Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "φώτα" στραμμένα σε ΤΤ - Πειραιώς

Κοντά στο χθεσινό υψηλό των 3.976 μονάδων υπεραντιδρά ο Γενικός Δείκτης. Συνέχιση στη «μόχλευση» σε ΤΤ (12%) και Πειραιώς (7,10%), σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, MIG, Κύπρου, ΟΤΕ. Θετικό πρόσημο για περίπου 110-120 μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλά κρατεί η «μόχλευση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρκετούς ισχυρούς παίκτες να ευνοούνται από την αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών και τη βελτίωση της αποτίμησης αρκετών εισηγμένων.

Αιχμή της τάσης παραμένουν οι τράπεζες, που μετά την επισημοποίηση της θέσης της Eurobank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ακραίες διακυμάνσεις, όμως, σε μετοχές εταιριών του FTSE 20 συντηρούν το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον σε ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό, όπου δραστηριοποιούνται κυρίως ισχυροί επενδυτικοί και εφοπλιστικοί κύκλοι.

Κατ’ αρχάς, το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Τ.Τ. είναι πως πέραν της Eurobank και δεύτερος πόλος θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε ακόμα, να εμφανίσει συγκροτημένη μετοχική θέση κοντά στο 6%.

Στην ακραία διακύμανση της Πειραιώς, που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει μέχρι τα 19,64 ευρώ, φαίνεται πως αποτυπώνεται μέρος της επιχειρηματικής κίνησης την οποία πραγματοποίησε ο όμιλος πουλώντας το 10% που είχε στο Καζίνο Λουτρακίου, έναντι περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την τρίτη μετοχή του 20άρη, που όμως δοκιμάζεται χαμηλότερα, τον Μυτιληναίο, καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε πως η υποχώρηση θα πρέπει να οφείλεται στην εσπευσμένη εκποίηση θέσης που κατείχε στην εισηγμένη (και δευτερευόντως στη Μέτκα) η Morgan Stanley. Ωστόσο, ισχυροί αγοραστές εμφανίζονται από τα χαμηλά των 7,48 ευρώ στη μετοχή της μητρικής.

Περίπου στις 14:30 στην αγορά συντηρούνταν η ανοδική φορά, με τη συνδρομή βεβαίως των θετικών ενδείξεων που έδιναν τα συμβόλαια βασικών δεικτών από τη Wall.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον S&P 500, στην κίνηση του οποίου αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από διορατικούς παίκτες, τα πρώτα συμβόλαια έδειχναν αντίδραση κατά 0,6% υψηλότερα προς τις 1.338 μονάδες.

Κατά την εκτίμηση των ίδιων παικτών, ζητούμενη είναι κατ’ αρχάς η υπέρβαση των 1.350 μονάδων για τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ενδεχόμενη συντήρησή του σε διάστημα τουλάχιστον τριών συνεδριάσεων υψηλότερα των 1.350 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε μεταβολή της μεσοπρόθεσμης φοράς σε ανοδική. Με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τη συνέχεια.

Μέχρι τότε, όμως, επανερχόμαστε στα τρέχοντα, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, περίπου 120 μετοχές, κινείται υψηλότερα.

Πέρα από μετοχές με χρηματιστηριακή τιμή μικρότερη των 50 λεπτών, υπεραντιδρούν οι Παρνασσός στα 2,23 ευρώ, Quality στο 0,73 ευρώ, Intracom στα 2,20 ευρώ, Δρομέας στο 0,74 ευρώ, ΕΒΖ στα 3,96 ευρώ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στα 3,44 ευρώ, ΔΟΛ στα 3,62 ευρώ, Sprider στα 3 ευρώ και ακόμη περί τις 30 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v