προ ολίγου η Eurobank ανακοίνωσε πως ελέγχει το 5,7% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πέραν όμως αυτής της συμμετοχής, που εμφανίζεται πλέον στο μετοχολόγιο της εισηγμένης, υπάρχουν ισχυρές μειοψηφικές θέσεις εφοπλιστικών και επενδυτικών κύκλων που συνολικά υπολογίζονται στο 6,5% - 8% του Τ.Τ.

Με την απαραίτητη κατοχύρωση θέσεων να μην πιέζει χαμηλότερα των 3.916,9 μονάδων τον Γενικό Δείκτη και των 2.024,6 μονάδων τον FTSE 20 και τη ζήτηση σταδιακά να ενισχύεται σε συγκεκριμένες μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης και ενώ συνεχίζονταν οι πιέσεις κυρίως στις μετοχές των Μυτιληναίου - Μέτκα, ενισχύονταν οι εντολές αγοράς σε ΟΤΕ - ΔΕΗ, Marfin Investment Group, Εθνική, Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Την ίδια ώρα ανοδικά διαμορφωνόταν η τιμή για περίπου 100 μετοχές και χαμηλότερα για 70, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά κατά 0,84% υψηλότερα, προς τις 3.960,17 μονάδες.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω περιοχή είναι η δεύτερη υψηλότερη για τον Γενικό Δείκτη τις τελευταίες ημέρες (μετά τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 3.976,08 μονάδες).

Από τεχνικής πλευράς, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς χαρακτηρίζεται απολύτως ικανοποιητική καθώς και βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις κατοχυρώθηκαν και τζίρος πραγματοποιείται πέραν των γνωστών μετοχών σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΔΟΛ, ΕΧΑΕ, αλλά και σε Intralot, Σιδενόρ, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΒΖ, Sprider, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοχάλκο, Lamda Development, Βωβός και Alapis.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό πως από τους βασικούς δείκτες απόδοση μεγαλύτερη (1,25%) σημειώνεται για τον FTSE 20, έναντι των FTSEM 40 (0,10%) και FTSES 80 (-0,24%).

Από τον τραπεζικό κλάδο θα επιμείνουμε, όπως και στη χθεσινή προσυνεδριακή αναφορά μας, στην παρουσία ισχυρών εφοπλιστικών - επενδυτικών κύκλων τόσο στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όσο, κυρίως όμως, και σε αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η μετοχή της πρώτης ενισχύεται κατά 2,2%, προς τα 7,56 ευρώ, και του Τ.Τ. κατά 4,8%, στα 11 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v